Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ 7

Νονέ καλή σου ημέρα.

Είναι αλήθεια πως άργησα πολύ να σου γράψω μα … το φθινόπωρο ποτέ δεν με ενέπνευσε! Βάλε τώρα και τα γεγονότα που συνέβησαν, ξέρεις τα τρομοκρατικά χτυπήματα ένθεν κακείθεν, οι επιδρομές εναντίον αμάχων, οι βαρβαρότητες και τόσα άλλα, ε! νονέ σε ξέχασα τι να γίνει;
΄Όμως νά μαι πάλι κοντά σου κομίζοντας συνταραχτικά νέα από τον τόπο που μένω!
΄Εχουμε παρανοήσει εδώ νονέ! Η εξουσία στη Λευκάδα συμπεριφέρεται στον τόπο όπως οι Ταλιμπάν στις γυναίκες του Αφγανιστάν ή όπως οι τρομοκοσμοκράτορες στα μικρά και αδύναμα κράτη.
Ο Νομάρχης δίκην βεζύρη του τόπου αγνοεί κανόνες και συμπεριφορές, αγνοεί αντιδράσεις, υπηρεσίες και κατοίκους και αποφασίζει που και πως θα γίνει ένα έργο, αρκεί να γίνει και να μη χαθούν κάποια κονδύλια για τα οποία χρόνια τώρα όλοι αδρανούσαν! ΄Ετσι λοιπόν αποφάσισε παρά την αντίθετη γνώμη υπηρεσιών και κατοίκων να φτιάξει ( και το υλοποιεί ) το αντλιοστάσιο της αποχέτευσης κάποιων χωριών μέσα κυριολεκτικά στη θάλασσα και μάλιστα σε βιότοπο. Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν σταματήσει το έργο μα πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις…αποφασίζομεν και συνεχίζομεν παρανομούντες…Παίζεται ένα κρυφτούλι περίεργο και ακατανόητο.
΄Όταν λοιπόν η προισταμένη αρχή τόσων υπηρεσιών παρεκκλίνει τι να σου κάνει και ο υπόλοιπος ο κόσμος…Τι να σου κάνουν και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών στις οποίες προίσταται…
Ο Δήμαρχος δίκην πρίγκηπα της μικροπολιτικής και το Δημοτικό Συμβούλιο που ελέγχει αποφάσισαν να πάρουν πίσω τη θέση τους για τη δημιουργία χώρου υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) σε περιοχή του δήμου ( θέση κάθε άλλο παρά τεκμηριωμένη ), επειδή οι κάτοικοι (δικαίως νομίζω ) αντιδρούν και να διερευνήσουν την πιθανότητα να μεταφερθούν τα σκουπίδια μας σε άλλο νομό σε συνεργασία με τον εκεί δήμο (Το έργο αυτό το έχουμε δει και παλαιότερα. Πρόκειται για ριμέικ).
Άκουσε ανταλλαγή που προτείνουν! Εμείς πάμε τα σκουπίδια μας εκεί και αυτοί μας φέρνουν εδώ τα λύματά τους! Δίκαιη… ανταλλαγή όπως και να το κάνουμε, τους εκεί κατοίκους όμως τους ρώτησαν;
Δεν το έχω ξανακούσει και θα είναι πρωτοτυπία φαντάζομαι ένας νομός να πηγαίνει τα σκουπίδια του σε άλλον. Εκτός και αν υλοποιείται ήδη η πιθανολογούμενη κυβερνητική απόφαση για συνένωση των δύο νομών κάτι έτσι και αλλιώς απαράδεχτο! Εκτός και αν το θέμα αφαιρεί ψήφους και έτσι παραπέμπεται στις καλένδες! (Το 2002 είναι χρονιά εκλογών στην αυτοδιοίκηση).
Εν τω μεταξύ τα σκουπίδια μας εξακολουθούν να χώνουν τη θάλασσα σε δόξα της αδιαφορίας των αρμοδίων υπηρεσιών οι οποίες αν ήθελαν θα έκοβαν πολλά ποδάρια. Αν ήθελαν …
Κατά τα άλλα το ΜΟΝΑΔΙΚΟ πρόβλημα της Λευκάδας κατά τον δήμαρχό μας είναι η ίδρυση Τ. Ε. Ι ! Το ΜΟΝΑΔΙΚΟ !!! Λες και αν αύριο γίνει Τ.Ε.Ι τα πάντα θα λυθούν και οι κάτοικοι του νησιού θα βρουν την… ευτυχία !
Αναρωτιέμαι. ΄Εχει κατατεθεί τεκμηριωμένος φάκελος για το θέμα; Ξέρουν οι αρμόδιοι τι είδους Τ.Ε.Ι θέλουν; Αμφιβολίες …
Το Δημοτικό Συμβούλιο επίσης συζητά, αν δεν έχει ήδη αποφασίσει, τη μείωση της εισφοράς σε χρήμα για την Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης θυσιάζοντας δεκάδες εκατομμυρίων στο βωμό της μικροπολιτικής και στο όνομα του ιερού πολέμου που λέγεται άγρα ψήφων.
Εν τω μεταξύ οι αρμόδιοι αρνούνται να δώσουν στο νοσοκομείο τον παράπλευρο χώρο που υπάρχει λυόμενο σχολείο προκειμένου να επεκταθεί και αποσυμφορηθεί με την αιτιολογία ότι θα κτίσουν νέο σχολείο! Κι όμως! Ο χώρος αυτός έχει χαρακτηρισθεί χώρος πρασίνου! Καταλαβαίνεις; Η … λογική σε όλο της το μεγαλείο!
Εν τω μεταξύ το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει γιατρό για το νοσοκομειακό αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να πεθάνουν οι ασθενείς κατά τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο αβοήθητοι!
Στη δυτική παραλία της πόλης άρχισαν να φτιάχνουν τα περίφημα γεφυράκια ( κάτι σαν της Άρτας σε μικρογραφία ) που θα συνδέουν το θαλάσσιο κανάλι με τον απέναντι σχεδιαζόμενο πεζόδρομο. Μου φαίνεται ότι θα βγει … πατάτα η δουλειά μα ας μη βιαζόμαστε. Μου φαίνεται ότι και στον μελλοντικό πεζόδρομο τραπεζάκια θα στήνουν τα μπαρ το καλοκαίρι μα … ας μη προτρέχω. Χωριό που φαίνεται θα μου πεις… Οψόμεθα!
Η Μαρίνα σταμάτησε σχεδόν τις εργασίες της. Αφού απορροφήθηκε το περίφημο πακέτο και μπήκαμε στη διαδικασία της ίδιας συμμετοχής γιατί να βιαζόμαστε; Από λαγοί χελώνες και … έχει ο καιρός. Οι δεκάρικοι λόγοι στα εγκαίνια μας έμειναν και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Α! Και κάτι δρόμοι δίπλα στη θάλασσα για δίκωπο με πηδαλιούχο!
Στην ανατολική παραλία οι βάσεις από τις καλοκαιρινές ομπρέλες των καταστημάτων μένουν στη θέση τους , παλούκια στη μέση του πεζοδρομίου, εμποδίζοντας την κίνηση των πεζών και προσβάλοντας την αισθητική μας.
Τυχερέ νονέ που ζεις στη Ζιμπάμπουε! Τυχερέ !
Τι άλλο να σου γράψω; Σταματώ εδώ και τα ξαναλέμε. Ως τότε να είσαι καλά και να περνάς ευτυχισμένα.
Σε χαιρετώ
Ο φιλιότσος σου

Μάρκος Νικητάκης


Υ.Γ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ
( Για μας είναι ένα έτος αποχωρισμού. Μετά από 2700 χρόνια η δραχμή θα αποτελέσει ανάμνηση! Λυπάμαι πολύ και … μου τη δίνει ρε γαμώ το …)

Δεν υπάρχουν σχόλια: