Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΜΑΣ

Ο τόπος που ζούμε σήμερα κατακλύζεται από κάτι σχετικό με τη φυσική και που είναι αδύνατο να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις μας. Την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Η αδυναμία αυτή, σε συνδυασμό με την έλλειψη πληροφόρησης του πολίτη και τις προσπάθειες των πολυεθνικών εταιριών να κάνουν το άσπρο μαύρο, έχουν δημιουργήσει μια επικίνδυνη αδιαφορία στους κατοίκους. Χιλιάδες εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων προεξέχουσα θέση έχουν τα ραντάρ, τα κινητά τηλέφωνα, οι κεραίες, οι γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης (150.000 Volt) κ.λ.π ακτινοβολούν μόνιμα στο περιβάλλον. Αυτή η εικόνα, δεν είναι ούτε απλή, ούτε αθώα. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη στα μάτια, ασθένειες του αίματος, βλάβες στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αλλαγή συμπεριφοράς.

Δεν κινδυνεύουμε

Το Σάββατο 29/11/2008 πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα ημερίδα με θέμα «Προστασία του πολίτη ως χρήστη σύγχρονων τεχνολογιών».
Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τη συμμετοχή έγκριτων επιστημόνων, που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Οφείλουμε ένα μπράβο στους υπευθύνους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που έδειξαν τέτοια ευαισθησία. Οι επιστήμονες ανέπτυξαν θέματα που σχέση έχουν με το διαδίκτυο, τους κινδύνους από αυτό και πρότειναν μέτρα προστασίας, ειδικά σε ότι αφορά στα παιδιά. Αναφέρθηκαν επίσης στους κινδύνους που διατρέχουμε από την αλόγιστη (ή και λελογισμένη) χρήση κινητών τηλεφώνων. Θα μου δοθεί ευκαιρία, στο άμεσο μέλλον, να αναφερθώ διεξοδικά σε θέματα διαδικτύου και κινητών.
Σήμερα θέλω να αναφερθώ στους κινδύνους από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και ειδικά αυτά που προκαλούνται από τους μετασχηματιστές και τους πυλώνες υψηλής τάσης της ΔΕΗ. Σπεύδω να διευκρινίσω ότι οι επιστήμονες ήταν αρκούντως καθησυχαστικοί σε ότι αφορά στο νομό μας. Συγκεκριμένα σε μετρήσεις που έγιναν παντού στο νησί διαπιστώθηκε ότι τα όρια ακτινοβολίας είναι χαμηλά, αρκετά χαμηλότερα από το κατώτατο όριο, αν εξαιρέσει κανείς τους μετασχηματιστές στην Σικελιανού, τον Άγιο Μηνά, τον Άγιο Σπυρίδωνα και (δυστυχώς) μέσα στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου Λευκάδας, που ακτινοβολούν στα όρια. Επίσης ένας μετασχηματιστής βρίσκεται μέσα σε σχολείο στις Αλυκές και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο. Η πρότασή τους, προς τη ΔΕΗ, είναι ή να αποκαθηλωθούν και να υπογειωθούν ή να περιφραχτούν σε απόσταση 1-1,5 μέτρα. Το ίδιο προτείνουν για τους μετασχηματιστές στη Τζεβελέκη ( στο πάρκιγκ) και στην Παναγία των Εισοδίων. Πρότειναν επίσης η κολώνα στην παλιά ΔΕΗ να μεταφερθεί στον προαύλιο χώρο της.
Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τα αποτελέσματα των μετρήσεων των επιστημόνων. Επειδή όμως οι καιροί είναι πονηροί, παραθέτω πιο κάτω ένα μέρος από όσα αλίευσα, από το διαδίκτυο, για τους κινδύνους από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Πιστεύω, ότι σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία ο λαός πρέπει να είναι ανοιχτά και υπεύθυνα ενημερωμένος. Αν αυτή η ενημέρωση προκαλέσει ανησυχία, αυτή είναι προτιμότερη από την άγνοια και την ευτυχία που ακολουθεί. Με τη γνώση, την ενημέρωση και την ανησυχία μπορεί να προστατευθεί κανείς.
Και κάτι άλλο.
Η παρουσία των πυλώνων υψηλής τάσης, κυρίως στους Καρυώτες και στο Αθάνι, ακόμη και αν δεν υπάρχει πρόβλημα ακτινοβολίας, δεσμεύει και καταστρέφει δεκάδες χιλιάδες στρέμματα γης, αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Ποιος θα αγοράσει και ποιος θα οικοδομήσει σε χώρο που υπάρχουν πυλώνες όταν, πέρα από θέματα αισθητικής, δεκάδες έρευνες επιστημόνων μιλούν για επιδημιολογικούς κινδύνους εξ αιτίας τους;
Αν υπάρχει και η παραμικρή αμφιβολία ότι κάτι δεν είναι ασφαλές, είναι καρκινογόνο η προκαλεί τερατογεννέσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιείται.
Όπου υπάρχει έλλειψη επιστημονικής βεβαιότητας δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος για να ματαιωθούν αποτελεσματικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ούτε του ίδιου του κράτους.
Για τους πυλώνες υψηλής τάσης δεν υπάρχουν μόνο αποχρώσες ενδείξεις ότι έχουν βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία, αλλά πλέον υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις με τις πιο σύγχρονες μεθόδους, με τη χρήση της Νανοτεχνολογίας.

Καρκίνος υψηλής τάσης!

Καρκινογόνοι είναι οι πυλώνες υψηλής τάσης, σύμφωνα με μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το βρετανικό υπουργείο Υγείας.
Τα νέα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους ανάπτυξης καρκίνου για όσους ζουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας, προέρχονται από έρευνα της ομάδας του Βρετανού καθηγητή Denis Henshaw, από το Πανεπιστήμιο του Bristol. Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές κοντά σε πυλώνες (σε δίκτυα δηλαδή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας όμοια με αυτά της ΔΕΗ) εκτίθενται σε ακτινοβολία που υπερβαίνει κατά πολύ τα ανώτατα όρια ασφαλείας. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τα παιδιά, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη των Βρετανών ειδικών, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως η ακτινοβολία από τους πυλώνες ηλεκτρικής ενέργειας συνδέεται άμεσα με κρούσματα παιδικής λευχαιμίας.
…Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Τσιτομενέα, «η έκθεση σε ισχυρά ηλεκτρικά πεδία μπορεί να έχει βιολογικές επιπτώσεις, οι οποίες αφορούν αλλοιώσεις των κυττάρων ή των κυτταρικών συστημάτων και γενικά του βιολογικού υλικού. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ιστών είναι η πλέον τεκμηριωμένη επίδραση, ενώ υπάρχουν αναφορές και σε μη θερμικές επιδράσεις οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην υγεία».
Εφημερίδα τα Νέα Τρίτη 30/11/1999

Κίνδυνοι για την υγεία

Σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία των πολιτών από τις γραμμές υψηλής τάσης
Αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης διαπιστώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal. Η επιδημιολογική έρευνα Βρετανών επιστημόνων, που παρουσίασε ο καθηγητής Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου, Κώστας Τριανταφυλλίδης, έδειξε ότι ο κίνδυνος παιδικής λευχαιμίας είναι αυξημένος κατά 69% σε παιδιά ηλικίας κάτω 15 ετών που ζουν σε αποστάσεις ως 200 μέτρα από γραμμές υψηλής τάσης, σε σύγκριση με παιδιά που ζουν σε αποστάσεις πάνω από 600 μέτρα. Ανέφερε ακόμη πως ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής τους σε αποστάσεις ως 300 μέτρα από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης, είχαν κατά 1,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα ν’ αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε αποστάσεις άνω των 600 μέτρων.

…Σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, οι πυλώνες υψηλής τάσης βρίσκονται μέσα σε κατοικημένες περιοχές, τα δε σύρματα περνούν πάνω από τα σπίτια, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να είναι εκτεθειμένοι σε σοβαρούς κινδύνους.
(Εφημερίδα «Αυγή», 27/9/2005)

Μετασχηματιστές υψηλού κινδύνου

Ο διευθυντής του Τομέα Βιολογίας Κυττάρου και Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Λ. Μαργαρίτης και ο διδάκτωρ Βιοφυσικής Δ. Παναγόπουλος έχουν μελέτησει με πειράματα τους κινδύνους για την υγεία από τη λειτουργία Κέντρων και Γραμμών Μεταφοράς Υπερυψηλής Τάσης της ΔΕΗ. Τι λένε;
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία με συχνότητες κοντά στα 50 Hz όπως είναι αυτές του δικτύου της ΔΕΗ, έχει βρεθεί μεταξύ άλλων να προκαλούν:
▬ Μεταβολή στη συγκέντρωση ιόντων ασβεστίου στα κύτταρα, τα οποία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτέλεση των διαφόρων λειτουργιών του κυττάρου.
▬ Αλλοιώσεις στις κυτταροπλασματικές μεμβράνες των κυττάρων του ανθρώπου.
▬ Αλλαγές στο ρυθμό σύνθεσης των DNA και RNA.
▬ Αλλαγές στους ρυθμούς σύνθεσης των πρωτεϊνών και στις ενεργότητες διαφόρων ενζύμων απαραίτητων για την λειτουργία των κυττάρων.
▬ Μεταβολές στην έκκριση και στη φυσιολογική δράση ορμονών όπως η μελατονίνη.
▬ Χρωμοσωμικές βλάβες σε μεμονωμένα πειράματα.
▬ Μεταβολές του ρυθμού πολλαπλασιασμού των κυττάρων.

Ο καθηγητής Λ. Μαργαρίτης προσθέτει ότι «έγκριτες επιδημιολογικές μελέτες συσχετίζουν τη μόνιμη έκθεση παιδιών σε τέτοιου είδους μαγνητικά πεδία, με την αύξηση των ποσοστών παιδικής λευχαιμίας. Η ανησυχία εκφράζεται ολοένα και πιο έντονα σε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία».
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι εντάσεις των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων (ειδικά των ηλεκτρικών) που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα, όπου διαπιστώθηκαν οι βιολογικές αλλοιώσεις που προαναφέραμε, ήταν χιλιάδες φορές μικρότερες έως και λίγο μεγαλύτερες (!) από τα θεσπισμένα όρια επιτρεπόμενης έκθεσης του γενικού πληθυσμού. Και η διάρκεια έκθεσης ήταν σχετικά μικρή, από λίγα λεπτά έως λίγα 24ωρα.
Σπεύδουν, βέβαια, να διευκρινίσουν ότι τα αποτελέσματα προέκυψαν από έκθεση μεμονωμένων κυττάρων και τέτοια φαινόμενα εμφανίζονται δυσκολότερα σε οργανισμούς: «Όταν, όμως, ένας οργανισμός βρίσκεται σε μη καλή κατάσταση υγείας, η έκθεσή του στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι δυνατόν να έχει βλαπτικές συνέπειες σε κυτταρικό επίπεδο».
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 24/02/2008


Όσοι ζουνε κοντά σε πυλώνες της ΔΕΗ διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από ΑΛΤΣΧΑΪΜΕΡ..!!!Συγκεκριμένα ερευνητές στη ΒΕΡΝΗ διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που κατοικούν σε απόσταση 50 μέτρων από πυλώνα ρεύματος διατρέχουν 24% περισσότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ασθένεια που εκφυλίζει τον εγκέφαλο,σε σχέση με τους ανθρώπους που ζουν σε απόσταση 600 μέτρων από την ίδια πηγή ακτινοβολίας.
Ρόλο διαπιστώθηκε ότι παίζει και ο χρόνος της έκθεσής τους σε αυτή. Όσοι ζουν κοντά σε πυλώνα της ΔΕΗ για περισσότερο από 10 χρόνια εμφανίζουν 78% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από κάποια μορφή άνοιας σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν εκτεθεί καθόλου στην ακτινοβολία του, ενώ ο κίνδυνος υπερδιπλασιάζεται αν κάποιος ζει κοντά σε πυλώνα πάνω από δεκαπέντε χρόνια!
Από το διαδίκτυο

Αποφάσεις του Σ.τ.Ε

1) Απόφαση ΣτΕ 936/203 : Αναστολή εκτέλεσης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έργου αναβάθμισης υφιστάμενης και κατασκευής νέας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος Κορίνθου – Πατρών, για το λόγο ότι η κατασκευή του επίδικου έργου θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των κατοίκων της περιοχής, εξ αιτίας της αυξήσεως της εντάσεως των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, τα οποία δημιουργούνται γύρω από τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.
2) Απόφαση ΣτΕ 4503/1997 : Προσφυγή Κοινότητας Κρυονερίου, κατά ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΒΕΤ, ΔΕΗ κ.λ.π. Το Σ.τ.Ε δέχεται την αίτηση, διότι η επί του ανθρωπογενούς και δη της υγείας των κατοίκων οικισμού, επίδραση ηλεκτρομαγνητικών πεδίων δεν είναι μόνο θέμα που άπτεται του φυσικού περιβάλλοντος, δια το οποίο αρμόδιος είναι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ούτε και αμιγώς τεχνικό ζήτημα, που στηρίζει την συναρμοδιότητα του Υπουργού ΥΒΕΤ ως αρμοδίου επί βιομηχανικών εγκαταστάσεων, αλλά είναι προεχόντως θέμα που αφορά στην ανθρώπινη υγεία, για το οποίο αρμόδιος είναι ο Υπουργός Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
3/12/2008

Υ.Γ. Για να ευθυμήσουμε λίγο, ύστερα από τα παραπάνω, σας χαρίζω μια μαντινάδα που έγραψα τούτες τις ημέρες, όχι ξαφνικά και αναίτια. Ας με συγχωρήσουν οι έχοντες πρόβλημα στα μάτια, αλληγορική είναι η σημασία της, θα το καταλάβουν!

Κι αν αγαπάω τσι στραβούς, τσ’ αλλήθωρους φοβούμαι,
γιατί ξανοίγουνε αλλού κι εμένανε μιλούνε!


Μάρκος Νικητάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια: