Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Παγκόσμιες Ημέρες του έτους: Κοντά στα ξερά…

Κι αρχή καλός μας χρόνος! 365 νέες ημέρες, η κάθε μια και μια παγίδα, η κάθε μια και μια ελπίδα, η κάθε μια και μια - όχι μόνο θρησκευτική - εορτή!
Τα τελευταία χρόνια νέα μόδα εορτών οι περίφημες «παγκόσμιες ημέρες».
Από τις 365 ημέρες του χρόνου οι μισές και βάλε έχουν γίνει «Παγκόσμιες»!
Κάποιοι μήνες κατέχουν τα πρωτεία στους εορτασμούς. Ο Οκτώβρης είναι …και ο πρώτος με 37 τέτοιες ημέρες!
Ο Ο.Η.Ε δεν είναι ο μόνος υπεύθυνος για όλες τις Παγκόσμιες Ημέρες που μας περικυκλώνουν. Ο Οργανισμός έχει καθιερώσει ένα σύνολο ημέρων, εβδομάδων, ετών και δεκαετιών με σκοπό να στρέψει το ενδιαφέρον του κόσμου σε σοβαρά ζητήματα όπως το Περιβάλλον, τα Βασανιστήρια, τα προβλήματα της Γυναίκας, οι Πρόσφυγες κ.λπ. Για τις άλλες όμως;
● Σίγουρα π.χ. ούτε ο ΟΗΕ, αλλά ούτε και διεθνείς οργανισμοί, όπως η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας ή η UNESCO, ευθύνονται για το ότι στις 8 Αυγούστου εορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο ο οργασμός! Αυτήν την ημέρα εμπνεύστηκε ένας Αμερικανός καλλιτέχνης και ακτιβιστής του σεξ, ο Αλεξ Χίρκα, με σκοπό να «αποθεώσει τον οργασμό, που αποτελεί το ανώτατο στάδιο της σεξουαλικότητας»!
● Δεν ευθύνεται ο ΟΗΕ και οι άλλοι Οργανισμοί που στις 14 του Μάρτη, εκτός από τον Βενέδικτο, γιορτάζει η μπριζόλα και η πεολειχία! Περίεργη γιορτή έτσι; Καθιερώθηκε το 2002, έπειτα από την έμμονη ιδέα (άγνωστο πώς γεννήθηκε) ενός Αμερικανού ραδιοφωνικού παραγωγού.
Έριξε την ιδέα και συμφώνησαν μαζί του εκατομμύρια ακροατές. Κι έτσι ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών πείσθηκε πως η 14η Μαρτίου πρέπει να αφιερωθεί στην μπριζόλα και την πεολειχία! (Δεν μπορώ να καταλάβω τη σχέση μεταξύ των δύο μα τι σημασία έχει;)
● Η Παγκόσμια αυτή ημέρα, καμιά σχέση δεν έχει ασφαλώς με την 20η Μαρτίου η οποία καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αποχής από το Κρέας το 1985 με πρωτοβουλία της αμερικανικής οργάνωσης FARM (Farm Animal Reform Movement) και έχει εξαπλωθεί και εκτός των ορίων των ΗΠΑ.
Η καμπάνια στοχεύει στην ενημέρωση του κοινού από τις συνέπειες της διατροφής που βασίζεται στα ζωικά προϊόντα. Εστιάζεται στην κακοποποίηση των ζώων στα σφαγεία, στα περι19 Νοεμβρίου.βαλλοντικά προβλήματα από τις μεγάλες φάρμες, αλλά και στα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση ζωικών προϊόντων.
● Μια άλλη «σπουδαία» ημέρα, η Παγκόσμια ημέρα της δημόσιας τουαλέτας, καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουαλέτας, όπου συμμετέχουν πανεπιστημιακοί, υγιεινολόγοι, σχεδιαστές τουαλετών και άλλοι, στις 19 Νοεμβρίου. Σκοπός να ευαισθητοποιηθούμε και να διεκδικήσουμε καλύτερες τουαλέτες! Δεν είναι αστείο, καθώς ο μέσος άνθρωπος επισκέπτεται την τουαλέτα 2.500 φορές το χρόνο!
Φαίνεται πως κάποιοι εκμεταλλεύονται αδρά την ιστορία με τις παγκόσμιες ημέρες ώστε να βγάλουν λεφτά προωθώντας τα προϊόντα τους…

Πως καθιερώθηκαν

Θέλετε κάποια παραδείγματα για το πώς καθιερώθηκαν κάποιες παγκόσμιες ημέρες; Ιδού:
Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 28 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης και την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σκοπός της είναι η ενημέρωση του ευρωπαίου πολίτη για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα, όπως είναι τα προσωπικά δεδομένα, τα οποία στην εποχή των υπολογιστών και του ίντερνετ αμφισβητούνται και ακυρώνονται, όχι μόνο από κρατικές υπηρεσίες, αλλά και από ιδιωτικούς φορείς. Τα προσωπικά δεδομένα αποτελούν προϋπόθεση για την άσκηση άλλων θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως της ελευθερίας του λόγου και της συνείδησης.
Τώρα θα μου πείτε και με το δίκιο σας:
- Μας έχουν κάνει φύλο και φτερό, μας έχουν ξεσκονίσει, ξέρουν ακόμη και τα… βίτσια μας, ο «Μεγάλος αδελφός» έχει άγρυπνο το μάτι του επάνω μας, τι στο διάβολο προστασία γιορτάζουν; Να σε κάψω Γιάννη, να σ’ αλείψω μέλι…
Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Internet Safety Day) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά για τους κινδύνους που ενυπάρχουν στον κυβερνοχώρο.
► Στις 22 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα Σκέψης. Προσκοπική και Οδηγική εκδήλωση. Γιορτάζεται κάθε χρόνο από το 1926, σε ανάμνηση της γέννησης του ιδρυτή του Προσκοπισμού Λόρδου Μπέϊντεν - Πάουελ (22/2/1857).
Την ημέρα αυτή οι Πρόσκοποι και οι Οδηγοί συλλογίζονται για τις αξίες των οργανώσεών τους, αποστέλλουν τις ευχές σε όλους όσοι ανήκουν στη μεγάλη αυτή παγκόσμια οικογένεια και πραγματοποιούν εράνους για να βοηθήσουν προσκόπους και οδηγούς σε φτωχές χώρες.
Η «Παγκόσμια Ημέρα της Σταθεράς ∏» απευθύνεται αποκλειστικά σε μαθηματικούς και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, εξαιτίας κάποιων αριθμητικών συμπτώσεων που συμβαίνουν την ημέρα αυτή.
Στην Αμερική, η 14/3 γράφεται ως 3 -14, δηλαδή η τιμή της σταθεράς (∏=3,14).
Η Ημέρα γιορτάζεται με πάρτι σε πολλές μαθηματικές σχολές του κόσμου, ακριβώς στη 1:59 μετά το μεσημέρι, καθώς το 1,5,9 είναι οι τρεις αριθμοί που ακολουθούν τη σταθερά 3,14 η οποία στην επταψήφια εκδοχή της είναι ∏=3,14159.
► Η 21η Μαρτίου θεωρείται ως ημέρα του συνδρόμου down . Η ονοματοθεσία έγινε από τον γενετιστή dr. Αντωναράκη - Έλληνα κορυφαίο επιστήμονα στην Ελβετία με το εξής αγιολογικό. Στο 21ο χρωμόσωμα των ανθρώπων που φέρουν το σύνδρομο εμφανίζονται 3 έναντι των 2 χαρακτήρων που έχουμε όλοι εμείς.
Ως Έλληνας και παρετυμολογώντας μια ιατρική κατάσταση απέδωσε στον 3ο μήνα του έτους και στην 21η ημέρα του Μαρτίου την λεκτική αποτύπωση του χαρτογραφημένου συνδρόμου.
► Στις 21 Μαρτίου ρίξτε την στον ύπνο και απολαύστε την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου, δίχως να σας κατηγορήσει ουδείς! Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναγνωρίζοντας τις διαστάσεις του προβλήματος της αϋπνίας, από το οποία πάσχουν ένας στους τρεις ενηλίκους, όρισε την Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία του ύπνου για την υγεία μας και τις συνέπειες της αϋπνίας.
► Αν θέλετε να βάλετε τις φωνές γιατί έχετε τα νεύρα σας, κρατήστε όρεξη για τις 16 Απριλίου που είναι η Παγκόσμια Ημέρας Φωνής.
Εκτός από τους νευρικούς, αυτή τη μέρα γιορτάζουν ωτορινολαρυγγολόγοι, λογοπαθολόγοι, λογοθεραπευτές κ.ά. Την ίδια μέρα γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Θορύβου, που έχει κηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ακουστικής.
► Στις 3 Μαΐου γιορτάζεται είναι η Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου.
Ξεκίνησε το 1998 από την Ινδία, και τον Μαντάν Κατάρια, που πιστεύει ότι το γέλιο είναι θεραπευτικό.
► Στις 6 Μαίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Δίαιτας. Γιατί τη γιορτάζουμε;
Διότι έτσι αποφάσισε η Μαίρη Εβανς, μια πρώην ανορεκτική Αγγλίδα και συγγραφέας του μπεστ σέλερ «Τα έχεις όλα, χωρίς να κάνεις δίαιτα».
► Γνωστή και με την κωδική ονομασία IDAHO (International Day Against Homophobia), η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφυλοφοβίας έχει σκοπό να συντονίσει τις διεθνείς προσπάθειες, που στοχεύουν στον σεβασμό της διαφορετικότητας των ομοφυλοφίλων, ανδρών και γυναικών. Επελέγη η 17η Μαΐου, επειδή αυτή την ημέρα του 1990 η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Καταλάβατε ή να το κάνω … πενηνταράκια;
► Στις 15 Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου για την ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με τις ωφέλειες που προκύπτουν για το περιβάλλον από τη χρήση της Αιολικής ενέργειας.
Η πρωτοβουλία ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας (EWEA) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αιολικής Ενεργείας (GWEC).
► Στις 22 Ιουνίου κάθε χρόνο, οι φανατικοί φίλοι του «Σκαραβαίου» (του δημοφιλούς μοντέλου της Volkswagen «Beetle»), που δεν είναι λίγοι σε όλο τον κόσμο, γιορτάζουν το αντικείμενο της λατρείας τους.
Η ημερομηνία αυτή επιλέχθηκε γιατί στις 22 Ιουνίου 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ υπέγραψε συμβόλαιο με τον Φέρντιναντ Πόρσε για την κατασκευή του «σκαραβαίου», που αποδείχθηκε με το πέρασμα των ετών, ένα από τα μπεστ-σέλερ της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας. Τρέλα …
► Το 1946 η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με τη συμπλήρωση 50 ετών από την αναβίωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, άρχισε να εορτάζει την επέτειο της έναρξης των Αγώνων στις 6 Απριλίου, έχοντας μάλιστα κάνει πρόταση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως η ημερομηνία αυτή αποτελέσει κοινό εορτασμό.
Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε, όμως, να ορίσει ως «Ολυμπιακή Ημέρα» την 23η Ιουνίου, ημέρα ίδρυσής της το 1894 και ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
Πηγές:
http://www.enet.gr/
http://www.sansimera.gr/

Αυτά τα ολίγα για το πρώτο εξάμηνο. Θα συνεχίσω σε επόμενο φύλλο και με άλλες σημαντικές ή περίεργες παγκόσμιες ημέρες. Προς το παρόν σας παρουσιάζω τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και τις παγκόσμιες γιορτές τους.

Ιανουάριος
21 Ιανουαρίου - Παγκόσμια ημέρα του Μάρτιν Λούθερ Κίνκ (Martin Luther King Day)
27 Ιανουαρίου - Διεθνής ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος
28 Ιανουαρίου - Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων
31 Ιανουαρίου - Παγκόσμια ημέρα κατά της Λέπρας

Φεβρουάριος
02 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα Υγροτόπων
04 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου
06 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής
07 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο
12 Φεβρουαρίου - Ημέρα της Ερυθράς Χειρός
14 Φεβρουαρίου - Ημέρα των Ερωτευμένων
14 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα του Γάμου
15 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου
20 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης
21 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα Μητρικής Γλώσσας
21 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα του Ξεναγού
22 Φεβρουαρίου - Παγκόσμια ημέρα Σκέψης

4/1/2011

markos-arthra.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: