Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

« Δ Υ Τ Ι Κ Α »

ΔΡΟΜΟΣ – ΤΑΦΟΣ

Στο δρόμο Άγιος Νικήτας – Καλαμίτσι, λίγο πριν τη διασταύρωση για Κάθισμα, δεν πάει πολύς καιρός που βρέθηκε ένας αρχαίος τάφος. Μέχρις εδώ καλά και μπράβο μας που την περιοχή μας κοσμεί τάφος Μυκηναϊκής περιόδου. Τα προβλήματα αρχίζουν μετά.
Το Υπουργείο Πολιτισμού θέλει να αναδείξει τον τάφο και καλά κάνει, υποχρέωσή του είναι. Οι άνθρωποι θέλουν να περνούν από το δρόμο με τα αυτοκίνητά τους και αυτό είναι απαραίτητο και μονόδρομος.
Πώς να περάσουν όμως όταν, ενώ ο δρόμος διαπλατύνθηκε και ασφαλτοστρώθηκε, ογδόντα περίπου μέτρα, που είναι πριν και μετά τον τάφο, δεν είναι ασφαλτοστρωμένα, είναι γεμάτα λακκούβες και, τώρα με τις συνεχείς βροχοπτώσεις, οι οδηγοί δεν ξέρουν που πατούν και που βρίσκονται;
Το Υπουργείο Πολιτισμού απαγορεύει την όποια παρέμβαση στο δρόμο για να μην καταστραφεί ο τάφος. Από την άλλη μεριά δεν επισπεύδει τις διαδικασίες για την αναστύλωση και ανάδειξη του. Φαύλος κύκλος.
Η εργολάβος του έργου κα Κοντογιώργη, έχει ενημερώσει εγγράφως τις αρχές, ότι διατίθεται να ασφαλτοστρώσει, με λεπτό στρώμα ασφάλτου, χωρίς καμία επιβάρυνση, το επίμαχο κομμάτι του δρόμου και να το ξηλώσει όταν της ζητηθεί, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι οδηγοί και να μην καταστρέφονται τα αυτοκίνητα.
Απευθύνθηκε σε «ώτα μη ακουόντων» !
Γνωστός μου, μη αιρετός, προσπάθησε επί ημέρες να επικοινωνήσει με τους αρμοδίους του Υπουργείου. Αφού τον έστειλαν, από τον Άννα στον Καϊάφα, τελικώς από την διεύθυνση προϊστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, η, ευγενέστατη κα πολύ εξυπηρετική, κα Πουπάκη Ειρήνη τον παρέπεμψε στη διεύθυνση αναστύλωσης αρχαίων μνημείων, στον κο Ψαρουδάκη. Ο τελευταίος, πολύ ευγενικός επίσης, ζήτησε λίγο χρόνο να ενημερωθεί και να προωθήσει το φάκελο του έργου ταχύτατα, έστω και για προσωρινή λύση.
Αναρωτιέμαι. Εννιά μήνες με το δρόμο σε τέτοια κατάσταση, λίγους μήνες πριν την νέα τουριστική σαιζόν και ύστερα από δυο μήνες με συνεχείς βροχοπτώσεις, τι περιμένουν οι αρμόδιοι του τόπου μας και δεν πιέζουν το Υπουργείο για μια, προσωρινή έστω, λύση του προβλήματος; Από ότι κατάλαβε ο γνωστός μου, οι άνθρωποι εκεί στο Υπουργείο δεν έχουν πολυενοχληθεί για το θέμα, άρα δεν το «σπρώχνουν». Γιατί; Δεν ενδιαφέρει τους τοπικούς μας άρχοντες;
Αναρωτιέμαι. Αν ένας συμπολίτης μας με λίγα τηλεφωνήματα, σε δυο – τρεις ημέρες, κατάφερε να παρακινήσει τους αρμοδίους στο Υπουργείο, πως οι δικοί μας αρμόδιοι δεν το κατάφεραν;
Άρα δεν προσπάθησαν.
Άρα δεν πίεσαν.
Άρα δεν ενδιαφέρθηκαν.
Αναρωτιέμαι. Μήπως τελικά πρέπει να αυτενεργούμε και να μην περιμένουμε τους αιρετούς μας;
Μα τότε γιατί τους ψηφίσαμε;


ΑΛΛΑΛΟΥΜ

Κοντά είμαι, ας μιλήσω για το Κάθισμα. Σκέφτεται αλήθεια ο δήμος της Λευκάδας να ασχοληθεί με το θέμα της ορθολογικής διάθεσης του χώρου για ξαπλώστρες και ομπρέλες ή όχι; Σκέφτεται την παραλία του Καθίσματος σαν μια πηγή εσόδων ή θα αφήσει και πάλι τα πράγματα στον «αυτόματο πιλότο», πάει να πει στο «μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δώσετε»; Σκέφτεται να προστατεύσει την δημόσια περιουσία ή όχι; Το έχω γράψει πολλές φορές, μια ακόμη δεν βλάπτει. Αυτό που συμβαίνει στο Κάθισμα δεν μας τιμά σαν νησί και σαν δήμο. Η ασυδοσία έχει θαρρώ όρια και η αδιαφορία μέτρο.
Θα επανέλθω.

ΜΕΡΙΑΣΤΕ ΒΡΑΧΟΙ ΝΑ ΔΙΑΒΩ

Θα μείνω στο Καλαμίτσι. Ο δρόμος για την παραλία του χωριού διαπλατύνεται και ασφαλτοστρώνεται από το τοπικό συμβούλιο.
Είναι θαρρώ κρίμα που, κάποιοι κάτοικοι, δεν αφήνουν να τους πάρουν λίγα μέτρα χωράφι για το κοινό καλό. Εν πάσει περιπτώσει είναι δικαίωμά τους, αν και πιστεύω ότι εμπεριέχεται και ολίγη από κακία, για τους επαγγελματίες του τόπου στον τουρισμό, μέσα σε αυτή την απόφαση.
Πώς να δεχτεί όμως κάποιος ότι είναι δικαίωμα ενός ανθρώπου να μην αφήνει να ανατιναχθούν δυο μεγάλοι βράχοι που κρέμονται στα πρανή του δρόμου, με τη δικαιολογία ότι είναι «δικοί του»; Οι βράχοι αυτοί είναι επικίνδυνοι για την ασφάλεια των περαστικών και είναι θαρρώ επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν με τον όποιο τρόπο. Μπροστά στο κοινό καλό δεν χωρούν οι όποιες αιτιάσεις ή οι όποιες δικαιολογίες.

ΤΖΙΙΙΙΖ

Πέρασε πάνω από ένας χρόνος από τότε που το Δημοτικό μας Συμβούλιο (5/11/2007) αποφάσισε ομόφωνα να κάνει παρέμβαση στην περιοχή Πευκούλια, με σύνταξη μελέτης, σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που θα περιλαμβάνει:

(πρόταση Νίκου Σταματέλου)

α) την ασφαλή πρόσβαση στην παραλία με δυνατότητα προσέγγισης από πυροσβεστικό και όχημα καθαριότητας.
β) την τοποθέτηση πυροσβεστικών κρουνών - υδατοδεξαμενής και κάδων σκουπιδιών,
γ) Μελέτη αναστύλωσης - ανάδειξης παλιού πέτρινου γεφυριού, με εξασφάλιση της προσβασιμότητας σ’ αυτό και από τις δύο πλευρές.
δ) Έργα αποκατάστασης της κοίτης του ρέματος.


Αποφάσισε επίσης ομοφώνως (πρόταση Κώστα Δρακονταειδή):

► Να ελεγχθούν τα όρια των ιδιοκτησιών σε σχέση με τους κοινόχρηστους χώρους. (π.χ. ο παλιός και νέος επαρχιακός) Τρόποι υπάρχουν, ένας απ’ αυτούς είναι οι παλιές αεροφωτογραφίες.
► Να οριοθετηθούν τα επίμαχα σημεία, αφού προηγουμένως γίνει νομικός έλεγχος τίτλων ιδιοκτησίας και τεχνική τεκμηρίωση, που θα λάβει υπ’ όψιν, τον καθορισμό αιγιαλού παραλίας, τον παλιό και νέο επαρχιακό, τις γραμμές ρέματος (το ρέμα είναι μπαζωμένο), κ.α. σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία.
► Να οριοθετηθεί και η έναντι (αριστερά) του επαρχιακού έκταση.
► Να υπάρξει πρόσβαση στην παραλία και μετά τη «Λαγκάδα»
► Να διασφαλισθεί και προστατευθεί η δημοτική και δημόσια περιουσία, καθώς και η ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές.
► Να ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά και ο νομικός έλεγχος εντός μηνός και εντός δύο μηνών η μελέτη.


Να ρωτήσω που βρίσκεται η υπόθεση ή θα με χαρακτηρίσετε «χαμένο»; Να ρωτήσω επίσης πόσες από τις αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου υλοποιούνται τελικώς ή « θα με πάρετε με τις πέτρες»;


ΝΟΜΙΜΗ ΑΜΥΝΑ

Την επόμενη φορά που θα δω κανονικό απορριμματοφόρο του δήμου να αδειάζει και από τους κάδους της Ανακύκλωσης θα καταφύγω σε «κάθε νόμιμο μέσον», για την προστασία της αξιοπρέπειάς μου ως πολίτης.
Δεν θα μαζεύω εγώ κομματάκι –
κομματάκι τα ανακυκλώσιμα για να καταλήγουν στη χωματερή!

Προχθές δεν πρόλαβα να τραβήξω φωτογραφίες με το κινητό μου. Την επόμενη
φορά, γιατί μου έτυχε πάνω από δυο φορές, θα είμαι «εν εγρηγόρσει».
Έχει καταντήσει αηδία πια το θέμα και σίγουρα ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ στην καθαριότητα !

ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

▬ Στην Άγγελου Σικελιανού οι εργάτες της καθαριότητας, κακώς, μαζεύουν τα απορρίμματα, «χύμα» έξω από κάποια καταστήματα (οι κάδοι γιατί υπάρχουν). Οι γάτες τη νύχτα σχίζουν τις σακούλες (επειδή περιέχουν και τροφές) με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να υπάρχουν αμάζευτα σκουπίδια που αποτελούν εστίες μόλυνσης.
Οι αρμόδιοι δεν περπατούν στην πόλη τους; Δεν βλέπουν; Κάντε μια βόλτα έξω κύριοι, διακόσια μέτρα δρόμος είναι, και δείτε τα χάλια μας ! Αναγκάστε τους ιδιοκτήτες των, όποιων, καταστημάτων να ρίχνουν τις σκουπιδοσακούλες στους κάδους! Υποχρέωσή τους είναι! Στείλτε ένα οδοκαθαριστή να κάνει το αυτονόητο!
▬ Στο πεζοδρόμιο της Γολέμη, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν οι, αδέσποτες και επικίνδυνες για την ασφάλεια των περιπατητών, βάσεις από τις ομπρέλες του καλοκαιριού ή θα ευαισθητοποιηθεί επιτέλους κάποιος αρμόδιος; (αφήστε με να ονειρεύομαι…).
10/ 2/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: