Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

ΤΣΙΦΛΙΚΙΑ

Έξω οι «βάσεις»

Περπατάτε στο πεζοδρόμιο της Ανατολικής παραλίας; Προσοχή! Υπάρχει πιθανότητα να σκοντάψετε στη βάση κάποιας ομπρέλας! Βλέπετε οι καταστηματάρχες της περιοχής βαριούνται να ξεβιδώσουν τις βάσεις το χειμώνα ( προς τι άλλωστε σε έξι με επτά μήνες πάλι καλοκαίρι θα έχουμε) και ο δήμος ή το Λιμενικό Ταμείο δεν τους πολυσκοτίζουν με …λεπτομέρειες. Αποτέλεσμα. Καταμεσής του πεζοδρομίου ο περιπατητής συναντά, χειμωνιάτικα, βάσεις από ομπρέλες, κλειστές ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα σκορπισμένα , μεταλλικούς τιμοκαταλόγους σε κολώνες σκεπασμένους με σκουπιδοσακούλες και ότι άλλο μπορεί ο νους του να φανταστεί.
Είναι φορές αλήθεια που αισθάνομαι, όταν περπατώ στα πεζοδρόμια της πόλης, ότι καταπατώ ξένη περιουσία, ότι μπήκα, σαν κλέφτης σε ξένο χωράφι. Χωρίς να το καταλάβω κατεβαίνω στο δρόμο να περπατήσω, μη και με τσακώσει κάποιος δραγάτης!
Κύριοι υπεύθυνοι τούτης της πόλης και των πεζοδρομίων της. Κάντε κάτι πριν είναι αργά. Είναι απαράδεκτο σε μια ευνομούμενη πολιτεία (όλο ανέκδοτα λέω σήμερα) να κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια, συγνώμη κατάσταση ήθελα να πω!
Στο κάτω – κάτω τα πεζοδρόμια της πόλης δεν είναι «τσιφλίκι» κανενός ή είμαι «μακριά νυχτωμένος»;

Κόμβοι

Η τσαπατσουλιά μας δεν έχει όριο! Φτιάχνουμε ένα δρόμο, τον δίνουμε στην κυκλοφορία άρον - άρον, προφανώς για να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε, και παραπέμπουμε στις καλένδες ρυθμίσεις που ήταν προαπαιτούμενες για τη διάνοιξη του. Τα παραδείγματα πολλά, θα αναφέρω δύο μόνο.
Κόμβος Ανατολικής παραλίας.

Πότε επιτέλους θα καταλάβουμε ότι η κυκλοφορία δεν μπορεί να στηρίζεται στον «πατριωτισμό των οδηγών» ή σε «αυτόματο πιλότο»; Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι, ο δημοτικός σύμβουλος της δημοτικής κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ, κ. Ζώης Μικρώνης, προσέφερε ΔΩΡΕΑΝ στο δήμο εκπονημένη μελέτη για το κυκλοφοριακό της περιοχής και για τον κόμβο συγκεκριμένα.
Η μελέτη λοιπόν είναι έτοιμη. Φαντάζομαι ότι το κόστος δεν είναι αποτρεπτικό άρα; Πού «κολλάμε»; Μήπως, λέω μήπως, οι δωρεάν μελέτες (όπως αυτή του νηπιαγωγείου από τον ίδιο μελετητή, με τη συμβολή και του κ. Κώστα Γράψα, η οποία επίσης αγνοήθηκε) χαλάνε τη «σούπα» σε ορισμένους; Μια υπόθεση εργασίας κάνω…

Κόμβος DIA

Το απόλυτο αλλαλούμ! Πήγε να με σκοτώσει κάποιος τις προάλλες, όταν ερχόμενος από την Αναπαύσεως σταμάτησα στην κυκλική πορεία, για να πάω αριστερά. Ερχόταν από απέναντι και, αγνοώντας την κυκλική πορεία (ο Θεός να την κάνει !) ήρθε κατ’ ευθείαν επάνω μου! Με έβρισε κιόλας ο … αθεόφοβος!
Τούτος ο κόμβος είναι σκέτη καρμανιόλα και, μακάρι να βγω ψεύτης, κάποια στιγμή θα θρηνήσουμε θύματα! Μα καλά. Διαπλάτυναν το δρόμο μέχρι τη στροφή και σταμάτησαν! Παρακάτω στον Βερόπουλο γιατί δεν συνέχισαν; Ποιος τους εμπόδισε; Να κάνω μια υπόθεση εργασίας. Υπάρχει πρόβλημα απαλλοτριώσεων. Να κάνω άλλη μια. Κάποιοι τους εμποδίζουν ή κάποιους θέλουν να εξυπηρετήσουν, στην Ελλάδα ζούμε!
Σε κάθε περίπτωση για κάποιο λόγο δεν συνέχισαν. Την κολώνα καταμεσής του δρόμου γιατί, τόσο καιρό την αφήνουν; Για να βάζουν σημάδι οι οδηγοί ποιος θα την πετύχει;
Τις λακκούβες γιατί δεν τις σκεπάζουν; Στο όνομα του ότι κάποτε θα γίνει ασφαλτόστρωση, πόσους μήνες ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η απαράδεκτη κατάσταση;
Δεν χωνεύω την Αμερική ούτε τους Αμερικάνους! Τους ζηλεύω όμως σε κάτι. Ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να οδηγήσει, για τέτοιες παραλείψεις, στο δικαστήριο τις Αρχές και να επιτύχει, τις περισσότερες φορές, την τιμωρία τους! Κάποτε πρέπει να το κατακτήσουμε και εμείς αυτό. Έτσι, για να καταλάβουν οι λογής αρμόδιοι, ότι δεν μπορούν ατιμώρητα να παίζουν με τις ανοχές των πολιτών ούτε βεβαίως με τη ζωή τους!

Παπάκια

Οι τελευταίες βροχές έφεραν και πάλι στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα των δρόμων μας. Με την πρώτη σταγόνα της βροχής πλημμυρίζουν. Ακόμη και φρεσκοασφαλτοστρωμένοι δρόμοι κρατάνε νερά, γιατί προφανώς οι εργολάβοι μας δεν έχουν καλές σχέσεις με τις … κλίσεις! Οι, γεμάτες νερό, λακκούβες έχουν καταντήσει μάστιγα για τους εποχούμενους τα αυτοκίνητα. Στα πάρκιγκ (ΟΤΕ και Ανατολική παραλία) παίζεις κορώνα – γράμματα το αυτοκίνητό σου, αν προσπαθήσεις να παρκάρεις. Δεν είσαι σίγουρος ούτε που πηγαίνεις ούτε τι θα συναντήσεις! Οι τυχεροί τη γλυτώνουν!
Στην παραλία έφτιαξαν το δρόμο, δεν έκαναν τον κόπο όμως να ανοίξουν ένα δίαυλο επικοινωνίας του νερού με τη θάλασσα. Πόσο θα κόστιζε; Έτσι το φαινόμενο στην πιάτσα των ταξί δείχνει καθαρά την τσαπατσουλιά μας.
Η πολύπαθη οδός Γολέμη, ιδίως μπροστά στο περίπτερο, η Πεφανερωμένης, η Τζεβελέκη, ο δρόμος του Κάστρου και τόσοι άλλοι δρόμοι, σε κάθε βροχή μετατρέπονται σε λίμνες! Σε κάθε περίπτωση απορώ πως και στη Λευκάδα δεν κυκλοφορούν πάπιες και παπάκια! Με τόσες λακκούβες…

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Μια και αναφέρθηκα στους δρόμους, θέλω να κάνω ένα ερώτημα στους δημοτικούς μας άρχοντες.
Το καλοκαίρι αποφάσισαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη, κάποιες απαράδεκτες και χωρίς στοιχειώδη μελέτη. Πήραν, σωστά, απόφαση να τις αναστείλουν, μέχρι να περάσει η τουριστική περίοδος, πάει να πει μέχρι τον Οκτώβρη. Μπαίνει Φλεβάρης σε λίγο και οι ρυθμίσεις παραμένουν εν αναστολή. Κάποια από τα νέα σήματα στους δρόμους εξακολουθούν να είναι σκεπασμένα με σκουπιδοσακούλες και άλλα, που φαίνονται, αποπροσανατολίζουν τους εποχούμενους.
Υπάρχει λύση; Σκέφτεστε κάτι ή θα το παραπέμψετε, και αυτό, στις καλένδες;

Τσιμέντο να γίνει!

Δεν έχουμε και πολλές εταιρείες σκυροδέματος στη Λευκάδα και στην περιοχή γενικότερα. Είναι εύκολο λοιπόν να εντοπιστούν αυτοί οι οδηγοί που, θέλοντας να αδειάσουν τις μπετονιέρες τους από το περισσευούμενο τσιμέντο και να τις πλύνουν, χρησιμοποιούν τα πρανή των δρόμων! Θαρρώ δεν είναι λογικό κάποιοι δρόμοι και κάποιες αλάνες να μετατρέπονται σε «σκουπιδότοπους τσιμέντου». Δεν ξέρω τι προβλέπεται για την περίπτωση, αν υπάρχει ειδικός χώρος ή όχι, μα η λύση δεν είναι «όπου βρούμε και όπως λάχει»!

Σκουπίδια

Δεν θα αναφερθώ στη χωματερή, νισάφι πια, βαρέθηκα. Στη βρωμιά της πόλης και των οικισμών θέλω να αναφερθώ.
Είναι δεδομένο ότι δεν διάγουμε την καλύτερή μας περίοδο σε ότι αφορά στην καθαριότητα της πόλης. Θαρρώ πως οι στάβλοι του …Εύμαιου ήταν καθαρότεροι και να με συγχωρήσετε για την υπερβολή.
Ένα παράδειγμα μόνο θα αναφέρω. Σας προτείνω να πάτε μια βόλτα στη διασταύρωση εκεί στο Καλιγώνι. Πάνω από το πάρκιγκ του LIDL η κατάσταση είναι τραγική! Λάσπη, σκουπίδια, βρωμιά και δυσωδία!
Τα πρανή των δρόμων, μέσα και έξω από την πόλη, έχουν καταντήσει χώροι υποδοχής πλαστικών, τα οικόπεδα της πόλης είναι μικρές χωματερές, οι αλάνες είναι χορταριασμένες και βρώμικες. Οι χώροι που βρίσκονται οι κάδοι δεν καθαρίζονται συχνά, οι κάδοι δεν πλένονται και η εικόνα της πόλης είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ!
Οι οδοκαθαριστές κάνουν με φιλότιμο τη δουλειά τους, όμως επικεντρώνονται, κατ’ εντολήν, σε δυο – τρεις κεντρικούς δρόμους (που να προλάβουν αλλού), Σικελιανού, Μελά, Γολέμη κ.λ.π.
Ευτυχώς (;), τώρα το χειμώνα, τα χορτάρια κρύβουν τη βρωμιά μας. Αν κάνουν όμως πως θα τα κόψουν ας μαζέψουν και τα σκουπίδια κάτω τους, αλλιώς ας τα αφήσουν όπως είναι. Γιατί ο καταστροφέας του τρακτέρ αλέθει, μαζί με τα χόρτα, και τα πλαστικά με αποτέλεσμα να καταστρέφεται χειρότερα το περιβάλλον και η βρωμιά να γίνεται περισσότερο εμφανής.
Κύριε δήμαρχε, με λίγα μόνο ημερομίσθια μπορείς να κάνεις θαύματα. Απόφαση χρειάζεται. Φυσικά η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι προαπαιτούμενο, το ερώτημα είναι ποιος, από τους άρχοντες του τόπου, έχει τέτοιες ευαισθησίες και τέτοια διάθεση.
27/1/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: