Κυριακή 22 Ιουνίου 2008

LEFKATAS T/V "ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΗ" ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Το LEFKATAS T V, το τοπικό μας τηλεοπτικό κανάλι, εξακολουθεί τον τελευταίο καιρό, να μην εκπέμπει ή να εκπέμπει με φανερή δυσκολία και με περιορισμένη εμβέλεια, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με τη θέληση του ιδιοκτήτη Βαγγέλη Κτενά.
Κάποιοι παρανόμως παρεμβαίνουν στη ραδιοσυχνότητα και «μπουκώνουν» το σήμα του σταθμού. Είναι γνωστό ποιοι είναι και εύκολα θαρρώ μπορεί να αποδειχτεί, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.
Το πρόβλημα είναι ότι ο σταθμός θεωρείται «παράνομος», όλοι οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι «παράνομοι», και δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης να καταφύγει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά της ασυδοσίας των ανταγωνιστών.
Έτσι είναι αναγκασμένος να μπει σε ένα παιχνίδι ισχυροποίησης του σήματος με νέα δυνατότερα και πολύ ακριβά μηχανήματα, ο ασύδοτος αντίπαλος κάνει το ίδιο για να «μπουκώσει» και το νέο ισχυρότερο σήμα και τα χρέη αυξάνουν, οι υποχρεώσεις δεν βγαίνουν, φαύλος κύκλος…
Η πίττα της τηλεοπτικής διαφήμισης στα μέρη μας, είναι περιορισμένη και συγκεκριμένη. Δυο ή τρία κανάλια είναι πολλά για να τη μοιράζονται και έτσι το κλείσιμο ενός, με τον όποιο θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, καθιστά τα άλλα ισχυρότερα και «αποκλειστικά», άρα ασύδοτα.
Η επέκταση του σήματος ενός καναλιού στα «λημέρια» του άλλου, είναι αιτία «πολέμου» χωρίς όρους και με οποιαδήποτε όπλα.
Είναι φανερό ότι η ενημέρωση ασκεί εξουσία στον τόπο μας και, αν μιλάμε για τα μεγάλα κανάλια, καθορίζει και το παιχνίδι της εξουσίας.
Η «χειραγώγησή» της λοιπόν βοηθά κάποιους, υπάρχοντες ή επίδοξους, πολιτικούς και πολιτευτές, που κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποκτήσουν «τη μερίδα του λέοντος» σε θέματα τηλεοπτικής προβολής.

Το ίδιο προφανώς ισχύει για τα οργανωμένα κόμματα και την δική τους προβολή. Έτσι στηρίζουν συγκεκριμένα κανάλια, τα οποία θεωρούν «δικά τους», σε βάρος και της ενημέρωσης και του υγιούς ανταγωνισμού.
Θυμούμαι πρόχειρα τον αποκλεισμό του LEFKATAS T / V από μια εκδήλωση, στο IONIAN BLUE και την κλήση άλλου καναλιού, φίλα προσκείμενου φαντάζομαι στην κρατούσα, των οργανωτών, ιδεολογία.
Αναδεικνύεται σε όλο της το μεγαλείο η ευθύνη του οργανωμένου κράτους, το οποίο χρόνια τώρα, δεν βάζει κανόνες, δεν δίδει άδειες και παίζει πολιτικά παιχνίδια πάνω στις πλάτες του κόσμου.
Η επιλογή της Κυβέρνησης να εξαφανιστούν τα τοπικά κανάλια και να οδηγηθούν, στη λογική των οικονομικών στοιχείων, σε συγχωνεύσεις είναι απαράδεκτη.
Η εξαφάνιση των τοπικών σταθμών και η μετακίνησή τους αναγκαστικά σε σχήματα που θα προκύπτουν από συγχώνευση στην περιφέρεια, προσβάλλει την πολυφωνία, προσβάλλει -αν θέλετε- και τη δυνατότητα έκφρασης των τοπικών κοινωνιών, στο επίπεδο των στοιχείων που συγκροτούν την έννοια της τοπικής κοινωνίας.

Ο τοπικός σταθμός έχει εξυπηρετήσει τον νομό και τον τόπο γενικότερα και θαρρώ πως τα δείγματα γραφής του, σε ότι αφορά στην αντικειμενικότητα της ενημέρωσης, όλα αυτά τα χρόνια είναι θετικά. Ο Βαγγέλης, η Βάσω, ο Δημήτρης, η Μαρία και οι άλλοι συνεργάτες, χρόνια τώρα βρίσκονταν παντού σε κάθε εκδήλωση πολιτική ή κοινωνική, σε κάθε γωνιά του νομού. Δεν θυμούμαι να ζήτησαν την ταυτότητα, κομματική ή άλλη, του φορέα της εκδήλωσης και δεν θυμούμαι να λογόκριναν κανένα. Στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, έκαμαν ό,τι μπορούσαν για να έχει ο νομός, και όχι μόνο, το ευεργέτημα της έγκαιρης ενημέρωσης.
Κάθισαν ώρες σε Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια, φορές προπηλακιζόμενοι, και μετέδιδαν τα πάντα. Πήγαιναν όπου τους καλούσαν και, φορές, όπου δεν τους καλούσαν, για να γεμίσουν τον τηλεοπτικό χρόνο με ενημέρωση.
Προσπάθησαν εσχάτως να μπουν και σε άλλα επίπεδα ενημέρωσης, με εκπομπές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον πολιτισμό, την τέχνη, την οικολογία κ. α. Θετικά δείγματα, μιας καλύτερης ασφαλώς συνέχειας. Επιτυχημένες εκπομπές, με ισχνά μέσα, που θα ζήλευαν και «μεγάλοι» σταθμοί.
Σήμερα ο σταθμός βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αθέμιτος ανταγωνισμός, πολιτικά παιχνίδια, οικονομικά προβλήματα, μη έγκαιρες ενέργειες, κ.α. δυσκόλεψαν την ύπαρξή του.
Θεωρώ ότι είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ όλων μας να βοηθήσουμε, στα πλαίσια του δυνατού ο καθένας, τον σταθμό, να υπάρξει πρωτίστως και να αναπτυχθεί μακροπροθέσμως.
Οι πολιτικοί και πολιτευτές του τόπου, σε κάθε επίπεδο, οφείλουν να αντιδράσουν πιέζοντας προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να σταματήσει η ασυδοσία και ο «τσαμπουκάς» (με ποιες άραγε πλάτες;) των, «όποιων», ανταγωνιστών και οι παρεμβολές στο σήμα του σταθμού.
Πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση, να τελειώνει επιτέλους με το θέμα των συχνοτήτων και να δώσει γρήγορα τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις.
Θεωρώ πως, σαν πρώτο μέτρο, θα πρέπει να ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΕΙ η, με όποιο τρόπο, ενίσχυση άλλου καναλιού, από τους φορείς του νησιού είτε αυτό λέγεται εκδήλωση είτε διαφήμιση είτε πολιτική παρέμβαση.
Να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στους αθέμιτους ανταγωνιστές πως, αν θέλουν πρόσβαση στη Λευκάδα, θα πρέπει να σέβονται και να υπηρετούν πάνω από όλα τον υγιή ανταγωνισμό.
Δεν υποστηρίζω, με τα παραπάνω, τον τοπικό σταθμό, υποστηρίζω το δικαίωμα στην ενημέρωση. Αν ο «δικός» μας σταθμός «μπούκωνε» κάποιον άλλο, τα ίδια θα έγραφα, εναντίον του.
Θεωρώ ότι είναι κατάκτηση για το νομό, η ύπαρξη ανεξάρτητου, στο μέτρο του δυνατού, τοπικού καναλιού και θα πρέπει να το προστατεύσουμε.
Αντιδρώ στα, όποια, κομματικά παιχνίδια των διπλανών καναλιών και σε αυτούς που τα στηρίζουν.
Θυμώνω γιατί πάνε να μας στερήσουν ένα πολύτιμο αγαθό, όπως αυτό της τοπικής ενημέρωσης, και δεν αντιδρούμε.
Ελπίζω πως το LEFKATAS T / V θα εξακολουθήσει, παρά τα όποια προβλήματα, να μας παρέχει αντικειμενική, έγκαιρη και σωστή ενημέρωση, όπως έκανε μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: