Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Βοήθα Παναγιά

Διακρίσεις

Είναι αυτονόητο πως σε μια ευνομούμενη πολιτεία ισχύει η ίση μεταχείριση των πολιτών. Είναι αυτονόητο ότι διαφορετικές συμπεριφορές σε ομάδες πολιτών, παραπέμπουν σε ρατσισμό και περιθωριοποίηση. Με τον όρο πολίτης εννοώ τον κάτοικο της πόλης, του νησιού μα και τον επισκέπτη, της μιας ή των περισσότερων ημερών, ασχέτως εθνικότητας.
Μου καταγγέλθηκε από φίλη αναγνώστρια, μα το έχω διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι», πως οι αρμόδιες Αρχές για την τήρηση της οδικής τάξης, γράφουν τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες και αφήνουν τα «δικά μας». Είναι τουλάχιστον γελοίο στην παραλία π.χ., να βλέπεις παράνομα παρκαρισμένα δέκα αυτοκίνητα και δύο μόνο να έχουν υποστεί τις συνέπειες της παρανομίας, αυτά με τις ξένες πινακίδες! Αυτό δεν είναι εικόνα που μπορεί να δεχτεί εύκολα ο καθένας.
Ξέρω, ξέρω. Αυτό «συμβαίνει και εις Παρισσίους»! Όπου και να πας, οι αρχές γράφουν κατά προτεραιότητα τους «ξένους».
Γιατί όμως; Είναι μήπως περισσότερο επικίνδυνοι; Είναι μήπως παραβάτες στο τετράγωνο; Πίνουν τον καφέ τους τσάμπα; Έχουν τη χωρίστρα τους ανάποδα; Τι ακριβώς συμβαίνει;
Υπάρχουν άνωθεν εντολές για αυτές τις διακρίσεις ή μήπως σου λέει το όργανο « αφού θα σβηστεί έτσι κι αλλιώς η κλήση, γιατί να κουράζομαι και να γίνομαι κακός;»
Σε κάθε περίπτωση, είναι ντροπή και δεν τιμά κανένα, στέλεχος ή όργανο, μια τέτοια συμπεριφορά.


Parking


Θέλω να ξαναγράψω για τα Parking της πόλης. Θέλω να τονίσω ξανά την αναγκαιότητα της σωστής λειτουργίας τους. Υπάρχουν τρία τουλάχιστον Parking στην περίμετρο της πόλης. Ένα στο Δημαρχείο, ένα στην ανατολική παραλία και ένα στο ΚΤΕΛ, για να μην πω δύο. Υπάρχει και το αχούρι απέναντι από το Τελωνείο, μην το ξεχνάμε και χωρά κάμποσα αυτοκίνητα.
Αν εξαιρέσουμε το τελευταίο, τα άλλα είναι συνήθως άδεια. Είναι αδιανόητο αυτό, την ίδια στιγμή που οι δρόμοι της πόλης παρουσιάζουν τραγική εικόνα διπλο - τριπλοπαρκαρίσματος.
Το Parking στο ΚΤΕΛ έγινε, και μας κόστισε τα μαλλιοκέφαλά μας ( χωρίς κανένας αρμόδιος να απαντά στο γιατί τόσο κόστος), για να παρκάρουν μεγάλα αυτοκίνητα. Πάει να πει φορτηγά και λεωφορεία. Στο Θεό που πιστεύετε, πείτε μου.
Είναι δυνατόν τα τουριστικά λεωφορεία να παρκάρουν στην παραλία;
Είναι νόμιμο και εν τέλει λογικό, πούλμαν να κλείνουν την ορατότητα παρκάροντας , καταμεσής του δρόμου, έξω από το πρώην ΞΕΝΙΑ;

Υπάρχουν αρχές να τηρήσουν την τάξη ή κλείνουν τα μάτια σε μια εξόφθαλμη παρανομία;
Πρέπει να σκοτωθεί κάποιος σε τούτο τον τόπο για να κάνουμε το αυτονόητο; Πρέπει να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να δραστηριοποιηθούμε; Ας απαντήσει ένας αρμόδιος επιτέλους για το θέμα. Αν είναι νόμιμο το παρκάρισμα εκεί, ζητώ ταπεινά συγνώμη. Αν όμως, όπως νομίζω και όπως είναι λογικό και αυτονόητο, είναι παράνομο, ας κάνουν κάτι. Ας βάλουν σε πρώτη φάση λίγο κολλύριο στα μάτια τους, γιατί δεν καλοβλέπουν εσχάτως…


Καταδίκη


Ζούμε στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
Ζούμε στη σκιά των μέτρων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ αυτής και της περιβόητης τρόϊκα ( ΔΝΤ – Ε.Ε. - Ε.Κ.Τ. ). Ένα μνημόνιο το οποίο αποτελεί την πηγή μιας επίθεσης - άνευ προηγουμένου σε ένταση και έκταση - στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, σαρώνοντας κατακτήσεις ενός αιώνα και προδιαγράφοντας ένα πολύ ζοφερό μέλλον για όλους εμάς και τα παιδιά μας.
Κινδυνεύουμε με ολοκληρωτική καταστροφή και αντί να προστατεύσουμε το περιβάλλον το οποίο έχουμε ως όπλο για τον τουρισμό, αντί να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε, αντί να βάλουμε «νερό στο κρασί μας», παραμένουμε απαθείς και περιμένουμε το θαύμα που θα μας γλιτώσει.
Ως αρμόδιοι, υποθηκεύουμε το μέλλον των πολιτών και των παιδιών μας, χωρίς αιδώ και την ίδια ώρα θεωρούμε τους εαυτούς μας σωτήρες του τόπου, ήρωες, αγωνιστές και δεν συμμαζεύεται!
Ο μελλοντικός δικαστής θα μας καταδίκαζε όλους να ζούμε αιωνίως στις χωματερές που έχουμε δημιουργήσει ή θα μας έκαιγε με προσάναμμα τα ανακυκλώσιμα υλικά που έχουμε πετάξει!





Βοήθα Παναγιά

1. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ


Είναι τραγική η εικόνα της πόλης και του νησιού γενικότερα σε ότι αφορά στην καθαριότητα. Δεν θυμάμαι ποτέ χειρότερη εικόνα τα τελευταία χρόνια. Δεν ξέρω τι ακριβώς φταίει, το χρήμα ή η διάθεση των αρχών μα ότι και να συμβαίνει είναι απαράδεχτο και πρέπει να μας απασχολήσει γενικότερα.
Το σκουπίδι μας έχει πνίξει. Τα πρανή των δρόμων, οι αλάνες, οι υπαίθριοι χώροι, οι παραλίες, δίνουν την εικόνα ΧΑΔΑ.
Οι κάδοι, άπλυτοι τα τελευταία πολλά χρόνια, αποκρουστικοί και επικίνδυνοι να τους πλησιάσεις.
Οι σακούλες παραμένουν έξω από αυτούς, οι περισσότερες σκισμένες από τις γάτες με διασκορπισμένο το περιεχόμενό τους.
Για τα ογκώδη αντικείμενα ουδέποτε υπήρξε πολιτική περισυλλογής. Έτσι όποιος θέλει τα πετά όπου θέλει, ότι ώρα θέλει, χωρίς να ρωτήσει κανένα.
Τι να φταίει για αυτό το χάλι άραγε;
Ζούμε προεκλογική αυτοδιοικητική χρονιά. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι νυν δήμαρχοι δεν θα είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες εκλογές, λέτε να παίζει ρόλο;
Βλέπετε, σε τούτο τον τόπο πρέπει να περιμένουμε την προεκλογική περίοδο, για να δούμε κάποιο σοβαρό έργο, σκούπα στο δρόμο, καθαριότητα, διαφημιστικό -προπαγανδιστικό φυλλάδιο στο λογαριασμό του νερού. Αν οι δήμαρχοι είναι εκ νέου υποψήφιοι εννοείται…
Τώρα τι;

2. ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Κάποιοι άνθρωποι για πάρα πολλά χρόνια κυριολεκτικά «φάγαμε τα λυσσακά μας» προκειμένου λάβει σάρκα και οστά η αναγκαιότητα που λέγεται ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Πριν λίγα χρόνια υλοποιήθηκε και στην πόλη μας, δεν λέω στο νησί γιατί αυτό παραμένει ζητούμενο ακόμη, όχι επειδή πείστηκαν οι αρχές για την αναγκαιότητά της, μα γιατί φοβήθηκαν τη ράβδο και τα πρόστιμα της Ε.Ε.
Είναι φυσικό πως όταν υποχρεώνεσαι να υλοποιήσεις κάτι που δεν πολυπιστεύεις, δεν το παλεύεις σωστά και δεν το «σπρώχνεις».
Έτσι η εικόνα των μπλε κάδων στην πόλη είναι για γέλια και για κλάματα. Εξαφανισμένοι από προσώπου γης, έτσι που να καψονάρεσαι για να πετάξεις τα ανακυκλώσιμά σου, παραμένουν περίπου άδειοι όταν δίπλα τους οι κανονικοί κάδοι είναι γεμάτοι με ανακυκλώσιμα υλικά.
Η περισυλλογή των ανακυκλωμένων απορριμμάτων εξακολουθεί να είναι από προβληματική έως ανύπαρκτη. Οι χωματερές δέχονται τόνους ανακυκλωμένων υλικών τα περισσότερα των οποίων θα παραμείνουν εκεί για δεκάδες δεκάδων χρόνια, μολύνοντας το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα.
Ο δήμος της Λευκάδας έχει κάνει μελέτη για την κατασκευή εργοστασίου μηχανικής διαλογής των απορριμμάτων, η χρηματοδότηση είναι ζητούμενο, και … η ζωή σταματά εδώ !!! Ο δήμαρχος έκανε θαρρεί το χρέος του άρα τι να την κάνεις την ανακύκλωση… Θα λυθεί μελλοντικά το πρό λημα μια και καλή!
Έως την υλοποίηση του έργου, ε! ας πετάμε στο ΧΑΔΑ τα ανακυκλώσιμα, δεν χάλασε ο κόσμος…

3. ΔΙΑΥΛΟΣ ΚΑΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Όποιος αποφασίσει να διασχίσει το δίαυλο προς Λυγιά πρέπει προηγουμένως να συμβουλευτεί την ΕΜΥ και να μάθει αν φυσήξει και από πού. Γιατί αν περάσει και δεν υπολογίσει σωστά τον αέρα, για ένα χιλιόμετρο περίπου πρέπει να κρατήσει την αναπνοή του. Η μπόχα από τα σκουπίδια είναι ανυπόφορη! Προτιμάς να σκάσεις χωρίς αέρα παρά να ζήσεις αυτό το μαρτύριο!
Μπράβο μας. Αυτή την εικόνα δίνουμε στους θαλάσσιους κυρίως επισκέπτες μας που, φεύγοντας από την πολυτελή και τεράστια μαρίνα της πόλης με το ιστιοπλοϊκό ή το όποιο σκάφος τους, αποφασίζουν να περάσουν το δίαυλο. Μπράβο μας. Ωραία διαφήμιση κάνουμε στον τόπο μας. Μπράβο στις αρχές που τόσα χρόνια την καυτή πατάτα της διάθεσης των απορριμμάτων, την έχουν κάμει σκυτάλη σε μια σκυταλοδρομία της ντροπής.
Καμαρώστε κύριοι που διαχειριστήκατε τις τύχες τούτου του τόπου τα τελευταία χρόνια τα έργα σας. Μιλήστε μας υποψήφιοι δήμαρχοι και αντιπεριφερειάρχες του Καλλικράτη, που είχατε αξιώματα στην αυτοδιοίκηση τις τελευταίες τετραετίες ή επιθυμείτε να αποκτήσετε, για το έργο σας. Καμαρώστε για έργα που δεν εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, για δρόμους της ντροπής, για χρεωμένα κτίρια (εμείς πληρώνουμε, προίκα θα τα πάρουν άλλοι…), για θάρρος που μόλις ξεσκονίσατε και βγάλατε από το ντουλάπι σας. Ζητήστε μας ξανά την ψήφο σας για να αποπερατώσετε το θεάρεστο έργο σας. Θα σας πάω μια βόλτα στο σκουπιδότοπο έτσι για να δείτε την κληρονομιά που αφήσατε στα παιδιά μας , στα παιδιά σας!
Μάλλον όχι! Τι θα καταλάβετε έτσι ή αλλιώς…
Θα καλέσω τους ψηφοφόρους, πριν μπουν στην κάλπη να κάνουν μια βόλτα στο σκουπιδότοπο… Ελπίζω ότι θα καταλάβουν και θα αναλάβουν τις ευθύνες τους για τις επιλογές που έχουν κάμει…

4. ΑΦΙΣΟΡΥΠΑΝΣΗ

Αυτό που γίνεται στις κολώνες του δήμου, και όχι μόνο, Ιούλιο και Αύγουστο κυρίως, είναι για γέλια και για κλάματα. «Πετσωμένες» στην κυριολεξία από κάθε μορφής αφίσα, με φωτογραφίες γνωστών και άγνωστων καλλιτεχνών, θιάσων κ.λ.π., μας θυμίζουν την κουλτούρα μας, την παιδεία μας, τα χάλια μας εν τέλει.
Για μια και μόνη παράσταση, γεμίζουν δεκάδες δεκάδων κολώνες με αφίσες, οι οποίες δεν βγαίνουν μα στοιβάζονται με τις επόμενες μιας άλλης παράστασης ή πετιούνται στο δρόμο από τους επόμενους αφισοκολλητές. Και να σκεφτείτε πως αυτά τα κάνουν πολιτιστικοί σύλλογοι, πνευματικά κέντρα και όλοι οι «φορείς του πολιτισμού» στον τόπο…
Κατόπιν των ανωτέρω παρακαλώ τους πάντες να μη διαμαρτύρονται όταν τον μήνα προ των εκλογών τα κόμματα και οι παρατάξεις κάνουν το ίδιο. Είναι τουλάχιστον υποκρισία. Στο κάτω της γραφής στις εκλογές οι αφίσες μένουν για καιρό και κάποτε – κάποτε, μερικοί ευαίσθητοι που τις κρέμασαν, τις αποκαθηλώνουν κιόλας…

13/8/2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: