Τετάρτη 28 Μαΐου 2008

ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ …

Σάββατο 14 Απριλίου 2007. Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Σελίδα 18, τίτλος άρθρου Λευκάδιον Φως, αρθρογράφος ο συγγραφέας του «Ζ» Βασίλης Βασιλικός.
Ένας σημαντικός συγγραφέας λοιπόν αρθρογραφεί για τη Λευκάδα σε εφημερίδα πανελλήνιας και μεγάλης κυκλοφορίας. Εξ ορισμού το πράγμα είναι σημαντικό, ενόψει μάλιστα και της επερχομένης τουριστικής περιόδου.
Διάβασα το άρθρο και ομολογώ πως εκνευρίστηκα, όχι με τον αρθρογράφο μα με αυτούς που τον ενημέρωσαν για το νησί και τον οδήγησαν να γράψει τόσες ανακρίβειες.
Ξεκινά το άρθρο με τον Λευκάδιο Χερν, ποιον άλλο. Σε αυτόν τον τόπο και για κάποιους είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος που έζησε εδώ! (Δυο χρόνια μόλις και μωράκι μα τι σημασία έχει;) Διαφωνώ, έχω κατά καιρούς εκφράσει τη διαφωνία μου δημοσίως και θα το ξανακάνω. Καλός είναι ο Χερν ή αλλιώς Ιακούμι Κοϊζούμι, για να αδελφοποιούμαστε με τους Ιάπωνες και να εισαγάγουμε κάμποσα γεν. Σημαντικός ποιητής επίσης (εθνικός ποιητής για τους Ιάπωνες) μα έχουμε σημαντικότατους Έλληνες και Λευκαδίτες να προβάλλουμε και δεν το κάνουμε. Αυτή η «Χερνολαγνεία και Χερνολατρεία» από κάποιους, είναι ακαταλαβίστικη αν μη τι άλλο. Θυμίζει μια γυναίκα με κουρελιασμένα και παλιά ρούχα, που φοράει δεκάδες γυαλιστερά μπιχλιμπίδια και βάφεται έντονα για να ξεχωρίζει.
Για τη Φιλαρμονική Λευκάδας ούτε λέξη για το γεγονός ότι είναι η δεύτερη φιλαρμονική που ιδρύθηκε στην Ελλάδα και ότι έπαιξε στους Πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες!
Ας δούμε όμως μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το άρθρο του Βασιλικού.
« Η Άννα Νικοδήμου από τη Λευκάδα, από τους «αφανείς» της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, και ο Βασίλης Θερμός ηγούνται του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας» γράφει ο Βασιλικός.
Και για το θέατρο:
«… ενώ πρόσφατα «επενεπλάκη» από τη γραφειοκρατία της Ε. Ε, το νέο κτίριο το οποίο θα στεγάσει πολυσυνεδριακό κέντρο, όπερα, βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς χώρους κτλ (ένα υπέροχο αρχιτεκτόνημα με σχέδια του διάσημου αρχιτέκτονα Βαλσαμάκη), που φέτος ολοκληρώνεται για να εγκαινιαστεί του χρόνου, τιμώντας τη Μαρία Κάλλας, η οποία τελευταία φορά τραγούδησε στην Ελλάδα το 1964, στην κεντρική πλατεία της πόλης», συνεχίζει ο Βασιλικός.
Θαρρώ πως εδώ έχουμε παράκρουση. Απενεπλάκη από τη γραφειοκρατία της Ε. Ε λοιπόν, επιτέλους, η … όπερα, το πολυσυνεδριακό κέντρο, η βιβλιοθήκη κλπ; Καλά εμείς όλοι που το λέμε και το ξαναλέμε θέατρο ζούμε αλλού; Εμείς όλοι που ξέρουμε πως ενεπλάκη ο συγκεκριμένος χώρος και το συγκεκριμένο έργο στα γρανάζια της Ε. Ε τρώμε «κουτόχορτο»;
Κανείς δεν είπε στον χριστιανό πως αυτό το «υπέροχο αρχιτεκτόνημα» (τρομάρα μας) είναι παράνομο, σε μπαζωμένο και αμφισβητούμενο ιδιοκτησιακά χώρο και ότι πάνω του (δηλαδή πάνω στο Λευκαδίτικο λαό) έπαιξαν «μακριά γαϊδούρα» διάφοροι, ειδικοί και μη, σχετικοί και μη, «δοκησίσοφοι» και κουτοπόνηροι, αρμόδιοι και αναρμόδιοι;
Θα εγκαινιαστεί γράφει σε ένα χρόνο, τιμώντας τη Μαρία Κάλλας. Θα του είπαν φαίνεται ότι σκέφτονται να το βαφτίσουν με το όνομά της! Αυτό είναι κάτι που ακούγεται τελευταία. Πρόκειται για ανέκδοτο φαντάζομαι γιατί αν ισχύει….
Ευτυχώς ο Βασιλικός γράφει για τα σκουπίδια μας .
« Νησί του πολιτισμού λοιπόν η Λευκάδα, έχει ωστόσο δύο βασικά προβλήματα: τα σκουπίδια που στοιβάζονται δίπλα στη μαρίνα της (μια από τις σημαντικότερες στο Ιόνιο) και την ύδρευση (από το Μόρνο).
Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Βασίλης Φέτσης, επί 12ετία πρόεδρος της κοινότητας Αγίου Νικήτα, που την προίκισε με τριτοβάθμιο καθαρισμό, πριν η κοινότητα αυτή ενταχθεί «καποδιστριακά» στον Δήμο Λευκάδας, έχει λύσεις να προτείνει οι οποίες, αν υιοθετηθούν, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπα για όλους τους δήμους της χώρας: ένα εργοστάσιο (στο χώρο του νυν σκουπιδότοπου) για ανακύκλωση και επεξεργασία στέρεων αποβλήτων που συμπιέζονται σε μάζες αδρανών υλικών. Ελπίζω να εισακουστεί η πρότασή του, που είναι υγιεινή και αισθητικά αποδεκτή, ώστε να ανακουφιστεί ο πολιτισμός από τα … σκουπίδια του…»

Τι «φούμαρα» τον κέρασαν τον άνθρωπο ! Θαρρώ πως ο «Ξένιος Ζευς» θα διαγράψει τη Λευκάδα από τα κιτάπια του. Είναι αδιανόητο έναν σημαντικό άνθρωπο και συγγραφέα να τον εκθέτεις έτσι. Να τον κάνεις να γράφει πράγματα που, αν μη τι άλλο, κάνουν τους περισσότερους από τους κατοίκους τούτης της πόλης να γελούν. Ύδρευση από τον … Μόρνο; Την προίκισε με τριτοβάθμιο καθαρισμό; Σκουπίδια που «στοιβάζονται» δίπλα στη μαρίνα; Ώστε δεν μπαζώνουν τη θάλασσα; Εργοστάσιο Ανακύκλωσης, χωρίς Ανακύκλωση; Χώρο για ΧΥΤΥ που θα βρούμε, του είπαν; Στον Βιολογικό, όπως και τώρα;
Έλεος! Τα πάντα λοιπόν στον βωμό μιας «άρρωστης προβολής» ανθρώπων και τόπου; Τα πάντα στο βωμό ενός πρόσκαιρου κέρδους;
Και ο μεγάλος Βασίλης Βασιλικός; Έτσι εύκολα τα έχει τα λόγια, τόσο εύκολα πείθεται από τους άλλους ή μέρες που είναι είπε να «λιβανίσει» λίγο και αυτός; Θαρρώ όμως πως δεν του πάνε τα λιβάνια…

Δεν υπάρχουν σχόλια: