Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΚΟΜΒΟΙ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΙΝΑ

ΣΥΓΝΩΜΗ ΛΑΘΟΣ

Έγραφα πριν λίγο καιρό για τη σκουπιδιάρα που αδειάζει και κάδους ανακύκλωσης στον παραλιακό δρόμο. Σήμερα το πρωί που διαπίστωσα το ίδιο γεγονός πλησίασα τους ανθρώπους τις καθαριότητας, με κακές διαθέσεις είναι αλήθεια, προκειμένου να μάθω γιατί το κάνουν. Έμαθα από τους ίδιους λοιπόν, ότι οι συγκεκριμένοι μπλε κάδοι, δεν είναι κάδοι ανακύκλωσης μα συνηθισμένοι κάδοι καθαριότητας, που έχουν τοποθετηθεί στην παλιά πόλη και μεταφέρονται στον παραλιακό δρόμο προκειμένου να τους αδειάσουν.

Οφείλω και πρέπει να ζητήσω συγνώμη από τους ανθρώπους της καθαριότητας για το λάθος μου.

Οφείλω και πρέπει όμως να παρατηρήσω ότι οι συγκεκριμένοι κάδοι παραπλανούν και τους πολίτες οι οποίοι, αν δεν γνωρίζουν για τι πρόκειται, είναι αυτονόητο ότι αδειάζουν εκεί και την ανακύκλωσή τους. Αν ο δήμος δεν έχει άλλους κάδους θεωρώ ότι πρέπει να σηματοδοτήσει, τους συγκεκριμένους και όποιους άλλους υπάρχουν στο δήμο, με κάποιο τρόπο προκειμένου να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις.
Και κάτι ακόμη. Ήταν τόσο δύσκολο σε κάποιον αρμόδιο να με πάρει ένα τηλέφωνο, φίλοι και γνωστοί είναι οι περισσότεροι, για να με διορθώσει; Μήπως θεώρησαν ότι έτσι εκτίθεμαι και τους … άρεσε; Για ποιο λόγο;
Αν και γράφω κάπως σκληρά, οι παρατηρήσεις και τα σχόλιά μου δεν είναι για καταδίκη μα για διόρθωση κάποιων λαθών. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος του τύπου και των αρθρογράφων. Όποιες άλλες επιδιώξεις μακριά από εμένα. Άλλωστε έχω αποδείξει, τόσα χρόνια που αρθρογραφώ, ότι η κριτική μου απευθύνεται σε όλους, φίλους ή εχθρούς και έχει τον ίδιο, σκληρό αν θέλετε, τρόπο. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι, πριν λίγα μόλις χρόνια, μου έλεγαν μπράβο για την κριτική μου και σήμερα δεν μου μιλούν, γιατί ασκώ σε αυτούς κριτική…

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Αφού αναφέρθηκα στην ανακύκλωση: Καλά θα κάνουν οι αρμόδιοι να καταλάβουν, ότι δεν πρόκειται απλά για μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώσουν, φοβούμενοι νομική εμπλοκή και πρόστιμα από την Ε .Ε κυρίως. Είναι μια πράξη ζωής, μια πράξη προστασίας του περιβάλλοντος, μια αυτονόητη διαδικασία, που δεν αφορά μόνο στους ευαίσθητους πολίτες μα σε όλη την κοινωνία. Είναι υποχρέωσή μας να αφήσουμε στα παιδιά μας, ένα όσο το δυνατόν πιο καθαρό περιβάλλον, σε ένα μέλλον που διαγράφεται αβέβαιο και καταστροφικό για τον πλανήτη και τους κατοίκους του.
Η Ανακύκλωση κλείνει ένα χρόνο στον τόπο μας. Έχω ακούσει τον δήμαρχο να δηλώνει ευχαριστημένος από την πορεία της. Η αλήθεια είναι ότι οι πολίτες την έχουν αγκαλιάσει και κάνουν το καθήκον τους. Είναι όμως παράλειψη για να μην πω αδιαφορία των αρμοδίων που ένα χρόνο τώρα δεν έχουν στείλει ούτε ένα ενημερωτικό σημείωμα, για το θέμα, που δεν έχουν προπαγανδίσει την αναγκαιότητά της και δεν έχουν κάνει προσπάθεια για την επέκτασή της .

Θεωρώ ότι η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δεν είναι το πρώτο ζητούμενο στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρώτα ζητούμενα είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ, η ΜΕΙΩΣΗ των απορριμμάτων και η ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ τους.

Προς αυτές τις κατευθύνσεις ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ οι υπεύθυνοι για το περιβάλλον και την καθαριότητα στον τόπο και η εταιρεία με την οποία συνεργάζονται (Ε.Ε.Α.Α. Α.Ε), αν και είναι υποχρέωσή τους!
Ένα απλό παράδειγμα θα αναφέρω λόγω εποχής. Γιατί θα πρέπει ένας αγρότης που φτιάχνει ένα σπορείο για τα λαχανικά του, να αγοράζει (άρα να πετά αργότερα) πλαστικά κεσεδάκια; Τόσα κεσεδάκια γιαούρτι π.χ. έχει καταναλώσει. Ας τα χρησιμοποιήσει για το σπορείο του. Μια τρυπούλα θέλουν όλη και όλη και είναι έτοιμα.
Όταν ψωνίζουμε, στον μανάβη ή αλλού, γιατί θα πρέπει να χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες για κάθε ψώνιο μας; Χάθηκαν οι χαρτοσακούλες; Ας βάζουμε τα διάφορα είδη σε χάρτινες σακούλες και, όλα μαζί μετά, σε μια πλαστική σακούλα.
Θα σας έλεγα ότι και στο σούπερ μάρκετ καλό είναι να πηγαίνουμε με μια μεγάλη πάνινη σακούλα από το σπίτι μας και να βάζουμε εκεί τα ψώνια μα δεν θέλω να το παρακάνω… Ας προτιμούμε όμως καταστήματα τροφίμων που διαθέτουν βιοδιασπώμενες σακούλες ή ας πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεκάδες είναι τα παραδείγματα που μπορώ να σας αραδιάσω στο λεπτό, επιφυλάσσομαι όμως για μια άλλη φορά, αν και έχω, εδώ και χρόνια, εξαντλήσει το θέμα θαρρώ.

ΚΟΜΒΟΙ

Όποιος περάσει από τον κόμβο του DIA και το περίφημο «τρίγωνο» του, ξέρει ότι ο δρόμος είναι διπλής κατεύθυνσης και δεν χρειάζεται να περνά πέριξ του τριγώνου; Αμφιβάλω γιατί, όλοι σχεδόν οι οδηγοί, κάνουν περιμετρική πορεία, περνώντας μπροστά από το βενζινάδικο, κάτι που εν τέλει μπορεί να είναι και επικίνδυνο. Γιατί τόσο καιρό οι αρμόδιοι δεν έχουν μια στοιχειώδη σηματοδότησα για το θέμα; Ο οδηγός που ερχόμενος από το Νυδρί ή την Καρυά θέλει να στρίψει προς την Αναπαύσεως πόσο κίνδυνο διατρέχει άραγε;
Φοβούμαι ότι με το συγκεκριμένο θέμα έχουν ατυχήσει οι αρμόδιοι, για να μην πω ότι τα έχουν κάνει «κουλουβάχατα». Το σχέδιο πόλης προβλέπει το συγκεκριμένο τρίγωνο. Προβλέπει όμως και τη διάνοιξη κάποιων κάθετων δρόμων. Προβλέπει και την «οπισθοχώρηση», κατά κάμποσα μέτρα, του βενζινάδικου. Γιατί βιάστηκαν να φτιάξουν το τρίγωνο; Χάλασε ο κόσμος αν άφηναν αυτόν τον, ο Θεός να τον κάμει, κυκλικό κόμβο που υπήρχε και να εφάρμοζαν το σχέδιο, σε ότι αφορά στο τρίγωνο, όταν πια θα ήταν έτοιμοι οι περισσότεροι προς διάνοιξη νέοι δρόμοι;
Οι κολώνες, καταμεσής του δρόμου, πότε θα μεταφερθούν; Γιατί οι άλλες κολώνες (από πινακίδες κ.λ.π.) μπαίνουν στην άκρη του πεζοδρομίου προς το δρόμο, κόβοντας το πεζοδρόμιο στη μέση και όχι στο πίσω του μέρος; Είναι «κατάρα» το συγκεκριμένο θέμα και παρακαλώ τους αρμοδίους να το εξετάσουν.
Και κάτι άλλο. Θεωρώ αδιανόητο να πέφτει το ανάθεμα για τα κακά μας τα χάλια σε έναν ιδιώτη ο οποίος, με έγγραφο όχι με προσφυγή, ζήτησε το αυτονόητο. Ν α εφαρμοστεί το σχέδιο πόλης στην συγκεκριμένη περιοχή.

Είναι εύκολο και βολικό, για την όποια ανικανότητα των αρμοδίων, να βρίσκεται ένας αποδιοπομπαίος τράγος, στον οποίο να φορτώνουν τις αβλεψίες ή την ανικανότητα προγραμματισμού. Το δύσκολο είναι να μάθουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και, το δυσκολότερο, να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Να προσθέσω επίσης ότι οι όποιοι τσαμπουκάδες των αρμοδίων, ότι τάχα εμείς θα κάνουμε ότι θέλουμε αγνοώντας σχέδια και πολίτες, πρέπει να σταματήσουν, γιατί καλά το ξέρουμε όλοι ότι είναι για το θεαθήναι. Η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση λέει ο λαός μας μα το παραπάνω δεν έχει εφαρμογή παντού και όπου μας βολεύει έτσι;
Γιατί αλήθεια δεν κάνουν παρέμβαση στον άλλο πολύπαθο κόμβο, αυτόν της μαρίνας τη στιγμή που έχουν έτοιμη μελέτη, προσφορά του Ζώη Μικρώνη ο οποίος, με τη βοήθεια συγκοινωνιολόγου φίλου του, την έχει εκπονήσει; Χαλάει τη σούπα η συγκεκριμένη πρωτοβουλία και ποιών;
Η τουριστική περίοδος και το καλοκαίρι, βρίσκονται προ των πυλών. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να γίνει ατύχημα (θανατηφόρο ή μη) στα συγκεκριμένα μέρη (και όπου αλλού) προκειμένου να σπεύσουν οι σωτήρες του τόπου …

ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΤΥΡΙ

Ελβετικό τυρί κατάντησαν οι δρόμοι μας. Οι συνεχείς φετινές βροχές και η έλλειψη αποτελεσματικών παρεμβάσεων, θέτουν σε διαρκή κίνδυνο πεζούς και ιδίως εποχούμενους, οι οποίοι κινδυνεύουν, ανά πάσα στιγμή, να καταστρέψουν τα αυτοκίνητα τους. Δίπλα στο parking της ανατολικής παραλίας ,στο δρόμο για τα σχολεία, οι τρύπες είναι τόσο μεγάλες που κάποιος θα την πατήσει στο τέλος. Στα Βαρδάνια κυρίως μα και σε άλλες περιοχές, οι άνθρωποι, σε κάθε βροχή, θέλουν βατραχοπέδιλα για να πάνε σπίτια τους. Επιτέλους θαρρώ πως είναι χρέος της πολιτείας, με την όποια έκφρασή της, να προστατεύει τους πολίτες και την περιουσία τους. Είναι χρέος και των πολιτών βεβαίως, να προσφεύγουν εναντίον της πολιτείας, με την όποια έκφρασή της, όταν δεν ανταποδίδει τις εισφορές τους και δεν εκπληρώνει στοιχειώδεις και υποχρεωτικές προς αυτούς υποχρεώσεις.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ

Μια και αναφέρθηκα στα Βαρδάνια να σας μεταφέρω ένα παράπονο των κατοίκων εκεί. Οι δρόμοι δεν είναι ονοματισμένοι με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με την αλληλογραφία και όχι μόνο. Είναι δύσκολο να έχουμε μια ονομασία στους δρόμους; Δεν φαντάζομαι!
10/3/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: