Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΚΑΙ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Η είδηση

Το σωματείο των εργαζομένων στους ΟΤΑ, με απόφασή του, σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους Αορίστου Χρόνου στη ΔΕΠΟΚΑΛ, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας, από τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου. Είναι το ύστατο σκαλί στην κλιμάκωση ενός δίκαιου αγώνα.
Ο δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να τους καταβάλει τους μισθούς, με αποτέλεσμα να παραμένουν απλήρωτοι από τον Αύγουστο!
Είναι η πολλοστή φορά που οι εργαζόμενοι μένουν απλήρωτοι για μεγάλο χρονικό διάστημα και, παρ’ όλα αυτά, εκτελούσαν με μεγάλη ευσυνειδησία τα καθήκοντά τους. Αυτό πρέπει να τους το αναγνωρίσουμε, να κατανοήσουμε το δίκιο τους και να συμπαρασταθούμε στον αγώνα τους.

Η αιτία

Η βούληση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει την Παιδεία και την Κοινωνική Πρόνοια. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (46855 /1622/26.6.08) διακόπτεται η χρηματοδότηση σημαντικών θεσμών του Κοινωνικού Κράτους. Απειλούνται άμεσα με διακοπή ή απαξίωση, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Βοήθεια στο Σπίτι, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Γραφεία Κοινωνικών Υποστηρικτικών Υπηρεσιών. Ακολουθούν τη μοίρα των Υπηρεσιών Υγείας και Εκπαίδευσης.
Οι θεσμοί αυτοί αντί να στηριχθούν, να αναβαθμιστούν και να διευρυνθούν, εγκαταλείπονται προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν. Η ιδιωτικοποίηση
και αυτών των υπηρεσιών, είναι η πραγματική επιδίωξη της Κυβέρνησης.
Με την ΚΥΑ προβλέπεται να εξυπηρετηθεί πανελλαδικά και μόνο ως το 2013 μικρό μέρος των αναγκών (για φέτος 16.000 από τα 117.000 παιδιά).

Στη Λευκάδα

Για όλο το Νομό Λευκάδας η (υπο)χρηματοδότηση ανέρχεται σε 110.000 ευρώ, όταν πέρυσι μόνο στο Δήμο Λευκάδας και για τις συγκεκριμένες δομές είχαν διατεθεί 780.000 ευρώ!
Η Κυβέρνηση, ενώ μετέτρεψε τις συμβάσεις των εργαζομένων σε αορίστου χρόνου, αρνείται, αν και υποχρέωσή της, να στείλει στους Δήμους τους πόρους που απαιτούνται για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Έτσι οδηγεί το Δήμο Λευκάδας, αλλά και όλους τους Δήμους της χώρας με παρόμοιο πρόβλημα, στο δανεισμό, ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Ο δήμος πήρε δάνειο 500.000 ευρώ (το οποίο δεν έχει ακόμη εκταμιευθεί).
Το ποσό αυτό λύνει το πρόβλημα μέχρι τον Αύγουστο. Και λοιπόν; Είναι λύση τα συνεχή δάνεια; Πού θα οδηγήσει τελικά αυτή η κατάσταση;


Η κοινή πρόταση της αντιπολίτευσης στο δήμο


Ύστερα από πρόταση της δημοτικής κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» η αντιπολίτευση στο δήμο, με τη σύμφωνη γνώμη και των εργαζομένων, κατέθεσε πρόταση στο δημοτικό συμβούλιο της 26/1/2009, ζητώντας:
1) Να ενταχθούν οι 16 εργαζόμενοι Αορίστου χρόνου στο Δήμο και στα Νομικά του Πρόσωπα.
2) Να υλοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., για κοινό μέτωπο Δήμου και εργαζομένων, που θα διεκδικήσει λύσεις στο πρόβλημα, με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, όπως να προχωρήσει από κοινού με τους εργαζόμενους, για μια σειρά δράσεων, όπως συνάντηση με τα αρμόδια υπουργεία, άσκηση πίεσης στην ΚΕΔΚΕ για να διεκδικήσει πιο αποφασιστικά, κινητοποιήσεις, κ.λ.π.


Ο κ. Δήμαρχος, το μόνο που βρήκε να πει, είναι ότι μόνο στη δική του θητεία έφθασαν σε τέτοια ακραία μορφή κινητοποιήσεων οι εργαζόμενοι. Τους κάλεσε δε, να κάνουν υπομονή. Αρνήθηκε κατηγορηματικά, να ενταχθούν στο Δήμο, ζητώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την μετατροπή της ΔΕΠΟΚΑΛ σε κοινωφελή επιχείρηση. (Για το νέο φρούτο των κοινωφελών λεγομένων επιχειρήσεων έχω τις ενστάσεις μου μα θαρρώ δεν είναι της ώρας).
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με ψήφους 9 κατά, έναντι 8 υπέρ και υπερίσχυσε μια «γλυκανάλατη» απόφαση, για την οποία θα έχετε διαβάσει από τις στήλες τούτης της εφημερίδας.

Δια ταύτα

► Οι Δήμοι και οι Κοινότητες δεν πρέπει να είναι υπηρεσίες που θα ασχολούνται μόνο με έργα, αλλά οφείλουν να έχουν και να αναπτύσσουν κοινωνικές πολιτικές για του Δημότες τους. Πολιτικές περισσότερο αναγκαίες στις μέρες μας, μέσα σε ένα περιβάλλον, που δημιουργούν καθημερινά οι πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, στο οποίο αυξάνονται η ακρίβεια, το κόστος ζωής, η ανεργία και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί.
Η κοινή δράση και ο αγώνας εξασφάλισης πόρων από την κυβέρνηση, για τη λειτουργία των κοινωνικών τους δομών, πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα σήμερα και αύριο, της πολιτικής όλων των Δήμων του Νομού μας, με το συντονισμό τους μέσα από τη ΤΕΔΚ Λευκάδας, μαζί με τους Δήμους όλης της Ελλάδας.
Είναι φανερό ότι πρέπει μέσα από την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ να πιεστεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. να μην εγκαταλείψει και κλείσει αυτές τις κοινωνικές δομές, τυφλά υποταγμένη στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές
. Θα μου πείτε ο … κ. Κακλαμάνης θα πρωτοστατήσει; Αυτός δεν μπορεί, κόβει δέντρα όταν δεν συζητά με τον Μπάμπη Βωβό για τον Βοτανικό και το εμπορικό του κέντρο.
Να αναπτυχθεί ένα Πανελλαδικό Μέτωπο Αυτοδιοίκησης, που με τα κινήματα των πολιτών και τους φορείς των εργαζομένων, θα μπορέσει να επιβάλει μια άλλη κατεύθυνση στη Κυβέρνηση για την διασφάλιση των κοινωνικών δομών των Δήμων όλης της χώρας και την εξασφάλιση των αναγκαίων πόρων (με την κρατική χρηματοδότηση) είτε από εθνικούς πόρους, είτε από το Ε.Σ.Π.Α.

Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε ανυποχώρητη σε:
Δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρόνοιας, με πλήρες και σύγχρονο δίκτυο εξειδικευμένων υπηρεσιών.
► Μη ιδιωτικοποίηση της προσχολικής αγωγής.
► Πλήρη κάλυψη από εθνικούς πόρους (σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της πολιτείας), του ποσού των οικονομικών αναγκών λειτουργίας όλων των Δομών, όπως οφείλει από το Σύνταγμα.
► Τη μετατροπή των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, σε αορίστου.
► Την κατάργηση όλων των απαράδεκτων διατάξεων της ΚΥΑ, (όπως το πλαφόν των 24.000 ευρώ, για την ένταξη στο πρόγραμμα, ο αποκλεισμός των Δημοσίων Υπαλλήλων, το όριο ηλικίας, ο αποκλεισμός των ανέργων και των μεταναστριών, κ.λ.π.)
► Την κατάργηση των τροφείων, για όλες τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων (οικονομικών, κοινωνικών, κ.λ.π.).


Υστερόγραφο

Ξέρω ότι το θέμα έχει καλυφθεί από την εφημερίδα, στην προηγούμενη έκδοσή της και σε παλαιότερα φύλα της. Παρ’ όλα αυτά όμως μου είναι αδιανόητο να μην εκφράσω, μέσα από τούτη τη στήλη, την συμπαράστασή μου σε απλήρωτους εργαζομένους, την ώρα του αγώνα τους.
Να μην υψώσω τη φωνή μου εναντίον:
μιας κυβέρνησης που, μέσα από δρόμους που της άνοιξαν προηγούμενες κυβερνήσεις, τάχα σοσιαλιστικές, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα πάντα στο βωμό της ιδιωτικοποίησης.
▬ ενός κράτους ανάλγητου που τείνει να καταντήσει «κράτος αδίκου», συγχωρήστε μου την έκφραση.
▬ ενός Δημοτικού Συμβουλίου στο οποίο, τα μέλη της πλειοψηφίας, κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους και δεν τολμούν να συγκρουστούν με την κυβέρνηση, μη και τους κάνει «ντα».
▬ ενός δημάρχου που το μόνο που έχει να πει είναι ότι επί των ημερών του μόνο έγιναν τέτοιας μορφής κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ο … παραπονιάρης!
▬ ενός κόσμου που δεν ξεσηκώνεται μα παραμένει παθητικός θεατής των γεγονότων. Ίσως θεωρεί ότι δεν τον αφορούν, γιατί δεν καταλαβαίνει ότι κάποτε θα έρθει και η δική του η σειρά…


3/2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: