Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

ΒΟΤΑΝΑ VI

Βελανιδιά


Ιερό, αιωνόβιο δένδρο! Μεγαλώνει πολύ, πολύ αργά και ζει πολλούς, πολλούς αιώνες!
Δένδρο του Δία που συμβόλιζε τη δύναμη της ζωής αλλά και ιερό δένδρο των Δρυϊδων. Οι Νύμφες Δρυάδες ή Αμαδρυάδες προστάτευαν τα δάση από δρυς λόγω της ιερότητάς τους, αλλά τα παλιά εκείνα χρόνια απαγόρευαν και με νόμους την υλοτόμησή τους...
Οι βελανιδιές ανήκουν στην φυσική χλωρίδα του βορείου ημισφαιρίου της Γης. Η κεντρική και δυτική Ευρώπη έχει πολλά δάση με βελανιδιές και το μεγαλύτερο των Βαλκανίων βρίσκεται στην Ελλάδα. Υπάρχουν πολλά είδη βελανιδιάς, άλλα φυλλοβόλα και άλλα αειθαλή, και όλα έχουν παρόμοιες θεραπευτικές ιδιότητες που βρίσκονται στα φύλλα, στον φλοιό και στους καρπούς που κάποτε τους έτρωγαν και οι άνθρωποι!
Η θεραπευτική δράση του μοναδικού αυτού δένδρου, οφείλεται κυρίως στην τανίνη. Αυτή η ουσία βρίσκεται σε μεγάλη συγκέντρωση σε όλα τα μέρη του φυτού αλλά κυρίως στους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα. Η τανίνη έχει ισχυρές στυπτικές ιδιότητες, αντισηπτικές και αντιοξειδωτικές. 'Ετσι η βελανιδιά μπορεί να σταματήσει το αίμα, να συσφίξει τους χαλαρωμένους ιστούς, να δυναμώσει τούς βλεννογόνους, να μειώσει την μόλυνση και να σταματήσει ακόμα και τη διάρροια.

Χρήσεις

Πονόλαιμο, Στοματικούς ερεθισμούς : Βράζουμε για 10 λεπτά 1 κουτάλι της σούπας σε 1 λίτρο νερό και κάνουμε γαργάρες.
Εγκαύματα, Χιονίστρες, Αιμορροΐδες : Κόβουμε λεπτούς βλαστούς από μια βελανιδιά σε μικρά κομμάτια και τους βράζουμε για είκοσι λεπτά (100 γραμμάρια ανά λίτρο) και φιλτράρουμε. Κάνουμε ποδόλουτρο ή χειρόλουτρο ή μόνο κομπρέσες 3 με 4 φορές την ημέρα.
Εσωτερική χρήση, σε ακράτεια ούρων. Δέκα φρέσκα ή ξερά φύλα τα βάζουμε σε ένα λίτρο (4 ποτήρια) βρασμένο νερό, τα αφήνουμε πέντε λεπτά και σουρώνουμε. Πίνουμε δύο ποτήρια την ημέρα για δέκα μέρες.

Γλυκάνισος




Ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Είναι φυτό ποώδες, μονοετές που καλλιεργείται από την αρχαία εποχή. Το γλυκάνισο έχει άνθη μικρά λευκά σε σκιάδια αρκετά μεγάλα, φύλλα με μεγάλες στρογγυλές περιφέρεις και τρεις λοβούς, στέλεχος με λεπτές ραβδώσεις, διακλαδιζόμενο, καρπό αυγοειδή και χνουδωτό. Ανθίζει από Ιούνιο μέχρι Αύγουστο. Φτάνει σε ύψος τους 50 πόντους. Χρησιμεύει ο σπόρος του που μαζεύεται ώριμος τον Σεπτέμβριο.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: Είναι ένα θερμαντικό, διεγερτικό χόρτο, το οποίο βελτιώνει την πέψη, δρα ευεργετικά στο συκώτι και το κυκλοφοριακό σύστημα και έχει αποχρεμπτική και οιστρογονική δράση. Είναι αρκετά αποτελεσματικό μέσο ενάντια στους σπασμούς - κολικούς των εσωτερικών μυών (του στομάχου και των εντέρων), αυξάνει την αποβολή αερίων των εντέρων και την περισταλτικότητα τους, χρησιμοποιείται ενάντια στο άσθμα, στον βήχα και τον ερεθισμό των άνω αναπνευστικών οδών, στην βραχνάδα της φωνής, σαν εφιδρωτικό και αντιπυρετικό μέσο. Συστήνεται στις μητέρες που θηλάζουν γιατί αυξάνει το γάλα αλλά και σαν διουρητικό μέσο στις ασθένειες των νεφρών, του συκωτιού και του παγκρέατος. Εξωτερικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της ψώρας.
Δράση:
Βήχας, στομαχικές διαταραχές, ήπιο καθαρτικό : Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένους σπόρους και πίνουμε.

Δυόσμος (Menta Viridis)


Είδος πασίγνωστο στην Ελλάδα όπου καλλιεργείται στις αυλές και στους κήπους και χρησιμοποιείται στο φαγητό. Όταν το πιάσουμε βγάζει ωραίο ευχάριστο άρωμα. Υπάρχει παντού σαν καλλιεργούμενο και μαζεύεται όλο το χρόνο. Μπορούμε να τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα ή να τον ξεράνουμε και να τον φυλάξουμε σε ένα βάζο.
Στην αρχαιότητα τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή μύρου αλλά και για φαρμακευτικούς σκοπούς. Ο Διοσκουρίδης, ο Ιπποκράτης και ο Πλίνιος το ανέφεραν συχνά ως φυτό με μεγάλη φαρμακευτική αξία και ωραιότατο άρωμα. Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι τους με δυόσμο, πριν καθίσουν να φάνε.
Είναι τονωτικό, χωνευτικό, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, εναντίον του λόξιγκα, βοηθά στις ημικρανίες και στον πονόδοντο, αν μασήσουμε τα φύλλα. Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται επίσης στη μαγειρική (κεφτέδες, σάλτσες, ξίδια κ.λπ.).
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Αφέψημα για εσωτερική χρήση: Βράζουμε λίγα λεπτά μερικά φύλλα σε ένα μπρίκι νερό, το σουρώνουμε και το πίνουμε ζεστό με μέλι.
Για έγχυμα: Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού σε ένα μπρίκι καυτό νερό και το αφήνουμε μισή ώρα.
Εξωτερική χρήση: Τρίβουμε τα φρέσκα φύλλα κλειδώσεις που πονάνε, καθώς και στο μέτωπο σε περιπτώσεις πονοκεφάλου. Σε αποστήματα βάζουμε σκόνη από τριμμένα φύλλα.
Αιθέριο έλαιο: δύο με τρεις σταγόνες ανακουφίζουν με εντριβή τους πόνους των ρευματισμών. Μερικές σταγόνες επίσης σε χλιαρό νερό γίνονται γαργάρα σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας και φλεγμονών του ρινοφάρυγγα.

Ευκάλυπτος (Eucalyptus guniie)


Ο ευκάλυπτος είναι αειθαλές δέντρο 12-15 μ. που όμως βρίσκεται και σαν θάμνος πυκνά διακλαδισμένος. Τα φύλλα των καινούριων κλαδιών χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος με αντιπυρετικές ιδιότητες αλλά και για αρωματικά λουτρά. Η χρήση του, είτε ως αφεψήματος, είτε ως αιθέριου ελαίου, έχει σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες, είναι κυρίως αντισηπτική, μικροβιοκτόνα, απολυμαντική και βοηθητική για το αναπνευστικό σύστημα.
Ο ευκάλυπτος έτσι χρησιμοποιείται για τις φλεγμονές του αναπνευστικού, το βήχα, τον πονόλαιμο, το άσθμα. Ακόμη διεγείρει το στομάχι, είναι ορεκτικό και χωνευτικό.
Βράζουμε δίπλα μας τα φύλλα του, ώστε να καθαρίσει την ατμόσφαιρα και να μοσχοβολήσει το δωμάτιο ανακουφίζοντας μας από τον δυνατό, ξηρό βήχα, και μετριάζοντας τη δύσπνοια του άσθματος και της βρογχίτιδας.
Προσοχή: Ο ευκάλυπτος και το ευκαλυπτέλαιο δε θα πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα (εκτός κι αν υπάρχει αυστηρή ιατρική παρακολούθηση), διότι έχουν αναφερθεί θανατηφόρες παρενέργειες


Εφέδρα (Ephedra)



Η Εφέδρα είναι γένος γυμνόσπερμων θάμνων, το μόνο γένος στην οικογένεια των εφεδριδών και στην τάξη των εφεδροειδών. Το αφέψημά της το αποκαλούν «τσάι των Μορμόνων» ή «τσάι της Ερήμου» κι αυτό γιατί χρησιμοποιήθηκε σαν τσάι από τους πρώτους αποίκους της Αμερικής.
Ενεργά συστατικά του φυτού απομονώνονται και χρησιμοποιούνται σε πολλά παρασκευάσματα καταπολέμησης του κρυολογήματος και των αλλεργιών.
Η ephedra sinica (από το κινέζικο βότανο ma huang) περιέχει τα αλκαλοειδή εφεδρίνη και ψευδοεφεδρίνη, τα οποία διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, χαλαρώνουν τους αεραγωγούς στους πνεύμονες και συστέλλουν τα αιμοφόρα αγγεία.
Χρησιμοποιείται συχνά ως αναβολικό σε αθλήματα, ενώ γίνεται συχνά η χρήση της σε προϊόντα αδυνατίσματος σε συνδυασμό συνήθως με την καφεΐνη και ασπιρίνη. Ο πιθανώς επικίνδυνος αυτός συνδυασμός χρησιμοποιείται από άτομα στον χώρο της άθλησης συχνά στην προπόνηση για την απότομη απόκτηση ενέργειας και βελτίωση των αντανακλαστικών τους. Η χρόνια χρήση ή και η υπέρδοση, η οποία δεν απέχει πολύ από μια μεσαία - δυνατή δόση, μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες όπως ζαλάδα, υπερένταση, πονοκέφαλο, ναυτία, άγχος, αϋπνίες, αδυναμία - κατατονία.
Η χρήση εφεδρίνης πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με υψηλή πίεση και άλλα γενικά προβλήματα υγείας. Είναι δυνατή η έντονη εξάρτηση του χρήστη στην εφεδρίνη που συνοδεύεται συνήθως από μια σειρά «συμπτωμάτων εξάρτησης».
Η υπερβολική χρήση και ανάμιξη αυτής της ουσίας έχει οδηγήσει στη νοσηλεία έως και τον θάνατο ορισμένων αθλητών από λειψυδρία με αποτέλεσμα την απαγόρευση της εφεδρίνης σε συμπληρώματα διατροφής στις Η.Π.Α., ενώ στην Μεγάλη Βρετανία απαγορεύτηκε επίσης η κατοχή και πώληση του βοτάνου Ephedra sinica.


Echinacea (Εχινάτσια)


Πρόκειται για ιθαγενές φυτό της Bόρειας Aμερικής που ανήκει στην οικογένεια των αστήρων (aster) και ένα από τα πιο διαδεδομένα βότανα των Iνδιάνων. Oι τελευταίοι το χρησιμοποιούσαν αιώνες πριν το ανακαλύψουν οι Eυρωπαίοι για να θεραπεύουν από μολύνσεις μέχρι δαγκώματα φιδιών.
Ενδεχομένως να πήρε το όνομά του από την ελληνική λέξη «εχινός», εξαιτίας των αγκαθιών που έχει στα άνθη του.
Tο άνθος της εχινάκειας μοιάζει με μεγάλη μαργαρίτα και συνήθως τα φύλλα της είναι ροζ ή μοβ. Tο γένος της αποτελείται από 9 είδη, από τα οποία μόνο τρία (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia, Echinacea pallida) χρησιμοποιούνται για φαρμακευτικούς σκοπούς. Mερικές από τις χημικές ουσίες που περιέχει και στις οποίες οφείλονται οι ιδιαίτερες ιδιότητές της είναι οι πολυσακχαρίτες, τα φλαβονοειδή, τα αιθέρια έλαια, τα αλκαμίδια και το καφεϊκό οξύ.
Xρησιμοποιείται πρωτίστως για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα). Συχνά χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή). Mε λίγα λόγια, το βότανο αυτό έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες.

H εχινάκεια θεωρείται από τα ασφαλέστερα βότανα, αρκεί να λαμβάνεται σωστά. Σύμφωνα με έρευνες, δεν είναι τοξική, ενώ οι παρενέργειες που μπορεί να έχει σχετίζονται, ως επί το πλείστον, με ήπιες στομαχικές διαταραχές. Ωστόσο, πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή από άτομα με αλλεργία στην αμβροσία ή σε φυτά που ανήκουν στην οικογένεια των ηλίανθων. H χρήση της απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 4 ετών, σε εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν, όπως και σε άτομα που πάσχουν από φυματίωση, λευχαιμία, αυτοάνοσα νοσήματα, ανεπάρκειες του ανοσοποιητικού συστήματος, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Eπίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται από όσους χρησιμοποιούν φάρμακα ανοσοκατασταλτικά, όπως η κορτιζόνη, γιατί οι ειδικοί πιστεύουν ότι το βότανο καταστέλλει τη δράση τους. Όταν λαμβάνεται από το στόμα, υπάρχει η πιθανότητα να προκαλέσει μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στη γλώσσα.
Χρήση
Για πρόληψη: Bράζετε για 10΄ το βότανο σε νερό (η αναλογία είναι 1 κουταλιά βότανο για κάθε φλιτζάνι νερό), το σουρώνετε και πίνετε 1 φλιτζάνι 2-3 φορές την εβδομάδα. • Για περιορισμό των συμπτωμάτων: Πίνετε 2 φλιτζάνια αφέψημα για περίπου 4 ημέρες.

Τα παιδιά 4-8 ετών μπορούν να λαμβάνουν 3 φορές την ημέρα το 1/3 της δόσης και τα παιδιά ηλικίας 8-12 ετών μπορούν να λαμβάνουν 3 φορές την ημέρα το 1/2 της δόσης που αντιστοιχεί στους ενηλίκους, σε σταγόνες διαλυμένες σε χυμό πορτοκάλι ή νερό.
Για την ανακούφιση του πονόλαιμου: Μπορείτε να κάνετε γαργάρες με αφέψημα εχινάκειας 3 φορές την ημέρα, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να τη συνδυάσετε με βιταμίνη C, πρόπολη και ψευδάργυρο.



26/7/2011
http://www.valentine.gr
http://www.vita.gr
http://www.phyto.gr/
http://www.votana.eu/
http://el.netlog.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: