Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ





Σβήνουμε τα φώτα μας
Σάββατο 28 Μαρτίου 2009, 8:30 μ.μ. – 9:30 μ.μ.



Φέτος, στις 20.30 το Σάββατο 28 Μαρτίου, εκατοντάδες εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους για μία ώρα – την Ώρα της Γης. Στόχος των διοργανωτών είναι να συμμετάσχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι, σε περισσότερες από 1000 πόλεις, και όλοι μαζί να αποδείξουμε πως είναι δυνατόν να δράσουμε ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Τι είναι η ώρα της Γης

Η Ώρα της Γης (EARTH HOUR) ξεκίνησε το 2007 στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας με τη συμμετοχή 2.2 εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που έσβησαν τα φώτα τους για μία ώρα. Η ενέργεια αυτή σύντομα μετατράπηκε σε μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες ενάντια στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Μόλις έναν χρόνο αργότερα η εκστρατεία έγινε ένα παγκόσμιο κίνημα για το κλίμα, με τη συμμετοχή 100 εκατομμυρίων ανθρώπων σε 35 χώρες. Παγκοσμίως γνωστά κτίρια και τοποθεσίες όπως η γέφυρα Golden Gate και το Κολοσσαίο, σκοτείνιασαν για μία ώρα και μετατράπηκαν σε σύμβολα ελπίδας για ένα πρόβλημα που γίνεται κάθε ώρα και πιο έντονο. To 2008 η Ώρα της Γης άγγιξε 370 πόλεις σε περισσότερες από 35 χώρες και η εκστρατεία εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο κίνημα βιωσιμότητας.

Το 2009


Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε περισσότερες από 1000 πόλεις του πλανήτη αναμένεται να συμμετάσχουν στη φετινή «Ώρα της Γης». Με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στους ηγέτες του κόσμου, λίγους μήνες πριν την Παγκόσμια Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη το 2009, ότι απαιτούμε τη δέσμευσή τους για δράσεις που θα μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, προς όφελος του πλανήτη.
Η «Ώρα της Γης 2009» απευθύνεται σε κάθε πολίτη, κάθε επιχείρηση και κάθε ανθρώπινη κοινότητα στον πλανήτη. Μας καλεί να δράσουμε, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμμετέχουμε ενεργά σε πρωτοβουλίες για ένα βιώσιμο μέλλον. Πασίγνωστες τοποθεσίες, μνημεία και κτίρια σε όλο τον πλανήτη θα σκοτεινιάσουν και φέτος. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο θα σβήσουν τα φώτα τους και θα ενώσουν για μία ώρα τις ζωές τους, για το μέλλον του πολύτιμου πλανήτη μας.
Στην Ελλάδα, η παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία διοργανώνεται από το WWF.
Η πραγματική δύναμη του μηνύματος της Ώρας της Γης, παραμένει η ενεργή συμμετοχή όλων εμάς ξεχωριστά. Όλοι εμείς πρέπει να «αξιοποιήσουμε» τη μεγάλη αυτήν ευκαιρία, δηλώνοντας ότι απαιτούνται εδώ και τώρα γενναία μέτρα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και υιοθετώντας πρακτικές εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινότητά μας.
Η ελληνική συμβολή στην παγκόσμια εκστρατεία της Ώρας της Γης δεν εξαντλείται στη μαζική μας συμμετοχή. Ελληνικά μνημεία και τοπόσημα παγκόσμιας ακτινοβολίας θα προσθέσουν αίγλη στην διεθνή αυτή πρωτοβουλία. Με τη σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πολιτιστικά μνημεία παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Παρθενώνας, ο Ιερός Ναός του Ποσειδώνα στο Σούνιο, ο Ναός του Ηφαίστου στην Αρχαία Αγορά και το Μνημείο του Φιλοπάππου θα προσδώσουν λάμψη στην Ώρα της Γης με τη συσκότιση τους… Επιπλέον, οι δήμοι της Αρχαίας Ολυμπίας και των Δελφών, με τη συμμετοχή τους, κάνουν ακόμη πιο ισχυρό το μήνυμα προς τους παγκόσμιους ηγέτες για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων κατά της κλιματικής αλλαγής. Κύρος όμως θα προσθέσουν στην ελληνική Ώρα της Γης και τοπόσημα διεθνούς αναγνωρισιμότητας της σύγχρονης Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, τη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.
Το κτίριο του ελληνικού Κοινοβουλίου και ο λόφος του Λυκαβηττού στην Αθήνα, ο Λευκός Πύργος και η Καμάρα στη Θεσσαλονίκη και δεκάδες άλλα ιστορικά κτίρια και τοποθεσίες θα σκοτεινιάσουν, και θα στείλουν ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής περισσότεροι από 270 δήμοι από όλη την Ελλάδα έχουν δηλώσει συμμετοχή ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.
Μέχρις σήμερα στον κατάλογο των ελληνικών πόλεων και δήμων δεν έχω βρει κάτι από τη Λευκάδα, παρά το γεγονός ότι το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Λευκάδας πήρε σχετική απόφαση. Ελπίζω ( το σημείωμα γράφεται Κυριακή) μέσα στην εβδομάδα κάποιοι να δηλώσουν τη συμμετοχή τους…

Οι Ελληνικές πόλεις έρχονται να προστεθούν σε ένα διαρκώς αυξανόμενο κατάλογο πόλεων (σε περισσότερες από 70 χώρες), μεταξύ των οποίων το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, το Μπουένος Άιρες, η Κωνσταντινούπολη, η Μόσχα και το Παρίσι.
Το γεγονός ότι στην αρχή η Ελλάδα βρισκόταν στην 3η θέση των συμμετοχών παγκοσμίως, προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη σε πολλούς. Η έκπληξη έγινε πραγματικός ενθουσιασμός όταν η χώρα μας κατάφερε να περάσει στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας σε συμμετοχή αναλογικά ακόμα και του Αυστραλούς, οι οποίοι ήταν οι εμπνευστές της πρωτοβουλίας. Στη δεύτερη θέση είναι ο Καναδάς και η Αυστραλία έρχεται τρίτη. Εξίσου σημαντικό εξάλλου είναι και το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Issue, το 89% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση, ενώ εντύπωση προκαλεί το ότι ακόμα και όσοι δε γνώριζαν για την παγκόσμια κινητοποίηση, αφού ενημερώθηκαν δήλωσαν στην πλειονότητά τους (88%) ότι θα επιθυμούσαν να λάβουν μέρος. (στοιχεία από την «Καθημερινή»)

Τι κερδίζουμε

Εύλογη απορία είναι το τι κερδίζουμε από την κίνηση αυτή και γιατί κανείς να συμμετάσχει. Από τη μία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η εξοικονόμηση εκείνη την συγκεκριμένη ώρα είναι τεράστια και δίνει μικρή ανάσα στον πλανήτη μας. Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα. Το έμμεσο είναι ότι έτσι ευαισθητοποιούμαστε και αντιλαμβανόμαστε την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Μια δύναμη που συνήθως καταστρέφει αλλά ενίοτε μπορεί και να κάνει καλό. Ευαισθητοποίηση για ορθολογική χρήση των πόρων που μας παρέχει ο πλανήτης που μας φιλοξενεί.
Το πρώτο βήμα είναι τόσο εύκολο όσο το να σβήσουμε ένα φως.
Μία ώρα που έχουμε στη διάθεσή μας να αφουγκραστούμε τη γη και να νιώσουμε λίγο πιο ρομαντικά υπό το φως των κεριών. Και ίσως μπορούμε να "χαζέψουμε" ευκολότερα όποιο κομμάτι ουρανού βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας. Μπορεί βρε αδελφέ και να συμβάλουμε στην μείωση της υπογεννητικότητας στον τόπο μας… Μια ώρα χωρίς το «χαζοκούτι» και μόνο, καλό θα μας κάνει. Αρκεί να κλείσουμε τα φώτα...

Και λοιπόν;

Έχω δηλώσει τη συμμετοχή μου στην Ώρα της Γης. Προσπαθώ να πείσω όλους τους γνωστούς μου να συμμετάσχουν. Φτάνει αυτό; Φυσικά και όχι. Μια ώρα συμμετοχής και μετά, με τη δικαιολογία ότι έκανα το καθήκον μου τάχα, να συνεχίζω το «θεάρεστο» έργο της καταστροφής, της ρύπανσης, της αδιαφορίας, δεν σημαίνει τίποτα. Η προσπάθεια πρέπει να είναι αέναη. Οφείλουμε και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι και το πιο ασήμαντο σκουπιδάκι, που άσκοπα πετούμε, μολύνει τον πλανήτη και δηλητηριάζει τη ζωή μας. Οφείλουμε και πρέπει να καταλάβουμε ότι κάθε μας κίνηση σε βάρος του περιβάλλοντος είναι κίνηση σε βάρος της ζωής μας και της ζωής των παιδιών μας. Οφείλουμε και πρέπει να έχουμε διαρκώς τα μάτια ανοιχτά και τα αυτιά τεντωμένα εναντίον οποιουδήποτε μολύνει και ρυπαίνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να πιέζουμε διαρκώς τους αρμοδίους για μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, γιατί, δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι καταστροφείς του είναι αυτοί που είναι ταγμένοι για την προστασία του!
Ανέκδοτο (για τους δήθεν)

Κάποια στιγμή στο απώτατο (ευχή είναι) μέλλον συζητούν δύο εξωγήινοι:

Κάποτε, πριν από πολλά - πολλά μπαρμπ* υπήρχε ένας πλανήτης που απείχε 495000 μπαρμπ φωτός από εδώ και λεγόταν Γη. Στην Γη ζούσαν κάποια περίεργα όντα που αυτοαποκαλούνταν “Άνθρωποι” τα οποία εκτός από τα άλλα ελαττώματα τους είχαν και τάσεις αυτοκαταστροφής.
-Δηλαδή; Τι εννοείς Γκορκ;
-Εννοώ ότι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να καταστρέψουν ολόκληρο πλανήτη και το κατάφεραν σε μόλις 620 μπαρμπ αφότου ανακάλυψαν να χειρίζονται την ενέργεια!
- 620 μπαρμπ μόνο! Απίστευτο!
- Ναι είναι. Ειδικά αν συγκριθεί με τα 14875 μπαρμπ του πλανήτη J-48 και τα 9221 μπαρμπ του VB-73!
-Δεν μπόρεσαν να κάνουν κάτι για να τον σώσουν;
-Προσπαθούσαν αλλά ήταν ελλιπές. Να φανταστείς ότι έκαναν κάτι που το ονόμαζαν “ανακύκλωση” και νόμιζαν πως είναι πανάκεια. Έκαναν “ανακύκλωση” και μετά κοιμόντουσαν ήσυχοι!
- Πρέπει να ήταν πολύ μποργκ**
-Το κορυφαίο ήταν όταν διαμαρτυρήθηκαν σβήνοντας τις λάμψεις για 4 φετακ*** μέσα στην διάρκεια ενός μπαρμπ!
- Και πόσα φετακ έκαναν ένα μπαρμπ;
- 35040 Φετάκ
-Χαχαχα ήταν εντελώς μπζελ**** αυτοί οι “Άνθρωποι”…

Λεξιλόγιο:
* 1 Μπαρμπ = 4 Έτη (495000 Μπαρμπ =1.980.000 έτη, 620 Μπαρμπ=154 Έτη)
** Μποργκ =Ηλίθιοι
*** 1 Φετάκ =15 λεπτά της ώρας
**** Μπζελ = … (δεν γράφεται)

Το ανέκδοτο μόνο για γέλιο δεν είναι. Δυστυχώς στα λόγια είμαστε πρώτοι, στις υποσχέσεις και στους όρκους οι πλέον περιβαλλοντικοί, στην πράξη όμως κυριαρχεί η ατάκα: - Εγώ θα σώσω τον κόσμο;
Κι όμως ο κόσμος είσαι εσύ κι εσύ κι εσύ…

Τελειώνοντας θα σας αναφέρω την αγαπημένη μου φράση και … όποιος θέλει ας την πάρει στα σοβαρά υπόψη του !

ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΟΝΕΙΡΑ, ΞΥΠΝΑΑΑ !
22/3/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: