Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2009

Το λιώσιμο των πάγων δεν αφορά μόνο τους πιγκουΐνους

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το πότε θα γίνει το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στον Βοτανικό. Η προσφυγή, στο Σ τ Ε, των 131 πολιτών εναντίον της ανέγερσης στον Βοτανικό του εμπορικού κέντρου του κ. Βωβού και η δικαίωση τους, με την έκδοση απόφασης αναστολής των εργασιών, έχει φουντώσει τα σενάρια.
Στην απόφαση του Σ τ Ε, αποσυνδέεται σαφέστατα η κατασκευή του εμπορικού κέντρου από αυτή του γηπέδου, όμως οι λογής διαπλεκόμενοι ρίχνουν τους οπαδούς του Παναθηναϊκού ως λάδι στη φωτιά, για να επιτύχουν τους στόχους τους.
Το θέμα τείνει να καταντήσει σαν το γεφύρι της Άρτας. Κάποιοι μάλιστα, προληπτικοί και κουτοπόνηροι, θεωρούν ότι πρέπει να θυσιάσουν, όχι την γυναίκα του πρωτομάστορα, αλλά κάποιους πολιτικούς αρχηγούς, στοχοποιώντας τους, προκειμένου να επιτύχουν την πολυπόθητη «διπλή ανάπλαση».




Επειδή:
► Μου έχει κάνει εντύπωση η εμμονή με την οποία πολλοί συνδέουν την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού με την κατασκευή του εμπορικού κέντρου, κάτι που φαντάζει υπερβολικό και οδηγεί σε λανθασμένα πιθανώς συμπεράσματα,
► προβάλλεται από πολλούς ο ισχυρισμός ότι ο κος Βωβός δώρισε στο δήμο το οικόπεδο πάνω στο οποίο θα κτιστεί το γήπεδο,
► η στενή σχέση της κυβέρνησης, και του δημάρχου Αθηναίων, με τους μεγαλοεργολάβους πρέπει να θεωρείται δεδομένη (έτσι μας διδάσκει η … ιστορία),
► η επίθεση που δέχονται οι προσφεύγοντες πολίτες αγγίζει τα όρια της Συνταγματικής εκτροπής (ουσιαστικά αμφισβητείται το Συνταγματικό Δικαίωμα των πολιτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη),
► από τις συζητήσεις μου με διάφορους οπαδούς του ΠΑΟ και από όσα διαβάζω, έχω καταλάβει ότι ενδιαφέρονται να γίνει με κάθε τρόπο το γήπεδο, χωρίς δυστυχώς να συνειδητοποιούν ότι άλλο Παναθηναϊκός και άλλο Βωβός (εκτός και αν έχουν … διαπλεκόμενα συμφέροντα),

έψαξα στο διαδίκτυο και βρήκα την αιτιολογική έκθεση του ν. 3481/06, νόμου για το κτηματολόγιο, που ρυθμίζει όμως και τα του Βοτανικού Μπορείτε και εσείς να τη βρείτε στην παρακάτω διεύθυνση:
http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/Tropologies/444/T-KTIMATOLOGIO-696.pdf
Αιτιολογική του Έκθεση ν. 3481/06 (σελ 3)
(οι υπογραμμίσεις δικές μου).

…Για το θέμα της απόκτησης του χώρου στην περιοχή του Βοτανικού προκειμένου να αναγερθούν οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις που ανήκουν στον Δήμο Αθηναίων έγιναν οι παρακάτω ενέργειες :
Η ΕΤΜΑ η οποία έχει μεγάλο οικόπεδο στο ΟΤ. 45 βάσει της υφιστάμενης Νομοθεσίας έχει δικαίωμα να διατηρήσει την ιδιοκτησία της έκτασης εμβαδού 65% του συνόλου της ιδιοκτησίας της με Σ.Δ. = 0.8 και χρήσεις επιχειρησιακού κέντρου.
Για να είναι εφικτή η συμπλήρωση του απαιτούμενου χώρου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις με εφαρμογή σχετικών διατάξεων του ν.2508/97 και του Π. Δ/τος Ελαιώνα παραχωρείται από την ΕΤΜΑ επιπλέον της οφειλόμενης από αυτήν εισφοράς των 42 στρ. (που αντιστοιχούν στην υποχρεωτική εισφορά σε γη) στον Δήμο Αθηναίων άνευ αποζημίωσης έκτασης 19 στρμ. και το σύγχρονο κτήριο (όγκου 256 .000 μ3) που υπάρχει σε αυτό.
Ως αντάλλαγμα η ΕΤΜΑ διατηρεί στην ιδιοκτησία της στην περιοχή της παρέμβασης ένα οικόπεδο (Ο.Τ. 45 α) μεγέθους 43.216 τ.μ. όπου ο ισχύον Σ.Δ. = 0.8 διπλασιάζεται σε 1.6 (σύμφωνα με σχετική πρόβλεψη του Π.Δ/τος Ελαιώνα) και καθορίζονται χρήσεις επιχειρησιακών δραστηριοτήτων αντί των βιομηχανικών.
Το υπόλοιπο της απαιτούμενης έκτασης προκύπτει από τις οφειλόμενες στον Δήμο εισφορές σε γη των άλλων ιδιοκτησιών της περιοχής παρέμβασης και από απαλλοτριώσεις που θα κηρυχθούν από τον Δήμο με δαπάνες του.
Το πρώην Ο.Τ. 45 στην περιοχή της παρέμβασης διασπάται σε Ο.Τ. 45 α και σε ένα ενοποιημένο Ο.Τ. 45, 46, 50 συνολικής έκτασης 178.315 τ.μ. …




Συνέπεια ε!!

Ο κος ΠΕΧΩΔΕ

Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κος Σουφλιάς, σε συνέντευξη του την 29 Ιουνίου 2006, είπε μεταξύ άλλων:

… Για τα προτεινόμενα στη ρύθμιση πολεοδομικά μεγέθη, θα σας μοιραστεί ένας πίνακας που τα έχει αναλυτικά. Εγώ σας αναφέρω μόνο ότι στον Βοτανικό, σε μία συνολική περιοχή περίπου 180.000 τμ, θα επιτραπεί κάλυψη 40% και η δομημένη επιφάνεια θα καλύπτει: για το γήπεδο ποδοσφαίρου 53.000 τμ, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ και βόλλεϋ 8.500 τμ και το Δημοτικό Πολυλειτουργικό Κτίριο 42.500 τμ. Στο γήπεδο ποδοσφαίρου, οι συνοδευτικές αθλητικών δραστηριότητες θα είναι σε ποσοστό 17,5% επί του συνόλου δηλαδή 9.275 τμ και οι εμπορικές δραστηριότητες θα είναι επίσης σε ποσοστό 17,5% επί του συνόλου, δηλαδή 9.275 τμ.

Επιτρεπόμενη Δόμηση

ΠΕΡΙΟΧΗ Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
ΟΤ 22


Έκταση: 16.500τμ
ΣΔ = 3,6
Σύνολο επιτρεπόμενης δόμησης που μεταφέρεται στον Ελαιώνα 16,5 x 3,6 = 60.000τμ

ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ

Νέο ενοποιημένο ΟΤ 45 + 46 + 50 = 178.315,65τμ
ΣΔ = 0,1
Σύνολο επιτρεπόμενης δόμησης: 17.831,5 τμ

(Τα μεγέθη αυτά αναφέρονται στην έκταση όπου προβλέπεται να μεταφερθούν οι Αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού)

Προτεινόμενη Δόμηση στον Βοτανικό

α. Προτεινόμενη δόμηση

ΟΤ 45 + 46 + 50
Δ = 0,2
178.315 x 0,2 = 35.670 τμ
60.000 τμ (εκ μεταφοράς από Λ. Αλεξάνδρας)
35.500 (προτεινόμενη νέα δόμηση)
Σύνολο προτεινόμενη νέας δόμησης: 95.500τμ

β. Κατανομή Δόμησης ανά εγκατάσταση

Παναθηναϊκός

Σύνολο Δόμησης: 53.000τμ.
Γήπεδο Ποδοσφαίρου 26.000τμ
Κλειστό γήπεδο Basket - Volley 8.500τμ
Σύνολο αθλητικών εγκαταστάσεων :
34.500τμ
Συνοδευτικές αθλητικών Δραστηριότητες
17,5% συνόλου: 9.275 τμ
Εμπορικές δραστηριότητες
17,5% συνόλου: 9.275τμ
Δημοτικό Πολυλειτουργικό Κτίριο
42.500τμ


Πολλά άλλα μπορεί ο αναγνώστης να βρει, αν λίγο καθίσει να ψάξει και δεν καταπίνει αμάσητα όσα του σερβίρονται από διάφορα κέντρα με ποικιλώνυμα συμφέροντα. Αν θέλει την άλλη άποψη ας ψάξει και στο http://elaionas.wordpress.com


Δεν είμαι οπαδός του Παναθηναϊκού, κάθε άλλο μάλιστα. «Γαύρος» είμαι. Ένας «γαύρος» που δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τους «βάζελους» και την αντιπαλότητα μαζί τους. Άρα τους θέλω με δικό τους γήπεδο στον Βοτανικό, ισχυρούς, για να μπορώ να … ευχαριστιέμαι τις νίκες μου και τα πρωταθλήματά μου !
Όμως θέλω να πιστεύω πως είμαι πάνω από όλα ένας περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος πολίτης.
Ένας πολίτης που επέλεξε να ζήσει στην επαρχία φεύγοντας, είκοσι χρόνια πίσω, αγανακτισμένος από την Αθήνα, ένας πολίτης που θυμώνει με τον υδροκεφαλισμό της χώρας και την, ακόμη μεγαλύτερη, τσιμεντοποίηση της πρωτεύουσας.

Που θεωρεί πως τα μεγάλα εμπορικά κέντρα οδηγούν στην καταστροφή την περιοχή που χτίζονται (δες Μαρούσι) και στην απόγνωση χιλιάδες μικροεπαγγελματίες.

Που νομίζει, ότι η παθογένειά μας σαν κοινωνία είναι η αποδοχή της στενής σχέσης κυβερνήσεων και μεγαλοσυμφερόντων, σε βάρος της τσέπης μας και της αισθητικής μας.
Που δεν «παραμυθιάζεται με τις υποσχέσεις για τάχα 135 στρέμματα πρασίνου, γιατί έχει μνήμη, νου και γνώση.

Που, τέλος, υιοθετεί το σύνθημα « το λιώσιμο των πάγων δεν αφορά μόνο τους πιγκουΐνους», άρα ακόμη και αν ζούμε μακριά από το κέντρο, πρέπει να ενδιαφερόμαστε για την όποια καταστροφή προκαλείται σε αυτό.18/1/2009
Markosnikitakis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: