Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Ο ΠΑΡΑΒΑΤΗΣ … ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ;

Με έκπληξη διάβασα στον τελευταίο λογαριασμό ύδρευσης ένα ενημερωτικό σημείωμα του δήμου Λευκάδας στο οποίο καθορίζονται διάφορα πρόστιμα σε σχέση με τους παρεπιδημούντες, την καθαριότητα και τη ρίψη σκουπιδιών και μπαζών.
Ένας τρίτος και άσχετος με τη Λευκάδα που θα διαβάσει το ενημερωτικό αυτό σημείωμα ασφαλώς θα επιδοκιμάσει την προσπάθεια και θα θεωρήσει πως το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας έχει στόχο το νοικοκύρεμα του τόπου. Ένας Λευκαδίτης όμως όσο άσχετος και να είναι με τα κοινά θα γελάσει αμέσως, θα κουνήσει με λύπη το κεφάλι του και θα πετάξει το χαρτάκι στο δρόμο έστω και με κίνδυνο να φάει πρόστιμο 15 Ευρώ (κατά το σύστημα πόντων του δήμου).
Ώστε έτσι λοιπόν. Ο αρχιπαραβάτης αποφάσισε να το παίξει αστυνόμος! Διατηρεί το δικαίωμα να καταστρέφει τον τόπο μόνο αυτός και κανένας άλλος. Ωραίο σύστημα. Ο δήμος μπορεί π. χ να πετά τα σκουπίδια στη θάλασσα και να την μπαζώνει αυθαίρετα αλλά ο ιδιώτης όχι. Τριακόσια Ευρώ πρόστιμο κατά πως λέει το δημοτικό συμβούλιο σε όποιον πετά σκουπίδια και απορρίμματα εντός σκουπιδότοπου αλλά εκτός καθορισμένου χώρου και τετρακόσια πενήντα Ευρώ για όποιον πετάει μπάζα. Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο καθορισμένος χώρος Κε δήμαρχε; Η θάλασσα; Γιατί κατά πως ξέρω τα σκουπίδια εκεί πέφτουν χρόνια, απευθείας στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να έχουν μπαζωθεί πάνω από εκατόν είκοσι (120) στρέμματά της. Κατά το σύστημά σας εσείς πόσο πρόστιμο πρέπει να πληρώνετε ημερησίως;
Να ρωτήσω κάτι; Αν ρίχνω τα σκουπίδια μου σε ένα χωράφι μου (δεν έχω αλλά υπόθεση κάνουμε) που προφανώς δεν είναι κοινής χρήσης ούτε τουριστικού ενδιαφέροντος θα ισχύει το πρόστιμο των 1200 Ευρώ; Κατά πως αντιλαμβάνομαι όχι. Θα ισχύει το πρόστιμο των 500 Ευρώ. Γιατί όμως; Αν εγώ δεν θέλω να παρανομήσω ρίχνοντας τα μπάζα ή τα σκουπίδια μου στη θάλασσα όπως με διατάζετε, αν θεωρώ πως στο χωράφι μου είναι πιο νόμιμο να ρίχνω σκουπίδια, γιατί και με ποιο δικαίωμα θα μου βάλετε πρόστιμο; Ποιος νόμος σας δίνει το δικαίωμα να με αναγκάσετε να γίνω συνεργάτης σας στην παρανομία;
Αυτή είναι η νέα οικολογική ευαισθησία της δημοτικής μας αρχής!
Καμιά συζήτηση για την ίδρυση και λειτουργία Χ. Υ. Τ. Α , με εξαίρεση ένα έκτακτο συμβούλιο όταν ζόρισε τα πράγματα η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, στο οποίο ειρήσθω εν παρόδω δεν συζητήθηκε τίποτα γιατί «έλυσε» είπαν το πρόβλημα η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου με την παραχώρηση «για κάθε νόμιμη χρήση» του δημοσίου κτήματος για δύο χρόνια. Καταλάβατε; Το δημοτικό μας συμβούλιο θεωρεί νόμιμη χρήση το μπάζωμα με τόνους σκουπιδιών της θάλασσας! Μπράβο! Αυτοί δεν θέλουν πρόστιμο, αυτοί θέλουν επιδότηση και βραβείο κατανόησης της Ελληνικής γλώσσας!
Καμιά προσπάθεια για προστασία των ακτών. Τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού εδώ και χρόνια έπρεπε να χύνονται ένα μίλι μέσα από τη Γυράπετρα αλλά εξακολουθούν να χύνονται στο δίαυλο. Κάδοι ή καλάθια σκουπιδιών δεν υπάρχουν στις παραλίες και όσα υπάρχουν είναι μαύρο χάλι. Δεν είναι εύκολο – αν δεν έχεις οικολογικές ευαισθησίες – να μη παρανομήσεις. Δυστυχώς απέχουμε πολύ από μια σωστή περιβαλλοντική παιδεία.
Καμιά προσπάθεια για τον καθαρισμό και την απολύμανση των κάδων που έχουν καταντήσει πιο βρωμεροί από το περιεχόμενό τους. Καμιά προσπάθεια καθορισμού των σημείων που θα βρίσκονται οι κάδοι με εσοχές στα πεζοδρόμια, κάγκελα κ. λ. π.
Καμιά προσπάθεια για την απελευθέρωση των πεζοδρομίων από τους καταστηματάρχες οι οποίοι (αυθαίρετα;) τα έχουν καταντήσει θερμοκήπια ανθρώπων ή εμπορευμάτων με τη νέα μόδα των πλαστικών κάθετων τεντών. Ο πολίτης δεν έχει δικαίωμα στη χρήση πεζοδρομίου, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι ηλικιωμένοι πρέπει να πορεύονται καταμεσής του δρόμου διατρέχοντας τόσους κινδύνους!
Ο δήμος θέλει τέλη παρεπιδημούντων και προσπαθεί να καταργήσει το παράνομο υπαίθριο εμπόριο. Ποιο είναι όμως το παράνομο; Οι τσιγγάνοι με τις καρέκλες και τα χαλιά, οι γιαγιάδες με τα χορταράκια τους, οι κινέζοι μικροπωλητές στην αγορά ή και οι καταστηματάρχες καταληψίες δρόμων και πεζοδρομίων;
Ο δήμος θέλει (και εισπράττει) και ανταποδοτικά τέλη από τους πολίτες. Τι ανταποδίδει αλήθεια; Δρόμους σαν ελβετικά τυριά από τις τρύπες, σκοτεινούς, χωρίς πεζοδρόμια, πεζόδρομους με πυκνή κίνηση οχημάτων, πεζοδρόμια (όπου υπάρχουν ) αδιάβατα, νερό σε ένα σάπιο δίκτυο (με αμιαντοσωλήνες ακόμη), αποχέτευση με φραγμένα φρεάτια κ. λ. π
Τελειώνοντας αυτό το πρόχειρο σημείωμα θέλω να κάνω μια παρατήρηση. Ίσως είμαι άδικος ή παραπάνω αυστηρός σε κάποια από τα παραπάνω, το σημείωμα γράφτηκε εν σπουδή, σε ένα όμως είμαι κάθετος.
Ο παραβάτης, ο εγκληματίας, ο ένοχος , δεν δικαιούται να νομοθετεί κανόνες συμπεριφοράς που δεν έχει ο ίδιος. Πολύ περισσότερο δεν δικαιούται να τους επιβάλει κιόλας με κατασταλτικά μέτρα. Εκτός και αν το κάνει για το θεαθήναι οπότε είναι διπλά ένοχος.
Και κάτι ακόμη. Καμιά αρχή δεν δικαιούται να κατευθύνει πολίτες σε παράνομες πράξεις. Γιατί είναι εξόχως παράνομο να υποχρεώνεις κάποιον να μπαζώνει με σκουπίδια θαλάσσιο χώρο που ανήκει σε όλους και σε κανένα, απειλώντας τον μάλιστα με πρόστιμο αν δεν το κάνει.
Καταλάβατε κύριε δήμαρχε και σεις ω! μέλη του Δημοτικού μας Συμβουλίου, όσα συναινέσατε σ’ αυτό το ενημερωτικό σημείωμα;


24/3/2004

Δεν υπάρχουν σχόλια: