Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

ΒΟΤΑΝΑ ΕΚΤΟΣ …ΝΟΜΟΥ;

Κινδυνεύει το... φλισκούνι να βγει εκτός νόμου; Θα έρθει η ώρα που θα πίνουμε στα κρυφά φασκόμηλο από τον κήπο και θα ρίχνουμε δενδρολίβανο στο φαγητό κοιτώντας πίσω από την πλάτη μας; Τι θα γίνει με το τσάι του βουνού, το δίκταμο, το σκόρδο; Θα τα προμηθευόμαστε στη … μαύρη αγορά;
Όλα είναι πιθανά, όταν το κράτος δεν προετοιμάζεται επαρκώς και έγκαιρα για την εφαρμογή ευρωπαϊκών οδηγιών.
Τον Απρίλιο του 2011 λήγει και η τελευταία προθεσμία των κρατών - μελών για προσαρμογή στα νέα δεδομένα γύρω από τη χρήση θεραπευτικών φυτών, καθώς τίθεται σε πλήρη εφαρμογή η οδηγία 2004/24/ΕC THMPD (Traditional Herbal Medical Product Directive) (Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ) που αναμένεται να θέσει εκτός νόμου χιλιάδες προϊόντα εναλλακτικής ιατρικής.
Η οδηγία, που είναι προς όλες τις χώρες από 20.09.2010, απαιτεί τα φυσικά αυτά προϊόντα να χαρακτηρισθούν σαν ιατροφαρμακευτικά προϊόντα και στη συνέχεια να παίρνουν άδεια για διάθεση σαν τέτοια.
Αυτό σημαίνει ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες θα απαγορεύεται πια να διαθέτει κανείς τα βότανα ή τα φυτά του, που έχουν κάποια φυσική φαρμακευτική ιδιότητα, χωρίς αντίστοιχη άδεια.
Με αυτό τον τρόπο προϊόντα της φύσης, που μέχρι τώρα τους αποδιδόταν μια ιαματική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, δεν θα χαρακτηρίζονται πια σαν διατροφικά, αλλά σαν φάρμακα. Παράδειγμα το δικό μας τσάι του βουνού, που είναι γνωστό ότι κάνει καλό στο κρυολόγημα, για να το διαθέσει κανείς για αφέψημα (διατροφή) θα πρέπει να πάρει άδεια σαν φάρμακο πρώτα. Ποιος όμως και πως θα το κάνει αυτό; Προφανώς οι φαρμακοβιομηχανίες και όχι ο απλός συλλέκτης που πάει στο βουνό για να το μαζέψει.
Αφορά βέβαια και τα τροπικά βότανα που μέχρι τώρα εισάγονταν απλά σαν προϊόντα διατροφής. Οι παραγωγοί και οι διανομείς αυτών των προϊόντων είχαν στη διάθεσή τους 7 χρόνια (από το 2004 όταν εκδόθηκε η οδηγία) προκειμένου να «δηλώσουν» τα προϊόντα τους ώστε να λάβουν την απαραίτητη αδειοδότηση. Ωστόσο, οι νέοι κανονισμοί είναι αυστηροί. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να αποδειχθεί ότι ένα προϊόν χρησιμοποιείται για 30 και πλέον χρόνια, από τα οποία τα 15 στην Ε. Ε., γεγονός που αυτομάτως «πετάει έξω» εκατοντάδες βότανα, φυτά, εκχυλίσματα, πούδρες και άλλα σκευάσματα από χώρες με παράδοση στην εναλλακτική ιατρική όπως η Κίνα και η Ινδία.
Να σημειωθεί δε ότι ο ευρωπαϊκός νόμος κάνει διάκριση ενάντια στα μη ευρωπαϊκά προϊόντα, όπως εκείνα που ανήκουν στην αγιουρβεδική και παραδοσιακή κινέζικη ιατρική καθώς και σε άλλες παραδόσεις, ανεξάρτητα με το αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες ακόμη και αιώνες.
Το αποτέλεσμα είναι ότι πάρα πολλά από αυτά τα προϊόντα θα εξαφανιστούν από τα ράφια, όπως π.χ. το γνωστό τζίνσεγκ και ό,τι άλλο παράγεται από αυτό.

ΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΑ ΒΟΤΑΝΑ

Η είδηση της οδηγίας της Ε.Ε., έρχεται σε μια περίοδο που αρκετός κόσμος επιστρέφει στη χρήση των φαρμακευτικών φυτών – βοτάνων, καθώς παρατηρείται ότι είναι σταθερά αυξανόμενη η ζήτησή τους στα ειδικά καταστήματα πώλησης.
Μάλιστα δεν είναι λίγοι αυτοί που αρχίζουν να τα φυτεύουν σε γλάστρες στα μπαλκόνια τους ή στους κήπους τους, όχι απλά ως καλλωπιστικά φυτά, αλλά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν.
Διαπιστώνεται ότι αρχίζουν να ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τις πρακτικές ιατρικές συνταγές του παρελθόντος και να εισχωρούν όλο και πιο βαθιά στη γνώση της χρήσης αυτών των φυτών, τολμώντας να φτιάχνουν ειδικά παρασκευάσματα από αυτά και να τα χρησιμοποιούν ως φάρμακο σε διάφορες παθήσεις τους ή απλώς για να επιτύχουν μέσω της κατανάλωσής τους καλή φυσική κατάσταση και την καλή λειτουργία του οργανισμού τους.
Το γεγονός βέβαια έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στην Ευρώπη, κυρίως στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες, (Γερμανία, Γαλλία κ.ά.), όπου οι εναλλακτικές θεραπείες γνωρίζουν μεγάλη άνθηση και προτιμώνται από τους πολίτες έναντι των συμβατικών, κυρίως για την προληπτική και καταπραϋντική τους δράση.
Στην Ελλάδα η οδηγία δεν έγινε και τόσο γνωστή, παρά μόνο στους κύκλους των ανθρώπων που ασχολούνται με την παραγωγή τους, τη μεταποίησή τους και το εμπόριό τους. Οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν ότι, η αρχή εφαρμογής της οδηγίας, θα σημάνει το τέλος της εμπορίας βοτάνων και σκευασμάτων εναλλακτικών φαρμακευτικών θεραπειών, αφού σύμφωνα με αυτή, όλα τα βότανα θα θεωρούνται φάρμακα και ως τέτοια θα πρέπει να παίρνουν τη σχετική έγκριση από τους αντίστοιχους οργανισμούς και να πωλούνται μόνο στα φαρμακεία.
Να σημειωθεί ότι σήμερα τα βότανα αλλά και τα φυτικά σκευάσματα που παράγονται από αυτά, διατίθενται από καταστήματα βιολογικών τροφίμων, ενώ ως βότανα τα βρίσκουμε και στις λαϊκές αγορές.

Πολιτικά δικαιώματα και …φαρμακευτικές εταιρίες

Η Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ) παρουσιάζεται ως μία υπηρεσία στους Ευρωπαίους πολίτες και ως απλή στην εφαρμογή. Όμως, μία προσεκτική εξέταση στις πρακτικές μεθόδους της αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν σκανδαλώδη περιορισμό των δικαιωμάτων των ατόμων ως προς την απόκτηση και χρήση των θεραπειών που επιλέγουν για την υγεία τους.
Με την ΚΟΠΦΠΦΠ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υπερβεί και περιορίζει αυστηρά τα άγραφα δικαιώματα του κάθε ανθρώπου ως προς την επιλογή και την πρόσβαση σε μεθόδους για την διαχείρηση της υγείας του. Είναι ένας επικίνδυνος σφετερισμός των πολιτικών δικαιωμάτων που προϋποθέτει ότι το άτομο στερείται της ικανότητας σωστών αποφάσεων για την ίδια την υγεία του. Η αυτοδιάθεση σε θέματα υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εγγενές πολιτικό δικαίωμα και η ΚΟΠΦΠΦΠ το καταργεί.
Το κόστος και οι διαδικασίες που απαιτούνται από την ΚΟΠΦΠΦΠ δεν είναι αντιμετωπίσιμα από τους μικρούς κατασκευαστές, οι οποίοι είναι και οι κύριοι προμηθευτές των φυτικών προϊόντων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα αθέμιτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για τις πολυεθνικές εταιρίες, γεγονός που περιορίζει τελικά την πρόσβαση του ατόμου στην ποιότητα και την επιλογή σε φυτικά φαρμακευτικά προϊόντα.
Όπως μπορεί οποιοσδήποτε να αντιληφθεί, οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για μια ιστορική επιτυχία του λόμπι των φαρμακευτικών εταιρειών, οι οποίες έβλεπαν τα κέρδη τους να μειώνονται εξαιτίας της «φυτικής ιατρικής». Είναι αλήθεια ότι η υποχρέωση αδειοδότησης και συσκευασίας χιλιάδων νέων σκευασμάτων ανοίγει τεράστια περιθώρια δράσης στις μεγάλες φαρμακευτικές που για δεκαετίες έψαχναν τρόπους να «δαμάσουν» τα έως τώρα ανεξέλεγκτα φυσικά προϊόντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 2008 η Κίνα «εξήγαγε» στην Ε. Ε. φυτικά φάρμακα αξίας 193 εκατ. δολαρίων.

Μπλοκάρισμα

Αυτή η Οδηγία ανήκει στον περίφημο Codex Alimentarius (θα μιλήσουμε σε άλλο σημείωμα για … λόγου του) του οποίου η εφαρμογή αρχίζει σταδιακά από 1.04.2011 με την απαγόρευση βοτάνων και συμπληρωμάτων διατροφής.
Αν αυτή η οδηγία δεν μπλοκαριστεί, σειρά έχουν τα βιολογικά προϊόντα και κατ’ επέκταση οι βιολογικές καλλιέργειες.
Εάν θέλετε να μπλοκάρετε το Codex Alimentarius , το πρώτο πράγμα που έχετε να κάνετε είναι να υπογράψετε την παρακάτω αίτηση εσείς, η οικογένεια σας, οι φίλοι σας, οι οικογένειες, οι φίλοι και οι γνωστοί τους και ούτε καθ’ εξής, έτσι ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα, βάση της αρχής της πυραμίδας να συγκεντρωθεί ένας τεράστιος αριθμός υπογραφών, απαραίτητος για να πεισθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι αυτή η αίτηση δεν υπογράφεται απλά και μόνο από ανθρώπους των οποίων το επάγγελμα σχετίζεται με το θέμα.

«Αίτηση:
Σταματήστε την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα
Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης


Απευθυνόμαστε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως σταματήσει την Κατευθυντήρια Οδηγία για τα Παραδοσιακά Φαρμακευτικά Προϊόντα Φυτικής Προέλευσης (ΚΟΠΦΠΦΠ), Κατευθυντήρια Οδηγία 2004/24/ΕC, η οποία πρόκειται να καταργήσει την πρόσβαση στην τεράστια πλειοψηφία των φαρμάκων φυτικής προέλευσης από την 1η Απριλίου του 2011.
Η ΚΟΠΦΠΦΠ περιορίζει τα δικαιώματα του κάθε Ευρωπαίου πολίτη στην αυτοδιάθεση όσον αφορά την διαχείριση της υγείας του. Πηγαίνει πολύ πέρα από λογικούς ελέγχους πάνω σε επικίνδυνα προϊόντα και εισέρχεται στην σφαίρα του καταναγκασμού περιορίζοντας τις επιλογές για την αντιμετώπιση θεμάτων υγείας.
Η πρόσβαση του κοινού σε φυτικά προϊόντα που παραδοσιακά βρίσκονται στην ελεύθερη διάθεση όλων πρέπει να συνεχιστεί αδιάκοπα ».
Την αίτηση θα τη βρείτε στις παρακάτω διευθύνσεις:

Ελληνικά :
http://www.gaia-health.com/articles301/000315-greek.shtml

αγγλικά:
http://www.gopetition.com/petition/39757.html

γαλικα:
http://gaia-health.com/articles301/000315-french.shtml

γερμανικα:
http://gaia-health.com/articles301/000315-german.shtml

ισπανικα:
http://www.gaia-health.com/articles301/000315-spanish.shtml

ιταλικα:
http://www.gaia-health.com/articles301/000315-italian.shtml

περισσοτερες γλωσσες εδω:
http://www.gopetition.com/petition/39757.html

(Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ΕΕ απαιτεί έγκυρες διευθύνσεις και ημερομηνίες γεννήσεως. Εάν δεν συμπεριληφθεί η διεύθυνση ή η ημερομηνία γεννήσεως σας, η υπογραφή σας μπορεί να μην υπολογιστεί. Όλες οι πληροφορίες θα παραμείνουν εμπιστευτικές. Οι διευθύνσεις και οι ημερομηνίες γεννήσεως δεν είναι ορατές στο κοινό και μπορείτε επίσης να επιλέξετε να διατηρήσετε την ανωνυμία σας.)

Πηγές:
http://www.ixorcosmos.gr/ic1/information/list-vaggelis-bexis-column/1386-sos-tha-apagoreftei-i-kikloforia-vitaminon-simpliromaton-diatrofis-kai-viologikon-proionton?lang=en
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Υ.Γ. Κάποιοι λένε ότι το μάζεμα των υπογραφών είναι «σκευωρία» των εταιριών με τα συμπληρώματα διατροφής, γιατί, με το μάζεμα των υπογραφών, μαζεύουν τσάμπα διευθύνσεις για διαφημιστικούς λόγους...
Δεν το σχολιάζω…

Δεν υπάρχουν σχόλια: