Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ



Για να ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ το ΘΥΜΟ μας σε ΕΛΠΙΔΑ

Συμπολίτες - σες
Οι συνθήκες μέσα στις οποίες θα δοθεί η επόμενη αυτοδιοικητική εκλογική μάχη της 7ης Νοεμβρίου 2010, είναι πρωτόγνωρες.
α) Η γενικευμένη οικονομική κρίση, ισοπεδώνει τους εργαζόμενους.
Οι αριθμοί και οι αγορές είναι στο προσκήνιο, οι άνθρωποι στο παρασκήνιο και η νέα γενιά στην ανασφάλεια και την ανεργία.
β) Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι πολιτική, κοινωνική, ηθική, περιβαλλοντική, πολιτισμική.
γ) Ο νέος νόμος για την Αυτοδιοίκηση («Καλλικράτης»), δημιουργεί νέα δεδομένα για τους πολίτες.
Σε καμιά περίπτωση δεν είναι η γενναία μεταρρύθμιση που τόσο είχε ανάγκη η Αυτοδιοίκηση.
Η κύρια στόχευση μιας τέτοιας μεταρρύθμισης, έπρεπε να είναι, η διεκδίκηση μιας μεγάλης δημοκρατικής, ριζοσπαστικής, αποκεντρωτικής επανίδρυσης του κράτους και συνολικά του δημόσιου και κοινωνικού χώρου, που έχει άμεση ανάγκη η χώρα.
Η μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης δεν είναι επιστημονικού χαρακτήρα άσκηση, ούτε ευκαιριακού χαρακτήρα τεχνοκρατική επιλογή. Σχετίζεται απολύτως με την ποιότητα της δημοκρατίας που έχουμε, τη συμμετοχή, την κοινωνική συνοχή, το περιεχόμενο της ανάπτυξης, τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό.
Ο «Καλλικράτης» είναι μια μεταρρύθμιση που εξαντλεί τη δυναμική της, στη μείωση των υπαρχόντων Δήμων, «πασπαλίζοντας τη» με την κατάργηση της Νομαρχίας και την αιρετή εκλογή των οργάνων της περιφέρειας.
Δεν υποτιμούμε αυτές τις αλλαγές, αλλά στον ετοιμοθάνατο δεν φτάνει η ασπιρίνη.
Εν τέλει, εκτιμούμε ότι είναι μια μεταρρύθμιση:
● που θα απομακρύνει περισσότερο τον πολίτη από τα κέντρα λήψης των αποφάσεων,
● που έχει στόχο να αλλάξει τον προσανατολισμό της Αυτοδιοίκησης σε συντηρητικότερη κατεύθυνση.
● που μειώνει τους πόρους του κράτους προς την Αυτοδιοίκηση, οδηγώντας τη σε οικονομική ασφυξία.
● που θα οδηγήσει τους δήμους σε οργανωτικό «αλλαλούμ», δεδομένης της έλλειψης οποιασδήποτε προετοιμασίας.
Μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο πραγματικός στόχος τους, είναι να μην χάσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Αυτό θα επιδιώξουν να το πετύχουν με το γνωστό πια στημένο παιχνίδι, μέσα δηλαδή από τις κομματικές καταγραφές, τον στείρο και ανούσιο δικομματικό καυγά.
Οι καταστάσεις όμως δεν είναι ίδιες. Το σάπιο «βασίλειο» που έκτιζαν χρόνια τώρα, αρχίζει να τρίζει. Το νιώθουν, γι’ αυτό φοβούνται.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει για το τόπο μας, το πια Δημοτική Αρχή θα αναλάβει τις τύχες του νέου Δήμου στα χέρια της την 1/1/2011.
Αν θα έχει όραμα, σχέδιο και θέληση να το επιβάλει.

Φίλες - οι
Το Δεκέμβριο του 2005 μερικοί πολίτες με διαφορετικές πολιτικές καταβολές, ιδρύσαμε την Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ».
Μια Κίνηση, επί της ουσίας ανεξάρτητη, που το απέδειξε: α) με την ευρύτητα του ψηφοδελτίου της και β) με την τόλμη της να συγκρουστεί με συμφέροντα και κατεστημένες πρακτικές.
Στις εκλογές του 2006 οι πολίτες μας έδειξαν την εμπιστοσύνη τους, δίνοντάς μας ένα υψηλό ποσοστό (22,5%). Πιστεύουμε ότι τιμήσαμε τη ψήφο τους με την παρουσία και τη δράση μας.
Η Κίνηση αυτή, δεν ήταν ούτε είναι εγκεφαλική επινόηση ή κατασκευή.
Πήγαζε και πηγάζει από την σύγχρονη πραγματικότητα.
Πραγματικότητα που δεν θέλουν να δουν τα υπάρχοντα (ή τα εν δυνάμει) κυρίαρχα δημοτικά σχήματα, που «τρέφονται» (κατά βάση) από τη σαγήνη της εξουσίας, αναπαράγοντας σε μικρογραφία τον ελλειμματικό, τετριμμένο και εντέλει ψεύτικο λόγο της κεντρικής πολιτικής σκηνής.
Στόχος μας ήταν και είναι, να βγει η αυτοδιοικητική πολιτική από τα κέντρα εξουσίας, από τα γραφεία «παραγόντων και παραγοντίσκων» και να έρθει στις γειτονιές, τις πλατείες, το χωριό και τους χώρους δουλειάς. Να γίνει υπόθεση των πολιτών.


Αυτό δεν ήταν μια προεκλογική κορώνα.
Η συνέχεια στη λειτουργία της Κίνησής μας μετά τις εκλογές, οι παρεμβάσεις, οι ιδέες, οι προτάσεις μας, οι αποκαλύψεις μας, τους έφεραν σε δύσκολη θέση και έκαναν τους πολίτες πιο υποψιασμένους και ανήσυχους.
Τέτοιες ανησυχίες είχαν εκφρασθεί και στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, σε άλλους Δήμους με αντίστοιχες πρωτοβουλίες και δράσεις. Μια τέτοια Κίνηση που δραστηριοποιήθηκε στο Δήμο Απολλωνίων και η οποία έφερε ένα εξαιρετικό εκλογικό αποτέλεσμα (30%), ήταν η «Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ».
Με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι η Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» θα συνεργαστεί σε προγραμματική βάση, ισότιμα, με στελέχη και τον τότε επικεφαλής της παραπάνω Κίνησης Νίκο Μπρατζουκάκη.
Η συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο δίνει νέα δυναμική στη συλλογική μας προσπάθεια, φουντώνοντας παράλληλα την ελπίδα πως ήρθε η ώρα να υλοποιηθεί ένα αξιόπιστο εναλλακτικό μοντέλο τοπικής διακυβέρνησης και κοινωνικής ανάπτυξης στο Δήμο μας.


Συνδημότες - σες
Εκτιμούμε ότι η κατάσταση στο νομό μας δεν πάει άλλο. Σχεδόν «πιάσαμε πάτο», με βάση τις ανάγκες αλλά και τις δυνατότητές μας.
Το όραμά μας για το νέο Δήμο Λευκάδας, δεν εξαντλείται στη σημερινή όψη και λειτουργία του, που δημιουργεί θλίψη και κάνει τους συμπολίτες μας να οργίζονται.
Η πόλη και οι κοινότητες που εμείς οραματιζόμαστε, είναι φιλικές, ανθρώπινες, συμμετοχικές, κοινωνικά αλληλέγγυες.
Μέσα από αυτές τις λειτουργίες και πολιτικές της η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δίπλα και μαζί με τον πολίτη, μπορεί να συγκροτεί απαντήσεις στην σκληρή του καθημερινότητα, να χτίζει υποδομές, να σχεδιάζει και να επιχειρεί βήματα στο μέλλον, να οργανώνει αντιστάσεις, να επιχειρεί υπερβάσεις.
Τα παραπάνω, δεν συγκροτούν από μόνα τους, ποιότητα στη ζωή μας.
Για μας ποιότητα ζωής δεν είναι μόνο η βιώσιμη ανάπτυξη, το περιβάλλον, οι υποδομές, οι κοινόχρηστοι χώροι, αλλά ΚΑΙ το δικαίωμα στην εργασία, την ασφάλιση με όρους που θα σέβονται την προσωπικότητα, την οικογενειακή ζωή, τον ελεύθερο χρόνο, καθώς και όλο το πλέγμα των κρίσιμων υπηρεσιών: υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, αθλητισμού.

Φίλες - οι
Με αυτές τις σκέψεις, θέλω να σας ανακοινώσω την ανεξάρτητη υποψηφιότητά μου για το αξίωμα του Δημάρχου στο νέο Δήμο Λευκάδας στις επερχόμενες εκλογές.
Ως Δημοτική Κίνηση, απευθύνουμε πρόσκληση για συζήτηση συμμετοχή και ενωτική δράση, σε κάθε πολίτη και συλλογικότητα που θεωρεί τις θέσεις μας ως βάση διαλόγου.

Επειδή δεν δεχόμαστε να ονειρεύονται άλλοι για λογαριασμό μας.
Επειδή, όπως έλεγε ο μεγάλος ποιητής Μανόλης Αναγνωστάκης, πρέπει να λέμε την αλήθεια στα παιδιά.
Ήρθε η ώρα των επιλογών. Ήρθε η ώρα που χωρίς ταλαντεύσεις, οι πολίτες πρέπει να διαλέξουν όχθη. Όχι όχθη κομματική, αλλά όχθη κοινωνική και αυτοδιοικητική.
Η οργή όλων και ιδιαίτερα των νέων για όσα συμβαίνουν γύρω τους, δεν πρέπει να εξελιχθεί σε απάθεια και αποχή.
Έχουμε τη θέληση, να ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ το Αυτοδιοικητικό ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ.
Έχουμε ΟΡΑΜΑ και ΣΧΕΔΙΟ, ώστε μαζί με τους πολίτες, να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ τα ΔΕΔΟΜΕΝΑ.
Είναι ευκαιρία να ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ το ΘΥΜΟ μας σε ΕΛΠΙΔΑ.



Για τη Δημοτική Κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

Κων/νος Δρακονταειδής
Υποψήφιος Δήμαρχος Λευκάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια: