Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΙΚΤΥΩΤΟ ΚΑΛΣΟΝ



Θα ξεκινήσω τούτο το σημείωμα χωρίς αναστολές, κάθετα όπως συνηθίζεται να λέγεται.
Η ύπαρξη «προστατών» σε ένα χώρο, σε μια περιοχή, σε μια χώρα, προϋποθέτει την ύπαρξη «εκδιδομένων», ή κάνω λάθος;
Το περίεργο με τα καθ’ ημάς είναι ότι «εκδιδόμενος» είναι ο λαός γιατί η εκάστοτε εξουσία, το λαό εκμεταλλεύεται, το λαό καταπιέζει, το λαό εκδίδει!


Να τα κάνω «λιανά».
Ένα χρόνο πίσω εκλέχθηκε μια νέα δημοτική αρχή μέσα σε ένα πλαίσιο νόμου (Καλλικράτης) που έφερνε τα πάνω – κάτω στα της αυτοδιοίκησης.
Ένας νόμος που μετέτρεπε τον νομό σε δύο δήμους, με στόχο και σκοπό όχι την καλύτερη ποιότητα παροχής υπηρεσιών στους πολίτες μα, λόγω μνημονίου – βλέπε Ευρωπαίων «προστατών» – την εξοικονόμηση πόρων, σε βάρος της κοινωνικής συνοχής και των πολιτών του νομού.
Η νέα δημοτική αρχή, «ακριβές αντίγραφο» της κρατικής αρχής του μνημονίου και του ξεπουλήματος της χώρας, ήξερε εξ αρχής το ρόλο της και τη διατεταγμένη υπηρεσία που ανέλαβε.
Έπρεπε να παραχωρήσει, δεν λέω να ξεπουλήσει, τα «ασημικά» του τόπου και το έκανε μεθοδευμένα με την ανοχή ή τη στήριξη, συνειδητή ή ασυνείδητη, των αιρετών δημοτικών της συμβούλων κυρίως.
Το κόλπο κλασσικό. Αδιαφορείς, Απαξιώνεις, πουλάς με λίγες αντιδράσεις … Το παίζεις και «σωτήρας του τόπου» άμα λάχει…

ΕΥΔΑΠ και πάσης … Γερμανίας

Ξεκινήσαμε με το νερό. Ένα κοινωνικό αγαθό, ένα φυσικό προϊόν δικαίωμα και ανάγκη του κάθε πολίτη, παραχωρήθηκε για είκοσι χρόνια στην ΕΥΔΑΠ! Μια εταιρία που σήμερα είναι ελληνική μα είναι δεδομένο ότι θα πουληθεί στο ξένο κεφάλαιο και σύντομα μάλιστα. Με απαξιωμένη μετοχή δεν θα έπιανε πολλά. Βάλθηκαν λοιπόν να την προικίσουν και η Λευκάδα αποτελεί κομμάτι της προίκας της. Είμαστε οι πρώτοι που πουληθήκαμε στην προς πώληση, είμαστε «πρωτοπόροι» τρομάρα μας!
Το παράδοξο είναι πως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το Φλεβάρη την ίδρυση δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης.
Τι άλλαξε λοιπόν από τότε; Ποιοι έδωσαν εντολή για αλλαγή πλεύσης στο δήμο; Τι ρωτάω τώρα…
Επί της ουσίας και της διαδικασίας της απόφασης δεν θα πολυασχοληθώ, πολύ μελάνι θα χυθεί άλλωστε από παντού για αυτά.
Είναι μια επαχθέστατη σύμβαση, αποδεικνύεται εύκολα αυτό, «νταβατζηλίκι» της ΕΥΔΑΠ και των καθοδηγητών της! Τα πάντα στα «χέρια» της, τυφλή εμπιστοσύνη ή τα χέρια ψηλά και παραδινόμαστε, ούτε δείγμα ρήτρας, ούτε δείγμα επιφύλαξης! Όλα καλά, όλα ανθηρά κατά πως έλεγε ο Βουτσάς!
► Το να ισχυρίζονται οι της δημοτικής πλειοψηφίας πως είναι σωτήρια για τον τόπο, είναι δικαίωμά τους. Από στόμα κοράκου κρααα, άλλωστε.
► Το να παίρνει όμως απόφαση ένα δημοτικό συμβούλιο χωρίς προηγουμένως να έχει αποφασίσει ο καθ’ ύλην αρμόδιος Σύνδεσμος Ύδρευσης, λέει κάτι.
Η βεβαιότητα του δημάρχου, που εκφράστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ότι θα πάρει θετική απόφαση ο Σύνδεσμος, λέει πολύ περισσότερα…
► Το να παίρνει απόφαση ένα δημοτικό συμβούλιο νύχτα, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι αιρετοί σύμβουλοι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων, κάτι λέει.
Το να ισχυρίζεται ο δήμαρχος ότι είχαν ενημερωθεί για το θέμα, με την πρόσκληση και μόνο (η οποία δεν ήταν πρόσκληση μα κοινοποίηση), λέει πολύ περισσότερα…
► Το να αγνοεί ο δήμαρχος και η παράταξή του την καθολική αντίθεση όσων αιρετών παρευρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από την παράταξη του κ. Δημάρχου, κάτι λέει.
Το να αγνοεί ο δήμαρχος και η παράταξή του τις εκφρασμένες αποφάσεις των σημαντικότερων φορέων της Λευκάδας, όπως Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, κ.λπ., οι οποίες ήταν αντίθετες, λέει πολύ περισσότερα.
► Το να αρνείται ο δήμαρχος την αναστολή έστω και για λίγες ημέρες της συζήτησης, προκειμένου να ενημερωθεί σωστά η τοπική κοινωνία για μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις των τελευταίων χρόνων (όλες οι επαχθείς αποφάσεις περνάνε κατακαλόκαιρο…), λέει πολλά…
Το να αρνείται ο δήμαρχος το αυτονόητο, να μπουν δηλαδή ρήτρες στη σύμβαση, κάτι που προβλέπεται και από το άρθρο 100 του «Καλλικράτη», λέει πολύ περισσότερα!
Στο δημοτικό συμβούλιο, κατά τον νόμο, δεν αποφασίζει ο δήμαρχος, το ξέρετε. Αναφέρομαι όμως συνέχεια στο δήμαρχο γιατί και προεδρεύει επί της ουσίας και αποφασίζει τι θα ψηφίσουν οι «ανεξάρτητοι» και «με βούληση», δημοτικοί του σύμβουλοι! Δεν αναφέρομαι σε όλους, είναι αυτονόητο. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν… Ξέρετε, κατ’ ιδίαν ή και δημοσίως, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι ισχυρίζονται σήμερα ότι διαφωνούσαν με την απόφαση αλλά «τι να κάνω… η παράταξη… δεν κατάλαβα καλά… η ενότητα…», αυτές οι ηλίθιες δικαιολογίες που ακούγονται πάντα, από ανθρώπους που δεν έχουν το θάρρος της γνώμης τους, για να μην γράψω κάτι χειρότερο…

Κακομαθημένα παιδιά…

Οι, σωστές κατά τα άλλα, διαπιστώσεις για τα χάλια της ύδρευσης και της αποχέτευσης, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, χωρίς ίχνος στοιχειώδους προσπάθειας για βελτίωση του συστήματος, διάολο 8 μήνες κυβερνάνε και η παράδοση με τα χέρια ψηλά στο πρόβλημα, μου θυμίζει κακομαθημένα παιδιά που περιμένουν τα πάντα από τους άλλους!
Δεν είναι η πρώτη φορά.
► Δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τους, «κράτος εν κράτει», παραλιακούς καταστηματάρχες! Η προηγούμενη δημοτική αρχή τους έδωσε πολλά, η σημερινή θα τους δώσει «τα ρέστα» της!
Όπου η αυθαιρεσία φουντώνει, η δημοτική αρχή είναι απούσα!
Όπου ο δήμος μπορεί και πρέπει να εισπράξει ενοίκια, σε λογικές τιμές λέω εγώ , η δημοτική αρχή είναι απούσα!

► Δεν τόλμησαν να τα βάλουν με τους αυθαιρετούντες στο Κάθισμα και σε άλλες παραλίες, ομολογώντας μάλιστα την ανικανότητά τους δημοσίως και έτσι στέρησαν το δήμο από σημαντικά έσοδα. Με την ευκαιρία. Αυτό που γίνεται στο Κάθισμα, δεν έχει προηγούμενο! Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ μια χούφτα άνθρωποι, να «σέρνουν από τη μύτη» τη δημοτική αρχή και μέρος της αντιπολίτευσης. Είναι πέρα από κάθε λογική, είναι καθαρό «νταβατζιλίκι», είναι ντροπή για τον πολιτισμό μας, είναι κολάσιμο ηθικά και ποινικά, είναι ο καθρέφτης της ανικανότητας της δημοτικής αρχής να κάνει τα στοιχειώδη! Μετρά άραγε μελλοντικές χαμένες ψήφους ή εξοφλεί προεκλογικές δεσμεύσεις;


► Ο δίαυλος και η ζεύξη είναι ήδη αποφασισμένο να πάνε σε ιδιώτες, αν και εκεί δεν έχει ευθύνη μόνο η δημοτική αρχή!
► Δεν έχουν κάνει τίποτα για τα σκουπίδια! Ετοιμάζονται να τα παραδώσουν και αυτά στην ιδιωτική πρωτοβουλία!
► Δεν έχουν προχωρήσει ούτε πόντο το θέμα Ανακύκλωση, θα έλεγα ότι το έφεραν αρκετά πίσω (είναι εμπόδιο μάλλον και ασύμφορη για τους μελλοντικούς επενδυτές).
► Δεν έχει ρίξει μέχρι σήμερα ούτε μια φτυαριά σωστή άσφαλτο σε δρόμο και όπου προσπάθησε να το κάνει έκανε τα πράγματα χειρότερα (Καραβέλα, ΚΤΕΛ κ.λ.π) !
► Έχουν καταντήσει τους δρόμους της πόλης χώρους parking, με ελάχιστη αστυνόμευση. Το να χαράζεις κίτρινες γραμμές σε κάποιους δρόμους, δείχνοντας πρόθεση για περιορισμό της αυθαιρεσίας και να πολλαπλασιάζεται αντί να μειώνεται η αυθαιρεσία, είναι για «ρεκόρ Γκίνες»!
► Δεν έκαναν το παραμικρό για να περιοριστεί το φαινόμενο «χελώνα», πάει να πει το αυθαίρετο parking από τα εκατοντάδες τροχόσπιτα που κυκλοφορούν στο νησί, σε βάρος των επαγγελματιών του τόπου (να περιοριστεί λέω ή να μπουν κανόνες, μην παρεξηγηθώ).
Κοντολογίς, για να μην κάνω κατάλογο, τούτη η δημοτική αρχή απέχει όπου υπάρχει «κίνδυνος», όπου κάνει «τζιιιζ». Και απέχει σε βάρος των πολιτών οι οποίοι, στο τέλος, καλούνται «να πληρώσουν το μάρμαρο»!
Αισθάνονται άραγε, οι κυβερνώντες τον τόπο, ότι πρέπει να τους είμαστε υποχρεωμένοι που βρίσκονται εκεί που βρίσκονται, να μην τους ενοχλούμε στη «νιρβάνα» τους, να τους αφήσουμε ήσυχους να συνεχίσουν το «θεάρεστο» έργο τους;
Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Γιατί, για να συνεχίσω από εκεί που ξεκίνησα, ο λαός του νησιού δεν θα ανεχτεί για πολύ τον εξαναγκασμό του να «εκδίδεται» στα όποια συμφέροντα.
Θα κάνει καυγά. Και ξέρετε τι καβγά κάνουν, όταν το αποφασίσουν, οι «εκδιδόμενοι»…
30/8/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια: