Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2008

Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ

Ο ΚΟΜΠΟΣ ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΧΤΕΝΙ

Είναι γνωστό πως τα σκουπίδια της Λευκάδας (του δήμου και ποιος ξέρει ποιών άλλων περιοχών) ρίχνονται εδώ και 20 περίπου χρόνια στις Αλυκές, σε δημόσιο χώρο και, τα τελευταία χρόνια, απευθείας στη θάλασσα δίπλα στον δίαυλο.
Η Πρόσφατη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής του δήμου Λευκάδας από το δημόσιο κτήμα ΒΚ 75 (σκουπιδότοπος) που εφαρμόστηκε από την Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας ύστερα από τελεσίδικη δικαστική απόφαση σε βάρος του δήμου, έθεσε επί τάπητος το τεράστιο θέμα της δημιουργίας Χ.Υ.Τ.Α στο νομό.
Η παραχώρηση από τη Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου την υστάτη ώρα στο δήμο του ΒΚ 75, για δυο χρόνια και «για κάθε νόμιμη χρήση», δεν λύνει το πρόβλημα όπως κακώς θεωρούν κάποιοι «παράγοντες» του τόπου. Πόσο νόμιμη χρήση είναι η ρίψη σκουπιδιών μια ανάσα από την πόλη, δίπλα στα σχολεία και μέσα στη θάλασσα;
Η καταστροφή του περιβάλλοντος συνεχίζεται, η θάλασσα εξακολουθεί παρανόμως να μπαζώνεται και η δημόσια υγεία κινδυνεύει. Πέραν τούτων ο χώρος είναι πεπερασμένος και δεν έχει πάνω από ένα χρόνο ζωής. Το πρόβλημα θα προκύψει έτσι ή αλλιώς δηλαδή μόνο που τότε δεν θα υπάρχει ελπίδα αναστροφής της κατάστασης.
Αντί λοιπόν κάποιοι υπεύθυνοι του νομού να κατηγορούν τη Κτηματική Υπηρεσία Λευκάδας επειδή έκανε σωστά και ως όφειλε τη δουλειά της, αντί να κλαψουρίζουν ορισμένοι, ιδίως ο νομάρχης, για πολιτικές τάχα διώξεις, ας δουν επιτέλους το πρόβλημα κατάματα, ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας το αντιμετωπίσουν εγκαίρως πριν το βρουν έτσι ή αλλιώς μπροστά τους.
Από την προηγούμενη δημοτική αρχή προβάλλεται σαν μια από τις λύσεις η μεταφορά των απορριμμάτων της Λευκάδας στον όμορο νομό της Αιτωλοακαρνανίας. Η λύση αυτή δεν είναι εφικτή δεδομένου ότι η Λευκάδα δεν έχει ενταχθεί στο σχεδιασμό για Χ.Υ.Τ.Α και δεν έχει ανοίξει το νέο πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση Χ.Υ.Τ.Α. Οι υποσχέσεις του κου Νομάρχη και οι όποιες προσπάθειες ήταν και είναι λειψές, δεδομένου ότι δεν τηρήθηκε, αν δεχτούμε ότι πραγματικά δουλεύτηκε το θέμα, κανένας από τους όρους και τις υποχρεώσεις προκειμένου να συγκροτηθεί σωστά ένας φάκελος χρηματοδότησης και της Λευκάδας. Το θέμα λοιπόν και σίγουρο δεν είναι, αν δεν έκλεισε οριστικά, και πέραν των άλλων είναι ιδιαίτερα χρονοβόρο.


ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ! Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί άμεσα σε χώρο εντός του νομού!
Είναι ανάγκη να γίνει άμεσα, ακόμη και πριν τις εκλογές, από το Νομαρχιακό Συμβούλιο μια επιλογή δυο χώρων στο νομό, από αυτούς που έχουν προταθεί στο παρελθόν από τις διάφορες μελέτες, να σταλούν στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε και να χωροθετηθεί με αδιάβλητες διαδικασίες και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις ο πλέον κατάλληλος για Χ.Υ.Τ.Α.
Να δεσμευτούν τα κόμματα, οι αρμόδιοι φορείς, οι πολιτευτές του νομού, ιδιαίτερα των μεγάλων κομμάτων που προεκλογικά μόνο θυμούνται το πρόβλημα, και όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι θα υποστηρίξουν αυτή τη λύση πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, πέρα από παραγοντισμούς και ψηφοθηρίες.
Αυτή είναι η μοναδική ρεαλιστική λύση.
Παράλληλα θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά το θέμα της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ. Να πάρουμε την πρωτοβουλία προώθησής της σε συνεργασία και με όμορους νομούς. Η μάζα των σκουπιδιών με σωστό πρόγραμμα Ανακύκλωσης θα μειωθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, πέραν του ότι θα έχουμε πολλαπλά κοινωνικά και οικολογικά (αν όχι και οικονομικά) οφέλη. Τόσο χαρτί χαμένο, τόσο γυαλί, τόσο αλουμίνιο, τόση σπατάλη, γιατί άραγε;
Ο καιρός δεν περιμένει. Αργήσαμε και πρέπει να προλάβουμε πριν τα σκουπίδια μας πνίξουν ολοκληρωτικά. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…

Μάρκος Νικητάκης
1/04


Υ.Γ. Η εσπευσμένη σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου μόλις προέκυψε η υλοποίηση της δικαστικής απόφασης και η παρουσία εκεί όλων των πολιτευτών καταδεικνύει πόσο πρόχειρα λειτουργούμε.
Ως υποψήφιος δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού ΛΕΥΚΑΔΑ-ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ είχα στείλει μια επιστολή, την οποία δημοσιοποίησα, στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου στις 16/7/2003 με την οποία ζητούσα την σύγκλιση μιας ευρύτατης σύσκεψης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να συζητηθεί των θέμα των απορριμμάτων. Αγνοήθηκε επιδεικτικά.
Τον Δεκέμβριο υποχρεώθηκε το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ύστερα από εκατοντάδες υπογραφές πολιτών, να υποσχεθεί πως στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα συζητηθεί το θέμα σε αποκλειστική συνεδρίαση. Μάθατε τίποτα; Όχι βέβαια γιατί τέτοια συζήτηση δεν έγινε ποτέ. Συνέπεια… Κατά τα άλλα όλοι (εκτός του δημάρχου ίσως) οι υπεύθυνοι, οι πολιτευτές και τα κόμματα (πλην του ΣΥΝ που έχει πάρει το θέμα πάνω του) μιλούν για το ενδιαφέρον τους και αναμασούν ευχολόγια. Λες και με τα ευχολόγια θα σωθούμε από την καταστροφή που έρχεται…

Δεν υπάρχουν σχόλια: