Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Η ΓΡΙΑ …ΛΑΓΚΑΔΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΖΟΥΜΙ !

Αντιγράφω από την ιστοσελίδα της Δημοτικής Κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ (www.oloigiatilefkada.gr)

21ο Δ. Σ.
Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2007

4. Απόφαση Δ.Σ. σχετικά με αξιοποίηση της περιοχής «Πευκούλια» του Δημοτικού Διαμερίσματος Τσουκαλάδων.
Η εισήγηση έγινε από το Δημοτικό σύμβουλο κ. Ν. Σταματέλο. Ο εισηγητής, αφού περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της «Λαγκάδας», εισηγήθηκε την ομόφωνη πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου Τσουκαλάδων, η οποία προτείνει τη σύνταξη μελέτης που θα περιλαμβάνει:
α) την ασφαλή πρόσβαση στην παραλία με δυνατότητα προσέγγισης από πυροσβεστικό και όχημα καθαριότητας.
β) την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών - υδατοδεξαμενής και κάδων σκουπιδιών,
γ) Μελέτη αναστύλωσης - ανάδειξης παλιού πέτρινου γεφυριού, με εξασφάλιση της προσβασιμότητας σ’ αυτό και από τις δύο πλευρές.
δ) Έργα αποκατάστασης της κοίτης του ρέματος.
Η Κίνησή μας, αφού συμφώνησε απολύτως με την πρόταση τεσσάρων σημείων του Τοπικού Συμβουλίου και επεσήμανε το γεγονός, ότι δεν υπάρχει πρόσβαση στις ακτές, από δημόσιο δρόμο, σε ένα μήκος 4 – 5 χιλιομέτρων, έθεσε τα εξής ζητήματα:
Για να μπορέσει να υλοποιηθεί μια τέτοια μελέτη, πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο, σε σχέση με το τι ακριβώς συμβαίνει, στην περιοχή της «Λαγκάδας». Ο μόνος τρόπος που υπάρχει, για το ξεκαθάρισμα της κατάστασης, είναι να υλοποιηθούν τα παρακάτω:
Να ελεγχθούν τα όρια των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους.
(π.χ. ο παλιός και νέος επαρχιακός) Τρόποι υπάρχουν, ένας απ’ αυτούς είναι οι παλιές αεροφωτογραφίες.
Να οριοθετηθούν τα επίμαχα σημεία, αφού προηγουμένως γίνει νομικός έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας και τεχνική τεκμηρίωση, που θα λάβει υπ’ όψιν, τον καθορισμό αιγιαλού παραλίας, τον παλιό και νέο επαρχιακό, τις γραμμές ρέματος (το ρέμα είναι μπαζωμένο), κ.α. σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία.
Να οριοθετηθεί και η έναντι (αριστερά) του επαρχιακού έκταση.
Να υπάρξει πρόσβαση στην παραλία και μετά τη «Λαγκάδα»
Να διασφαλισθεί και προστατευθεί η δημοτική και δημόσια περιουσία, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
Να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και ο νομικός έλεγχος εντός μηνός και εντός δύο μηνών η μελέτη.
Η πρόταση αυτή να μπει σαν συμπληρωματική στην εισήγηση .
Ο εισηγητής το δέχθηκε.
Από τη μεριά του ο κ. δήμαρχος, στην αρχή αντιδρούσε. Ύστερα όμως και από την αντίδραση δύο συμβούλων του, συμφώνησε.
Στη ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση, όπως συμπληρώθηκε και από την πρόταση της κίνησής μας, ψηφίστηκε ομόφωνα.
Σχόλιο:
Να δούμε αν και πότε θα υλοποιηθεί. Εμείς το ευχόμαστε.
-- . --
Θαρρώ πως, το να προσθέσω κάτι στα παραπάνω, είναι περιττό και εν τέλει ανώφελο. Όλοι οι «παροικούντες την Ιερουσαλήμ» γνωρίζουν το ιδιότυπο καθεστώς που επικρατεί στην περιοχή. Όλοι βλέπουν ότι δημόσια περιουσία έχει αποκοπεί, ο παλιός επαρχιακός δρόμος δεν είναι εύκολα προσβάσιμος, το πέτρινο γεφύρι παραμένει άγνωστο στον πολύ κόσμο, αν και θα έπρεπε να είναι σημείο αναφοράς στην περιοχή και η πρόσβαση στην πανέμορφη παραλία γίνεται μόνο μέσα από «ιδιωτική» περιουσία. Μόνο τα διόδια
λείπουν (;) για να κηρύξει η περιοχή την …αυτονομία της!
Είναι θαρρώ ντροπή για όλους τους αιρετούς να συντηρείται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Είναι αδιανόητο, πέρα από την παραλία στα Πευκούλια, τόσα άλλα χιλιόμετρα παραλίας, από την προαναφερθείσα ίσαμε τον Αι Νικήτα, να μην έχουν ίχνος προσπελασιμότητας.
Η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ομόφωνη παρακαλώ, είχε χρονικό ορίζοντα υλοποίησης, τους δυο μήνες. Έχουν περάσει τέσσερις και … ούτε φωνή ούτε ακρόαση.
«Καυτή πατάτα» η υλοποίηση, στα χέρια του δημάρχου και των πέριξ αυτού. «Λέοντες» στο Δημοτικό Συμβούλιο, «στρουθοκάμηλοι» στην πράξη!
«Στο ίδιο έργο θεατές» είναι η σωστή έκφραση.

Τα παραδείγματα πολλά. Από τις καταλήψεις δρόμων και πεζοδρομίων, από το θέμα της Ανακύκλωσης και του εργοστασίου Μηχανικής Διαλογής των Απορριμμάτων (δες πρόταση Γεωπονικού Πανεπιστημίου), ίσαμε την ενοικίαση πεζοδρομίου από ιδιώτη σε ιδιώτη για την οποία, ένα χρόνο τώρα, εκκρεμεί η αναγγελθείσα υποβολή μήνυσης από το δήμο. (Δεν θα ξέρουν κατά που πέφτουν τα Δικαστήρια οι άνθρωποι ή τους πέφτουν μακριά…).
Την ίδια ώρα η απέναντι στο «Πευκουλιστάν» έκταση, «διαμορφώνεται» από ιδιώτες. Ισοπεδώνεται και αλλοιώνεται είναι η σωστή έκφραση. Πόσο σύννομη είναι αυτή η παρέμβαση; Θα «προκάνουμε» να ελέγξουμε ή θα πάμε όταν θα είναι πολύ αργά; Είναι οριοθετημένη η περιοχή αυτή; Αν όχι, πότε θα οριοθετηθεί;
Την ίδια ώρα στον πέριξ του μικρού ιχθυοτροφείου χώρο, τα ιδιωτικά όρια επεκτείνονται οφθαλμοφανώς αυθαιρέτως. Θυμάμαι τις εκφράσεις αποφασιστικότητας του δημάρχου, νεοεκλεγέντος τότε, να προστατεύσει την δημοτική και δημόσια .περιουσία. Έχει γίνει κάτι επ΄ αυτού; Φοβάμαι πως όχι.
Αναμενόμενον άλλωστε…
… Για να γυρίσει ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή.
Κάτι παραπάνω γνωρίζει ο ποιητής !
29/2/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: