Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΥΠΟ ΤΟΝ (Κ)ΤΥΠΟ ΤΩΝ ΗΛΩΝ

Προεκλογική περίοδος

Η προεκλογική περίοδος για τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη 2010 άρχισε.
Είναι φανερό από τις προσπάθειες κάποιων (νυν συμβούλων) να πάρουν το χρίσμα.
Αυτό φαίνεται από τις διαφοροποιήσεις σε ψηφοφορίες στο Δημοτικό Συμβούλιο, από τους ψιθύρους που μιλούν για βολιδοσκοπήσεις μελλοντικών υποστηριχτών και υποψηφίων συμβούλων. Σύμβουλος της, μείζονος, αντιπολίτευσης μάλιστα ξεκίνησε αγώνα με επιθέσεις εναντίον αντιπάλων που δεν ανήκουν στο χώρο του, επειδή προφανώς τους θεωρεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον στόχο του.. Εδώ και καιρό δεν χάνει ευκαιρία να στήνει αντιπαραθέσεις και να εκδίδει ανακοινώσεις, συνεπικουρούμενος από ανθρώπους οι οποίοι θεωρούν ότι, ασκώντας μια εξουσία όπως αυτή της (κομματικής) ενημέρωσης (για αντικειμενική ούτε λόγος), έχουν το δικαίωμα να παρουσιάζουν τα πράγματα από τη μια μόνο πλευρά τους.
Οι συμμαχίες έκαναν την εμφάνισή τους και σε μερίδα του τοπικού τύπου (Δεν αναφέρομαι στην εφημερίδα που τώρα διαβάζετε). Είναι οφθαλμοφανείς άλλωστε οι προσπάθειες. Μία απλή ανάγνωση των τίτλων και μόνο αρκεί. Οι επιθέσεις και τα χάδια ένθεν κακείθεν δείχνουν του λόγου το αληθές. Οι επιλεκτικές δημοσιεύσεις είναι απλώς το κερασάκι στην τούρτα.
Δικαίωμά τους, θα μου πείτε. Ασφαλώς. Δικαίωμά τους και μάλιστα αναφαίρετο. Δεν γίνεται όμως να θέλουν και τον σκύλο χορτάτο και την πίττα ολάκερη, έτσι;

Φίλοι εδώ θα είμαστε (ελπίζω) και τον επόμενο χρόνο. Να δούμε λοιπόν οι σημερινοί υποστηριχτές σε ποιο στρατόπεδο θα καταλήξουν.


Περίπτερο

Η μεταφορά του περίπτερου της παραλίας είναι θαρρώ μια άτυχη στιγμή για το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας που ομόφωνα την αποφάσισε. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν όντως υπάρχει αναγκαιότητα μεταφοράς του., Οι αιτιάσεις ότι εμποδίζει τη διέλευση λεωφορείων, προς γνωστό ξενοδοχείο, δεν θαρρώ ότι ευσταθεί, δεδομένου ότι ο δρόμος ανοίγει με την κατάργηση δυο θέσεων πάρκιγκ στον απέναντι από το περίπτερο χώρο.
Εν πάσει περιπτώσει ας υποθέσουμε ότι υπάρχει αναγκαιότητα μεταφοράς. Η θέση που επελέγη είναι η χειρότερη δυνατή. Μια ανάσα πράσινου υπάρχει στο μέρος και πήγαν και το κατέστρεψαν. Γιατί αναμφίβολα το περίπτερο θα επεκταθεί, με ψυγεία τέντες κ.λ.π., άρα θα καταλάβει όλο τον χώρο του πράσινου που υπάρχει.
Οι πελάτες θα μπαίνουν από παντού άρα … έρμο πράσινο!
Θα μου πει κάποιος γνώστης των πραγμάτων ότι υπάρχει μελέτη για την αναμόρφωση της πλατείας άρα… Θα ανταπαντήσω αμέσως ότι οι μελέτες μέχρι να υλοποιηθούν, αν και όποτε, θέλουν χρόνο και χρήμα κάτι που δεν φαίνεται να υπάρχει.
Το πράγμα είναι απλό. Οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν «το κούρασαν» προκειμένου να ψάξουν άλλη θέση. Γιατί άλλη λύση υπάρχει σίγουρα. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν υπάρχει ακόμη χρόνος διόρθωσης, θα το ευχόμουν όμως.


Άγγελου Σικελιανού.


Είναι γνωστό το πρόβλημα της «κατάληψης», από τους καταστηματάρχες, της παραλιακής οδού Άγγελου Σικελιανού (και όχι μόνο). Είναι γνωστό ότι η πρόσβαση τους καλοκαιρινούς μήνες των πεζών, τις βραδινές κυρίως ώρες, είναι από προβληματική έως αδύνατη. Η κατάληψη του πεζοδρομίου φτάνει μέχρι τη θάλασσα και, το βράδυ, καταλαμβάνεται ολόκληρο το οδόστρωμα.
Πέρασε ένας σχεδόν χρόνος από τότε που στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας αποφασίστηκε , κατά πλειοψηφία (ελαφρές μόνο διαφοροποιήσεις υπήρξαν μεταξύ πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευσης) να δημιουργηθεί πεζοδρόμιο. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να μεταφερθούν 44 εκατοστά προς τα μέσα οι υπάρχουσες κατασκευές και, μαζί με το 1.26 μ. που είναι η απόσταση από τις κατασκευές μέχρι την κίτρινη γραμμή, (σύνολο 1.70 μ.) ο χώρος να αποτελεί χώρο διάβασης των πεζών.

Αστεία ιστορία, αστεία απόφαση, χάδι στους μαγαζάτορες και χαστούκι στο δικαίωμα του πεζού να κυκλοφορεί ελεύθερα στην πόλη του.

Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή έπρεπε να υλοποιηθεί πριν από την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου. Γιατί δεν υλοποιήθηκε; Γιατί η δημοτική αρχή την έκανε «γαργάρα» μαζί με τόσες άλλες αποφάσεις που παίρνονται μόνο και μόνο για τους τύπους;
Νομίζω τελικά πως πρέπει οι πολίτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Νόμοι υπάρχουν, τους έχω δημοσιεύσει, που τους καλύπτουν. Να προσπαθήσουν, οι κάτοικοι της περιοχής που κυρίως θίγονται από την κατάσταση, με συλλογικότητα και εξαντλώντας κάθε νόμιμο μέσον, να κερδίσουν το αυτονόητο. Το δικαίωμα του πολίτη να κυκλοφορεί ελεύθερα στην πόλη του. Άλλη νόμιμη λύση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Υ.Γ.1. Είχα γράψει αυτές τις γραμμές όταν διαπίστωσα ότι κάποιοι μαγαζάτορες ξήλωσαν λίγο τα πατάρια. Το ξήλωμα αυτό αναδεικνύει σε όλο της το μεγαλείο την άστοχη απόφαση. ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ και θα το διαπιστώσουμε όλοι σύντομα. Κάτι γλάστρες θα μπουν, κάποια μηχανάκια ή αυτοκίνητα θα παρκάρουν, τραπέζια θα καλύψουν και πάλι το χώρο, άρα τι θα μας μείνει; Οι «λεονταρισμοί» της Δημοτικής Αρχής και η απαξίωση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Υ.Γ.2. Θαρρώ πως ολόκληρος ο δρόμος, μέχρι τα κτίρια περίπου, αποτελεί ζώνη λιμένα και, μετά τον καθορισμό αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή, παραλία. Άρα την ευθύνη έχει το Λιμενικό Ταμείο και, σε κάποιες περιπτώσεις, η Κτηματική Υπηρεσία. (Δυστυχώς σε τούτο το κράτος η επικάλυψη των αρμοδιοτήτων, μεταξύ υπηρεσιών, είναι απερίγραπτη και μόνο τροχοπέδη αποτελεί στις όποιες προσπάθειες διευθέτησης υπαρκτών προβλημάτων).

Ερωτώ. Είχε δικαίωμα ο δήμος να πάρει μια τέτοια απόφαση; Έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στην Άγγελου Σικελιανού; Έχω την αίσθηση, για να μην πω τη βεβαιότητα πως δεν έχει.

Η «καυτή πατάτα» λοιπόν στα χέρια των υπευθύνων του Λιμενικού Ταμείου, οι οποίοι πρέπει να λύσουν τον «Γόρδιο δεσμό»…Όχι τίποτα άλλο μα δεν είναι δυνατόν κάποιες περιοχές της πόλης (μεταξύ αυτών και η Άγγελου Σικελιανού) να αποτελούν «κράτος εν κράτει»…

Parking

Το καλοκαίρι κοντεύει στο φόρτε του, η τουριστική περίοδος το ίδιο και τα Parking του δήμου παραμένουν στο μαύρο τους το χάλι. Προτιμώ χίλιες φορές να είμαι μέσα σε φουρτουνιασμένη θάλασσα παρά να οδηγώ το αυτοκίνητό μου στο Parking πίσω από τον ΟΤΕ. Μπαίνεις από τη Μητρόπολη και μέχρι να βγεις στα Δικαστήρια, η ναυτία σε έχει πιάσει και το λουμπάγκο καραδοκεί.
Στο Parking της Ανατολικής παραλίας το ίδιο χάλι. Εδώ βεβαίως έχουμε να κάνουμε και με την ασυνειδησία κάποιων οδηγών, που παρκάρουν όπου τους βολεύει, αδιαφορώντας αν κλείνουν την είσοδο, αν τα αυτοκίνητα μπορούν να στρίψουν, αν μπορούν να βγουν κ.λ.π. Ο ορισμός της αναρχίας, έτσι όπως έχει καταλήξει να ορίζεται η αναρχία. Βάλτε από δίπλα τώρα το νέο φρούτο των τροχόσπιτων, που καταλαμβάνουν φορές το μισό χώρο, βάλτε και τον εργολάβο που (με την ανοχή τίνων;) έχει καταλάβει μεγάλο χώρο του Parking με το εργοτάξιό του, τι μας μένει; Η τσαπατσουλιά μας και η κακομοιριά μας. Δεκαπέντε χρόνια υπάρχει αυτό το Parking. Επί δεκαπέντε χρόνια δεν το φτιάχνουν γιατί θα περάσει δρόμος ή γιατί θα κτιστούν κτίρια, λένε.
Ήμουνα νιος και γέρασα…


Σκυλιά και βρωμιά στην παραλία ΤΑΟΛ


Εδώ και καιρό στην παραλία πίσω από το ΤΑΟΛ, και στην περιοχή του Κάστρου γενικότερα, κάποια αδέσποτα σκυλιά ενοχλούν περαστικούς και λουόμενους. Κάποια από αυτά φαίνονται επικίνδυνα για την ασφάλεια των περαστικών.
Αν αναζητήσει ένας πολίτης λύση στο πρόβλημα που δημιουργείται, θα τον παραπέμψουν από τον Άννα στον Καϊάφα, γιατί απλούστατα κανένας δεν γνωρίζει ποιος είναι αρμόδιος για το θέμα. Κάπου στην Πρέβεζα υπάρχει η λύση μα κάποιος από το δήμο οφείλει και πρέπει να την προωθήσει (αν δεν το έκανε ήδη).
Η βρωμιά στη συγκεκριμένη παραλία είναι απερίγραπτη. Πριν λίγο καιρό ένα δίκτυ είχε ξεβραστεί, εκεί που έσκαγε το κύμα, μπαινόβγαινε στη θάλασσα μαζί με τα παιδιά που έκαναν μπάνιο και είναι θαύμα πως δεν είχαμε ατύχημα. Κανείς δεν καθαρίζει την παραλία, κάδοι σκουπιδιών δεν υπάρχουν, για κάδο ανακύκλωσης ούτε κουβέντα, κατά τα άλλα θέλουμε τουρισμό και κάνουμε διαφημιστική καμπάνια στα πανελλαδικά μέσα ενημέρωσης για το θέμα.


Κάθισμα


Αφού αναφέρθηκα σε παραλίες, αυτό που γίνεται και εφέτος στο Κάθισμα δείχνει, αν μη τι άλλο, την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να δώσει λύση σε ένα, ακανθώδες, θέμα. Χιλιάδες ευρώ παίζονται κάθε χρόνο στην παραλία αυτή, ψίχουλα, και αυτά παρανόμως μάλλον, καταλήγουν στα ταμεία του δήμου. Το δημοτικό Συμβούλιο αστόχησε σε κάποιες αποφάσεις του, με ευθύνη και της αντιπολίτευσης. Μια, εν γνώσει των δημοτικών συμβούλων, «παράνομη» απόφαση (προκειμένου να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα και να εισπράξει κάτι ο δήμος) που ακυρώθηκε, πήγε πίσω το θέμα. Αυτό βεβαίως δεν δικαιολογεί την καθυστέρηση και την έλλειψη «σύννομης» πρότασης από την πλειοψηφία. Μπαίνει Ιούλιος, η παραλία έχει καταληφθεί ολάκερη από ξαπλώστρες και ομπρέλες, η κερδοσκοπία κάνει παιχνίδι, ο αποκλεισμός των απλών λουομένων είναι δεδομένος, καμιά δεκαριά άτομα απαξιώνουν εν τέλει, ερήμην της δημοτικής αρχής, μια πολυδιαφημισμένη παραλία. Έχω την αίσθηση πως κάποια ψηφαλάκια, για να μην πω συμφέροντα, παίζονται εκεί, το μέρος κάνει «τζιιιιζ» και δεν θέλουμε να αγγίξουμε μη και καούμε...
Αν εφαρμοστεί ο νόμος, κάποια καταστήματα δεν θα έχουν το δικαίωμα, αν τους παραχωρηθεί χωρίς δημοπρασία χώρος, να βάλουν ξαπλώστρες και, σε κάθε περίπτωση, να εισπράττουν χρήματα από τη χρήση του αιγιαλού. Έτσι, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν τους συμφέρει η λήψη σύννομης απόφασης μα να διαιωνίζεται η άναρχη κατάσταση.
Έχω την αίσθηση, και συγχωρήστε μου τυχόν λάθος, ότι, στην προσδοκία τους αυτή, συνεπικουρούνται από άτομα που μέλημά τους έπρεπε να είναι το συμφέρον του δήμου και μόνο.
Οι ευθείες απειλές κάποιων (σε ανοιχτή κάμερα μάλιστα), κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, χωρίς απάντηση από τον δήμαρχο, δείχνουν τη νοοτροπία που επικρατεί στην περιοχή. Κάποιοι το παίζουν «δερβέναγες» της περιοχής, για να μην γράψω βαρύτερη λέξη και η δημοτική αρχή «ποιεί την νήσσαν». Γιατί να μην εκτραχυνθούν;
Λευκάς το μεγαλείο σου…



Μουσείο Λαϊκής Τέχνης



Μουσείο Λαϊκής Τέχνης σκέφτονται εκεί στο δήμο να φτιάξουν στο Καλαμίτσι. Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο χωριό έχει κάποια ιδιαιτερότητα και παράδοση, σε ότι αφορά στη λαϊκή τέχνη, που να δικαιολογεί αυτή τη στόχευση. Εκείνο που έμαθα είναι πως ένας αργαλειός, τμήμα της μελλοντικής συλλογής του μουσείου προφανώς, είναι πεταμένος εδώ και καιρό στον περίβολο του σχολείου και σαπίζει…

22/6/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: