Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

Έκλεψαν την ασφάλειά μου

Αυτό απάντησε η Βάσω στον αστυνομικό ο οποίος, μετά την κλοπή στο σπίτι της, τη ρώτησε τι έχει κλαπεί.
Συγκλονιστική αλήθεια τούτη η διαπίστωση και ομολογώ με ξάφνιασε και με ανατρίχιασε..
Αποτελεί έτσι ή αλλιώς την πεμπτουσία μιας διάρρηξης στο σπίτι σου, ενώ κοιμάσαι. Το να σου κλέψουν χρήματα, τιμαλφή, κινητά ή μηχανήματα έχει τη σημασία του μα δεν αποτελεί την ουσία. Μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτά.
Το να νοιώθεις όμως ανασφαλής μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, μέσα στο άσυλό σου, είναι κάτι που δεν αντέχεται. Η σκέψη και μόνο ότι ενώ κοιμόσουν με τον άντρα σου και το παιδί σου κάποιος ή κάποιοι μπήκαν μέσα σε κάνει να τρελαίνεσαι.. Καταλαβαίνεις ότι ολάκερη η οικογένεια ήταν για λίγο στο έλεός τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Όπως μου έλεγε ο Σταύρος αν από την κρεβατοκάμαρα του πάνω ορόφου τύχαινε να κατέβει για νερό και συναντούσε τους κλέφτες, είναι άγνωστο τι θα επακολουθούσε.
Σε κάθε περίπτωση το να κοιμάσαι με ένα (αυτοσχέδιο ή όχι) όπλο αγκαλιά, το να χρειάζεσαι συναγερμούς, σκυλιά – φύλακες, κάγκελα στα παράθυρα, το να πετάγεσαι σε κάθε θόρυβο, το να καρδιοχτυπάς κάθε νύχτα, το να ασφαλίζεις τα πάντα πριν πέσεις για ύπνο, δεν είναι δα και αυτό που ονειρεύεσαι για την οικογενειακή σου εστία. Δεν είναι δυνατόν να κάθεσαι στο μπαλκόνι σου ή στο παράθυρό σου και να αντικρίζεις κάγκελα σαν να είσαι φυλακισμένος.
Οι κλοπές έχουν πληθήνει τελευταίως. Η οικονομική κρίση που περνούμε είναι σίγουρο ότι θα επιτείνει τέτοια φαινόμενα. Οι οικονομικοί (και όχι μόνο) μετανάστες, γιατί μετανάστες ήταν οι συγκεκριμένοι κλέφτες, έχουν αυξηθεί κατά πολύ, δεν ελέγχονται και η αστυνομία οφείλει και πρέπει να προλάβει τα γεγονότα.
Μακριά από εμένα η εξίσωση κλοπή = μετανάστης, μακριά ο ρατσισμός. Κλέφτες γηγενείς είχαμε, έχουμε και θα έχουμε. Απλώς τώρα αποκτήσαμε και εισαγόμενους, άρα έχουμε περισσότερους.
Θαρρώ πως όλοι πρέπει να ανακαλύψουμε την αλληλεγγύη μας και να έχουμε τα μάτια ανοιχτά όχι μόνο για το σπίτι μας μα και για τα γειτονικά σπίτια.
Εδώ δεν έχει σήκωμα των ώμων. Εδώ δεν έχει, δεν με ενδιαφέρει. Σήμερα ήταν ο Νίκος, η Όλγα, ο Σταύρος, η Βάσω κ. λ. π, αύριο μπορεί να είμαι εγώ ή εσύ.
Ας προλάβουμε…


Τα κανόνια του Μπουρανελόνε

Μιλούσα για κλοπές και θυμήθηκα τα …κανόνια μας. Σε μια τυχαία συνάντησή μας, ο νομάρχης μου είπε πως τα κανόνια, αφού τα έφτιαξαν, τα έβαλαν στη γέφυρα για να τα προστατεύσουν από τους γύφτους, που ήταν έτοιμοι να τα αρπάξουν.
- Ας τα πάρουν οι αρμόδιοι, μου είπε, από εκεί και ας τα κάνουν ότι θέλουν.
Μου έδειξε μάλιστα και την είσοδο του Κάστρου στην οποία έξι με εφτά κανόνια είναι πεταμένα, στο έλεος του κάθε γερανοφόρου οχήματος και κάθε κλέφτη, όποιου χρώματος και φυλής.
Έχει δίκιο ο νομάρχης για την εγκατάλειψη. Θαρρώ όμως πως είναι ο πλέον αρμόδιος να πιέσει προς κάθε κατεύθυνση έτσι που το Κάστρο της Αγίας Μαύρας, και όχι μόνο τα κανόνια του, σωθούν από την εγκατάλειψη και την καταστροφή. Είναι ο πλέον αρμόδιος να πιέσει ώστε να αξιοποιηθεί τούτο το μοναδικό στολίδι του νησιού και να γίνει «κράχτης» και αξιοθέατο για τους επισκέπτες μας.
Όσο για τα κανόνια, δέχομαι πως σώθηκαν και αξιοποιήθηκαν, για τη θέση που τα έβαλαν όμως, ας μου επιτρέψει να διαφωνήσω και πάλι. Είναι καρακιτσαριό πώς να το κάνουμε! Ας τα βάλουν αλλού οι ίδιοι. Χώροι υπάρχουν μπροστά στο Κάστρο.

Βόθροι

Κυριακή 6 Ιουλίου. Μεσημεράκι. Στον Άγιο Νικήτα, στο δεξιό μέρος της παραλίας του χωριού, λύματα βγαίνουν στη θάλασσα. Κάποιος βόθρος, παράνομος ασφαλώς, αφού το χωριό διαθέτει Βιολογικό Καθαρισμό, έχει σπάσει και τα λύματα βρήκαν διέξοδο στη θάλασσα (φαντάζομαι πως καλά ερμηνεύω την κατάσταση και δεν πρόκειται για βλάβη του Βιολογικού Καθαρισμού, γιατί τότε τα πράγματα γίνονται καταστροφικά).
Οι άνδρες του Λιμεναρχείου που ήρθαν χρειάστηκαν την παρέμβαση πολιτών για να πάρουν δείγμα νερού, με ένα πλαστικό μπουκάλι νερού, προκειμένου να γίνει ανάλυση σε κάποιο εργαστήριο. Θαρρώ δεν χρειαζόταν και ιδιαίτερη σοφία να το σκεφτούν.
Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της ανάλυσης, τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία του ενόχου. Είναι εύκολο άλλωστε. Λίγη χρωστική χρειάζεται και τίποτα άλλο. Αρκεί να γίνει γρήγορα πριν καλυφθούν τα ίχνη του «εγκλήματος». Γιατί ο ένοχος, όποιος και να είναι πρέπει να πληρώσει ακριβό τίμημα.
Είναι αδιανόητο σε μια τόσο τουριστική περιοχή, σε ένα μέρος που δεκάδες επαγγελματίες περιμένουν να δουλέψουν για να ζήσουν, ο όποιος τυχάρπαστος, διεστραμμένος και ηλίθιος «αρπακολλατζής», να τους δυσφημεί και να προσπαθεί να τινάξει την προσπάθειά τους στον αέρα.
Είναι απαράδεκτη η όποια μόλυνση του περιβάλλοντος, σε τουριστικό μέρος ή όχι. Όταν όμως πρόκειται για ένα τόσο όμορφο λιμανάκι, με δεκάδες λουόμενους και εκατοντάδες επισκέπτες, είναι διαστροφή.
Και είναι πανέμορφο, διάβολε, και τόσο γραφικό τούτο το χωριουδάκι!

Κακοί επαγγελματίες

Μια και αναφέρθηκα στον Άγιο Νικήτα, θαρρώ είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει με κάποιους επαγγελματίες (παντού στο νησί, μην παρεξηγηθώ). Έχω συγκεκριμένο παράδειγμα «επαγγελματία», ο οποίος με κάκιστο σέρβις, ελάχιστη προσφορά ποιότητας και ποσότητας, σημαντική καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση, εισπράττει το μέγιστο δυνατόν τίμημα! Φανταστείτε ότι κάποια μικρά παιδιά αγανάκτησαν και ζήτησαν από τον επαγγελματία να τους δείξει που έχει το …κουτί των παραπόνων (οποία αφέλεια!), προκειμένου να εκθέσουν στους αρμοδίους (;) τις απόψεις τους. Φυσικά τέτοιο πράγμα δεν υπήρχε, αλλά δεν είναι το θέμα μου αυτό.
Το πρόβλημα είναι ότι, ακόμη και σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς, δεν είναι δυνατόν να επικρατεί η ασυδοσία, το «μπείτε σκύλοι αλέστε» και η «αρπαχτή». Κάποιοι κανόνες θα υπάρχουν, κάποιες υπηρεσίες θα είναι αρμόδιες για τον έλεγχο των τιμών, κάποιες θα ελέγχουν την ποιότητα, είναι φανερό πως πρέπει να δράσουν. Αντιλαμβάνομαι, υπάλληλος και εγώ, τις δυσκολίες, καταλαβαίνω πάρα πολύ καλά πως είναι δύσκολο να έχεις αποτέλεσμα όποια αστυνομικά μέτρα και αν πάρεις, μα δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια.
Ας αντιδράσουμε ως πολίτες. Ας πάρουμε το κόστος και ας καταγγείλουμε την ασυδοσία, όποτε και όπου τη συναντούμε. Ας αποτρέπουμε φίλους και γνωστούς να επισκέπτονται τα «κακά» μαγαζιά που εντοπίζουμε. Ας διαμαρτυρόμαστε μέσω διαδικτύου. Ας κάνουμε «φασαρία» στους «ευκαιριάκηδες». Ας ζητάμε πάντα με επιμονή αποδείξεις! Αναλυτικές αν γίνεται. Μας κλέβουν που μας κλέβουν στις τιμές, ας μην «τσεπώνουν» και τον Φ.Π.Α που τους πληρώνουμε.Ας αντιδράσουν, επιτέλους, και οι σωστοί επαγγελματίες. Αυτοί, στο κάτω –κάτω, παθαίνουν τη μεγαλύτερη ζημιά. Ας μην αφήσουν τους λίγους «συναδέλφους» τους, να είναι η αιτία κακοχαρακτηρισμού όλων. Δεν το αξίζει ούτε το νησί ούτε οι εκατοντάδες εργαζόμενοι που εξαρτώνται από τον τουρισμό.
8/7/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: