Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ;

20/07/2006


Τούτες τις ημέρες πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα το Φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ. Χώρος η πλατεία της παραλίας και οι γύρω δρόμοι οι οποίοι, για τρεις και παραπάνω ημέρες έκλεισαν για τα οχήματα.
Η ταλαιπωρία για τους κατοίκους του νησιού και τους χιλιάδες επισκέπτες ήταν δεδομένη. Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρέθηκαν σε συνεχή συναγερμό. Αστυνομία και Λιμενικό κινητοποίησαν όλες τους τις δυνάμεις έχοντας και τη βοήθεια συναδέλφων τους από άλλες περιοχές της χώρας.
Οφείλω να ομολογήσω ότι αρκετοί συμπατριώτες μας, εποχούμενοι οι περισσότεροι, σχολίαζαν αρνητικά την επιλογή του χώρου και ήταν αγανακτισμένοι για την ταλαιπωρία που υπέστησαν.
Θεωρώ πως δεν πρέπει να ήμαστε «μίζεροι». Ένα γεγονός πανελλαδικό που εξελίσσεται στον τόπο σου είναι πάντα σημαντικό. Έχει να σου δώσει περισσότερα από όσα σου παίρνει, από την όποια πρόσκαιρη ταλαιπωρία. Δεν μιλώ μόνο για οικονομικά, διαφημιστικά ή άλλα πρόσκαιρα οφέλη. Όχι ότι είναι ασήμαντα μα δεν είναι αυτό το ζητούμενο κατά τη γνώμη μου.
Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας έρχεται στον τόπο σου, συνοδευμένος από αρκετούς υπουργούς και άλλους παράγοντες μα και τα Μ. Μ. Ε, το σημαντικό είναι να δούμε πως αξιοποιήσαμε αυτήν την παρουσία. Αν δηλαδή αδράξαμε την ευκαιρία και θέσαμε τα μεγάλα μας προβλήματα επί τάπητος. Αν οι τοπική μας ηγεσία, τωρινή και επίδοξη, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.
Τι τους δείξαμε λοιπόν;
Είδαν ότι το νησί έχει ουσιαστικά ΜΟΝΟ ΕΝΑ δρόμο πρόσβασης και ότι το κλείσιμό του δημιούργησε κυκλοφοριακό κομφούζιο; Θέσαμε θέμα δημιουργίας νέας εισόδου στο νησί; Είναι θαρρώ επιτακτική ανάγκη να δρομολογηθεί το θέμα και με την ευκαιρία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών να τεθεί από όλες τις παρατάξεις και να συμφωνηθεί ένα κοινό πλαίσιο δράσης. Άποψή μου είναι πως πρέπει να δημιουργηθεί είσοδος μέσα από τον Αβλέμονα που θα καταλήγει στη Φιλοσόφων. Αν θα είναι υποθαλάσσια ή όχι είναι θέμα ειδικών και πρωτίστως οικονομοτεχνικής και περιβαλλοντικής μελέτης η οποία πρέπει να ανατεθεί το συντομότερο δυνατόν.
Είδαν την επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέου νοσοκομείου; Τέθηκε θέμα στελέχωσης του υπάρχοντος το οποίο έχει τεράστιες ελλείψεις;
Έμαθαν για την πορεία των έργων αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων ή έμειναν στα λόγια του κ. βουλευτή μας ο οποίος, όπως καταγγέλλει το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λευκάδας, κάνει «του κεφαλιού του» και συμπεριφέρεται ως πολιτευτής παρελθουσών ανεπιστρεπτί δεκαετιών;
Είδαν τα χάλια του διαύλου μας, τα σκουπίδια δίπλα στην πόρτα μας, τα αναξιοποίητα ιχθυοτροφεία, την παραλία του Αϊ Γιάννη χωρίς άμμο;
Τέθηκαν εν τέλει άλλα σημαντικά θέματα και, για να κάνω το συνήγορο του διαβόλου, τι «κονομήσαμε» από αυτή την ιστορία;
Αν τέτοια θέματα δεν ετέθησαν, αν το τριήμερο του φεστιβάλ και της παρουσίας της μισής σχεδόν κυβέρνησης στο νησί έμεινε μόνο σαν ένα πανηγύρι, αν το μόνο θετικό ήταν τα εγκαίνια του μουσείου της Φανερωμένης (που έτσι κι αλλιώς είναι σημαντικό έργο) και η διαφήμιση, τότε δεν άξιζαν οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες να υποστούν μια τέτοια ταλαιπωρία.
Γιατί τότε τίθεται ασφαλώς θέμα για το πώς και γιατί παραχωρήθηκε ο μοναδικός δρόμος της πόλης στην ΟΝΝΕΔ και δεν προτάθηκε άλλος χώρος. Τότε τίθεται θέμα κυβερνητικού «τσαμπουκά». Τίθεται θέμα του ποιος πλήρωσε τα έξοδα της εκδήλωσης. Τίθεται θέμα για το πώς και το γιατί ενώ η κυβέρνηση χτυπά με τα ΜΑΤ τις διαδηλώσεις στην Αθήνα και αλλού, με πρόσχημα το κλείσιμο των δρόμων και την ταλαιπωρία των πολιτών, εδώ οι πολίτες έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Τίθεται θέμα αδράνειας, να μην πω ανικανότητας, της τοπικής μας ηγεσίας να εκμεταλλευτεί ένα τέτοιο γεγονός.

Υ। Γ Ένα τεράστιο ερωτηματικό παραμένει η στάση απέναντι στο δήμαρχο. Είναι δυνατόν να αποκλείεται από τις εκδηλώσεις, τις εθιμοτυπικές επισκέψεις και τις συζητήσεις; Είναι υπεύθυνη στάση κυβερνητικών εκπροσώπων αυτή σε κάποιον που εκπροσωπεί ένα σημαντικό θεσμό και που στο κάτω - κάτω στηρίχτηκε από το χώρο τους; Λέτε να είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι «έβγαλε γλώσσα» για τον κ. βουλευτή μας! Αν θέλω, δεν το πιστεύω…

Δεν υπάρχουν σχόλια: