Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2008

ΚΑΙΑΔΑΣ

« Οι Ρομά (στον ενικό αριθμό Ρομ), γνωστοί επίσης και ως Ρομ, Τσιγγάνοι, Αθίγγανοι ή Σίντηδες και με τον, κάποιες φορές υποτιμητικό, χαρακτηρισμό Γύφτοι, είναι ένας κατά βάση νομαδικός λαός με Ινδική καταγωγή.
Οι Ρομά πιστεύεται ότι μετανάστευσαν από την Ινδία γύρω στο 1000 μ.Χ. και, περνώντας από το Αφγανιστάν, την Περσία, την Αρμενία και την Τουρκία, έφτασαν στην Ευρώπη, όπου στη συνέχεια εξαπλώθηκαν στις περισσότερες περιοχές της ηπείρου.
Ζώντας μονίμως στο περιθώριο της κοινωνίας, κατατρεγμένοι, κυνηγημένοι, στιγματισμένοι, πριν καλά - καλά γεννηθούν με το σημάδι της "διαφοράς", οι Τσιγγάνοι προσπαθούν να επιβιώσουν και ν’ αντέξουν, μέσα σε μια ζωή που μοιάζει περισσότερο με κυνήγι εξοστρακισμού: Χωρίς δικαίωμα στην εκπαίδευση και στην κουλτούρα, στη δουλειά και στη μόνιμη εγκατάσταση, απορριγμένοι σε άθλια παραγκόσπιτα και καλύβες-χωματερές, σκηνίτες και νομάδες με το στανιό, αποτελούν ανέκαθεν την πληγή κάθε πολιτισμένης - κατά τα άλλα - κοινότητας, στην Ελλάδα και αλλού. Οι σύγχρονοι παρίες του δυτικού κόσμου φωτίζονται επαρκώς και σε κάθε τους διάσταση, αναδεικνύοντας, έτσι, το πρόσωπο του ρατσισμού που συχνά θέλουμε να κρύβουμε ή να μη θυμόμαστε.
Γιατί τα γράφω όλα αυτά; Είναι απλό. Όσοι έχετε διάθεση κάντε μια βόλτα στο σκουπιδότοπο. Εκεί η συντεταγμένη πολιτεία όρισε ότι πρέπει να ζουν οι τσιγγάνοι της Λευκάδας… …Διαμόρφωσαν ένα χώρο μέσα στον σκουπιδότοπο, τους έδωσαν ρεύμα και νερό, τους έφτιαξαν τουαλέτες και τους εγκατέστησαν, θεωρώντας προφανώς ότι έχουν λύσει το πρόβλημα. Κάποιοι «αρμόδιοι» θα καμαρώνουν κιόλας με το κατόρθωμά τους και πιθανότατα να ζητήσουν και την επιδοκιμασία όλων μας.
Από πότε αλήθεια η συνύπαρξη ανθρώπων, με ποντίκια και αρουραίους, θεωρείται σωστή; Από πότε οι διοξίνες και τα φουράνια, η εισπνοή του μεθανίου που αναδύεται μέσα από το σκουπιδότοπο, η επαφή των γυμνών ποδιών με τα σκουπίδια, θεωρείται υγιεινή;
…Επιτέλους, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ, είναι προσβολή στον πολιτισμό μας, μια συντεταγμένη πολιτεία να μην έχει τρόπο να φιλοξενήσει αυτούς τους ανθρώπους κάτω υπό υγιεινότερες συνθήκες. Χώροι καταλληλότεροι ασφαλώς και υπάρχουν. Ας κάνουμε τον κόπο να τους ψάξουμε. Ας κάνουμε τη ζωή τους περισσότερο ανθρώπινη. Στο κάτω - κάτω έτσι διασφαλίζουμε και την υγεία όλων μας. Γιατί οι επιδημίες, αν υπάρξουν, δεν γνωρίζουν φυλές και δεν ξέρουν τι πάει να πει ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.»
¨Ένας περίπου μήνας έχει περάσει από τότε που σε τούτη την εφημερίδα έγραφα για τους τσιγγάνους που «φιλοξενούμε» στο σκουπιδότοπό μας! Στον «Καιάδα» της Λευκάδας. Τα παραπάνω αποτελούν αποσπάσματα εκείνου του άρθρου και τα ξαναδημοσιεύω γιατί παραμένουν περισσότερο από ποτέ επίκαιρα. Εξηγούμαι:
Την περασμένη εβδομάδα έκπληκτοι (;) ακούσαμε, από τις ειδήσεις της κρατικής τηλεόρασης, ότι 12 παιδιά τσιγγάνων, από την Κόρινθο και τη Λευκάδα, βρέθηκαν στο Νοσοκομείο Παίδων πάσχοντας από ιογενή μηνιγγίτιδα! Αιτία; Οι κακές συνθήκες υγιεινής, τι άλλο;
Οι αρμόδιες αρχές του νομού και του δήμου της Λευκάδας έμαθαν επίσης τα νέα από την τηλεόραση. Αντί λοιπόν να κρυφτούν κάτω από το χώμα από την ντροπή τους, αντί να αυτοχαστουκιστούν για την άγνοια και την εν γένει συμπεριφορά τους, έτρεξαν ως σωτήρες επί τόπου να διαπιστώσουν τι; ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ; Έκαναν και δηλώσεις συμπαράστασης, προσέφεραν δωρεάν εμβόλια και επέστρεψαν στα κλιματιζόμενα γραφεία τους να ξανακοιμηθούν τον ύπνο του δικαίου, έως το επόμενο κρούσμα που θα ξαναξυπνήσουν !
Εν τω μεταξύ στο σκουπιδότοπο έχουν θάψει την ευαισθησία, το φιλότιμο, την αιδώ, ίσως – ίσως και την καρδιά τους (για όσους έχουν). Γιατί τούτος ο σκουπιδότοπος, εκθέτει εδώ και 20 χρόνια όλους τους αιρετούς και μη που κυβέρνησαν τούτο το νομό και το δήμο Λευκάδας. Μπάζωσαν δεκάδες στρέμματα θάλασσας με σκουπίδια, μόλυναν τα ιχθυοτροφεία, το δίαυλο και τις ακτές και έθεσαν σε κίνδυνο επιδημιών όλους τους πολίτες, αφού μιλάμε για χώρο μια ανάσα κυριολεκτικά από την πόλη.
Φαντάζομαι θα σκέφτηκαν ότι, αφού τόσα χρόνια κανένας δεν αρρώστησε εξ αιτίας της χωματερής, θα είναι ακίνδυνο να εγκαταστήσουμε ανθρώπους μέσα της. Ποιοι είναι «απόβλητοι» της κοινωνίας; Οι τσιγγάνοι. Ποιοι κάνουν για πειραματόζωα; Οι τσιγγάνοι. Στη χωματερή λοιπόν. Στον Καιάδα. Γιατί ενοχλούν τη νιρβάνα μας. Γιατί κανένας δεν τους θέλει δίπλα τους. Γιατί όπου και να πάνε υποβαθμίζουν την περιοχή. Γιατί εδώ η γη είναι «χρυσάφι» και δεν πρέπει να την απαξιώσουμε. Γιατί που να παλεύουμε τώρα την ενσωμάτωση τους! Ωχ αδελφέ! Ποιος θα ενδιαφερθεί γι’ αυτούς…
Μπράβο τους λοιπόν. Να τους απονείμουμε το μετάλλιο της ανθρωπιάς. Να απονείμουμε το ίδιο μετάλλιο και σε όλους τους φορείς, πολιτικούς και θρησκευτικούς, που κόπτονται, στα λόγια, για τον άνθρωπο και κάνουν «γαργάρα» αυτό το έγκλημα. Γιατί άραγε;
Μα επιτέλους! Είναι ή δεν είναι ακόμη και ποινικά κολάσιμο, να εκθέτεις συνανθρώπους σου σε τόσο άμεσο, για την υγεία τους, κίνδυνο;
Είναι ή δεν είναι πολιτικά και κοινωνικά απαράδεκτο να πετάς, κυριολεκτικά, στα σκουπίδια κάποιους συνανθρώπους σου και την ίδια ώρα να καμαρώνεις ότι τους «έλυσες το πρόβλημα»;
Το άλλοθι της –τάχα μου – επιθυμίας των ίδιων των τσιγγάνων να μείνουν εκεί (μέχρι και … ευχαριστήριο επιστολή έστειλαν στο δήμαρχο (!!!!!)), είναι λίαν επιεικώς αστείο!
Το ύστερο ενδιαφέρον είναι μια γροθιά στο στομάχι του «δήμου πρόνοιας».

Γιατί μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει να προνοεί και να προστατεύει. Οφείλει να βλέπει με το «ίδιο μάτι» όλους τους πολίτες, πέρα από ιδεολογίες και χρώμα δέρματος.
Γιατί ο Καιάδας, αν τελικά υπήρξε, ήταν μια «σκιά» στην αρχαία ιστορία μας. Οι σύγχρονες απομιμήσεις του Καιάδα όμως, είναι «έρεβος» στη σύγχρονη ιστορία.
Ιούνιος 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: