Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΙΚΟΣΥΜΦΩΝΟ

Τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί τον τελευταίο καιρό και που αφορούν στην απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκάδας, να παραχωρήσει την ύδρευση και την αποχέτευση του δήμου στην ΕΥΔΑΠ, φέρνουν στο προσκήνιο την παθογένεια του Ελληνικού πολιτικού συστήματος εξουσίας αφενός, την αποχαύνωση του κόσμου και την παρέμβαση στα εγκεφαλικά του κύτταρα, από τη μαύρη προπαγάνδα του συστήματος, αφετέρου.
Γίνομαι περισσότερο σαφής.
Το ΠΑΣΟΚ και οι απανταχού υποστηριχτές του έχουν από καιρό πάρει διαζύγιο από ότι ονομάζεται σοσιαλισμός, αν θεωρήσουμε φυσικά ότι είχαν ποτέ κάποια σχέση. Έχουν αμφότεροι μετατραπεί σε τσιράκια του συστήματος των αγορών.
Η χώρα πρέπει να ξεπουληθεί, αυτό είναι ο σκοπός μιας κάστας ανθρώπων που εμφανίζονται ως σωτήρες μας. Πάλεψαν χρόνια για να αναρριχηθούν στην εξουσία, σπρώχτηκαν και υποστηρίχτηκαν από τη μαύρη προπαγάνδα των ΜΜΕ (και όχι μόνο) για να πραγματοποιήσουν, με φυσικό θα έλεγα τρόπο, με μονόδρομο όπως εμφανίζεται, το σκοπό τους.

Ο Δήμαρχος

Ο δήμαρχος Λευκάδας και το δημοτικό του συμβούλιο πήραν την εξουσία του νέου δήμου με υποσχέσεις, μεταξύ των άλλων, για δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως και ο πρωθυπουργός τους άλλωστε που κέρδισε την εξουσία με το περίφημο «λεφτά υπάρχουν».
Δύο μόλις μήνες μετά έφεραν το θέμα σε δημοτικό συμβούλιο στο οποίο αποφασίστηκε η δημιουργία της δημοτικής επιχείρησης.
Τι μεσολάβησε από τότε, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, και άλλαξαν την απόφασή τους; Τι άλλαξε και αποφάσισαν να δώσουν το νερό στην ΕΥΔΑΠ; Ποιες προσπάθειες της δημοτικής αρχής σε ότι αφορά στην ύδρευση έγιναν ώστε να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι δεν τα καταφέρνουν; ΚΑΜΜΙΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ! ΚΑΜΜΙΑ! Απλώς η κυβέρνησή μας και οι Τροικανοί «προστάτες» έβαλαν στο τραπέζι το ξεπούλημα των ασημικών της χώρας. Τα ασημικά όμως είχαν μαυρίσει και βάλθηκαν να τα γυαλίσουν πριν τα βγάλουν στη βιτρίνα. Βλέπετε μια σκέτη ΕΥΔΑΠ δεν θα έπιανε τα λεφτά που υπολόγιζαν και βάλθηκαν να την προικίσουν.
Η φήμη για ιδιωτικοποίηση όλων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης, το επιβεβαιώνει.
Προίκα η ύδρευση της Λευκάδας, προίκα η ύδρευση κάποιων άλλων νησιών, η κακάσχημη νύφη είχε ελπίδες να βρει γαμπρό.
Ο δήμαρχός μας σαν έτοιμος από καιρό δέχτηκε να σύρει πρώτος το κάρο. Αντίσταση στους από πάνω κομματικούς καμιά. Ενημέρωση του λαού της Λευκάδας ούτε συζήτηση. Προσπάθησε να περάσει καλοκαιριάτικα, και την πέρασε, μια επαχθέστατη σύμβαση - προικοσύμφωνο με την ΕΥΔΑΠ. Μια αποικιοκρατική σύμβαση δίχως όρους και κανόνες, δίχως ρήτρες, προϋπολογισμούς και χρονοδιαγράμματα, με αυξήσεις μέχρι και πάνω από 300% στο λογαριασμό του νερού, με αυξήσεις στην αποχέτευση, με πλαφόν στην κατανάλωση του νερού(κατώτερη κατανάλωση) πάει να πει πληρώνουν όλοι ακόμα και τα κλειστά σπίτια, με πρόσθετη προίκα τις συνδέσεις στην αποχέτευση του Ελλομένου, με, με…
Η αντίδραση του κόσμου δεν τον πτόησε. Η αντίδραση των περισσότερων φορέων του νησιού δεν τον συγκίνησε.
Η πρόκληση νέου δημοτικού συμβουλίου από όλη την αντιπολίτευση με θέμα την επανεξέταση και ακύρωση της απόφασης δεν τον προβλημάτισε. Έβγαλε ανακοίνωση μια μέρα πριν το δημοτικό συμβούλιο λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ μεταξύ άλλων:
« …Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας σήμερα για ύδρευση -αποχέτευση είναι γνωστά σε όλους και τα ποσά που δαπανώνται για το σκοπό αυτό είναι υπέρογκα. Η ύδρευση και η αποχέτευση είναι ανταποδοτικές υπηρεσίες και πολλοί μεγαλοκαταναλωτές χρωστάνε μεγάλα ποσά με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικά κονδύλια για έργα στα χωριά και στην πόλη…
Όπως προκύπτει από τα αρχεία του Δήμου μας από τα 3.800.000 κυβικά νερό καταγράφονται στους υδρομετρητές 700.000 κυβικά και εισπράττονται λογαριασμοί για 250.000 κυβικά… (1)
…Πολλοί απ’ αυτούς που αντιδρούν σήμερα είναι εκείνοι που πριν τις εκλογές απαιτούσαν να μπει μια τάξη και να μην πληρώνουν οι λίγοι-κορόιδα υπέρ των πολλών, αλλά τώρα θα πληρώσουν και αυτοί γι’ αυτό και ενοχλούνται. Είναι εκείνοι που τίποτα δεν έκαναν τα τελευταία χρόνια για να εισπραχθούν τα οφειλόμενα στους Δήμους, άφησαν στους Δήμους τεράστια χρέη τα οποία κληρονομήσαμε και σήμερα προσπαθούμε να βάλουμε τάξη. Είναι εκείνοι που γνώριζαν και ανέχονταν τις παράνομες συνδέσεις, τους ανείσπρακτους λογαριασμούς των μεγαλοφειλετών αδιαφορώντας για τους συνεπείς και νομοταγείς συμπολίτες μας (συνταξιούχους, μεροκαματιάρηδες, μισθωτούς κ.α.) που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. …» (2)
Σημειώσεις:
1. Με απλά λόγια δηλώνει την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί το πρόβλημα. ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ, ΑΣ ΠΑΡΑΙΤΗΘΟΥΝ, ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ΕΙΝΑΙ!
2. Για όλα αυτά υπάρχει και ο εισαγγελέας!

Φρόντισε τα πάντα παρασκηνιακώς. Δρομολόγησε ένα δημοτικό συμβούλιο με στόχο να μην τελειώσει και με πρόθυμη εκτελέστρια την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου το κατόρθωσε.
Αναφέρω εν συντομία τα γεγονότα όπως τα αντέγραψα από την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ.
« Η αντιπολίτευση με κοινό αίτημα που κατέθεσε στις 3/10/11, ζήτησε τη σύγκλιση του Δ.Σ., με θέμα την επανεξέταση και άρση της απόφασης, για τη σύναψη προγραμματικής συμφωνίας του Δήμου με την ΕΥΔΑΠ.
Η συνεδρίαση καθορίστηκε από την πρόεδρο, για την Πέμπτη 6/10.
Καθορίστηκε μεν και ξεκίνησε, αλλά η πλειοψηφία είχε προαποφασίσει, πάση θυσία, να μην γίνει ψηφοφορία και μπει σε πιθανό κίνδυνο η αρχική απόφαση της.
Οι πολλές εκατοντάδες πολιτών και φορέων που με συγκέντρωσή τους, μέσα και έξω από Δημαρχείο, διαδήλωναν την αντίθεσή τους στη σύμβαση, έγιναν μάρτυρες απίστευτων γεγονότων.
Η πρόεδρος του Δ.Σ., ως «εκτελεστής» των εντολών του Δημάρχου και της στενής του παρέας, με διάφορα διαδικαστικά τερτίπια, δεν ήθελε ούτε να ψηφίσουν οι παρόντες πρόεδροι των κοινοτήτων ούτε καν τα μέλη του Δ.Σ..
Κάτω από την πίεση του κόσμου, αναγκάστηκε, στα λόγια τουλάχιστον, να δεχθεί να ψηφίσει το Δ.Σ., όμως δεν το εννοούσε.
Η ώρα περνούσε, με δεδομένο το γεγονός ότι απουσίαζαν δυο σύμβουλοι από την πλειοψηφία και άλλοι τρεις απεχώρησαν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας (οι ίδιοι ξέρουν γιατί), έμπαινε σε κίνδυνο η πλειοψηφία τους.
Ο Δήμαρχος, σαν λιοντάρι σε κλουβί, έψαχνε απεγνωσμένα τρόπους να μην γίνει ψηφοφορία και τον βρήκε.
Με αφορμή ένα μικροεπεισόδιο που έγινε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων, και το οποίο γρήγορα αποσοβήθηκε, η πρόεδρος έλυσε, με το «έτσι θέλω», τη συνεδρίαση.
Οι μάσκες τους έπεσαν, όχι μόνο γιατί διέλυσαν σκόπιμα το συμβούλιο, αλλά και γιατί αποκαλύφθηκαν οι πραγματικές τους πολιτικές προθέσεις…»

ΟΥΙ ΜΑΝΤΑΜ …
Ήταν σαφές πως η οποιαδήποτε συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ, θα παρέδιδε το νεράκι του κόσμου σε ξένα συμφέροντα, Γαλλικά λέω εγώ, δεν έχει όμως σημασία η γλώσσα που θα μιλούν οι επιβήτορες. Επιβήτορες μας θα είναι.
Μόνο κάποιος «χαμένος» και «βαθειά νυχτωμένος» άνθρωπος δεν μπορούσε να το καταλάβει.
Θυμούμαι χαρακτηριστικά πως, στην αρχή της κουβέντας για την ΕΥΔΑΠ πριν μήνες, ο δήμαρχος τόνιζε πως η σύμβαση αφορά σε ελληνική εταιρία και αν προκύψει ξένη θα το επανεξετάσει!
Αμ δε! Το πρωί της 6/10/2011, ημέρα συνεδρίασης του Δ.Σ., το υπουργείο Οικονομικών έβαλε και την επίσημη σφραγίδα παράδοσης της ΕΥΔΑΠ στους ιδιώτες. Δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, την πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πρόσληψη νομικών συμβούλων, σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κίνηση ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ αποκάλυψε το γεγονός, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα, καλώντας παράλληλα το Δήμαρχο να τοποθετηθεί.
Σιγά μη και συγκινήθηκε ο … δήμαρχος! Σιγά μη και διαφοροποιήθηκε! Ωμά και χωρίς αιδώ ανακοίνωσε πως δεν τον ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση και επιμένει στη σύμβαση!
Σωστός ο… παίχτης! Επαγγελματίας! Έχει ένα συμβόλαιο να εκτελέσει και το τηρεί. Το ίδιο άλλωστε κάνει και ο πολιτικός του αρχηγός. Μόνο που αυτός εκτελεί συμβόλαια θανάτου όλου του Ελληνικού λαού.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι

Εν τάξει ο δήμαρχος. Εντολές εκτελεί, πολιτικό πρόσωπο είναι, περαιτέρω βλέψεις έχει, υπακούει και «κουνάει την ουρά του» στα αφεντικά του, κυβέρνηση και τροικανούς. Οι δημοτικοί σύμβουλοι όμως; Τσιράκια και αυτοί; Όλοι υπάκουοι; Όλοι δέχονται να εξυπηρετήσουν ξένα συμφέροντα; Δεν το πιστεύω! Τότε τι; Άβουλοι; Μοιραίοι; Ανίκανοι; Ανάξιοι; Δεν το δέχομαι! ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ αυτό είναι όλο! Δεν τολμούν να διαφοροποιηθούν, δεν έχουν τα κότσια να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι. Κάνουν τα λιοντάρια σε διάφορες κατ’ ιδίαν συζητήσεις, διαφοροποιούνται στις συσκέψεις μα… Μα σαν έρθει η ώρα, πάνω τα χεράκια, σαν καλά παιδάκια! Σαν τον βουλευτή μας καλή ώρα. Μιλάει στη Βουλή περιγράφοντας την κυβέρνηση που θέλει και… στηρίζει μια κυβέρνηση εκ διαμέτρου αντίθετη! Πάνω τα χεράκια και αυτός μπας και δεν φτωχύνει ο λαός…
Να ξεκαθαρίσω κάτι. Δεν είναι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας έτσι. Είναι και κάποιοι που πιστεύουν ότι ο δήμαρχος έχει δίκιο, όπως πιστεύουν άλλωστε ότι ο Γιωργάκης θα σώσει τη χώρα! Με αυτούς δεν θέλω να ασχοληθώ, γούστο τους και καπέλο τους! Όλοι οι επεξεργαστές κειμένου δεν έχουν την ίδια δυνατότητα ανάλυσης, έτσι δεν είναι;
Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ήταν καθολικά αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση. Βεβαίως, στη μείζονα αντιπολίτευση, δεν είμαι βέβαιος αν διαφωνούν όλοι ή απλώς δεν τους αρέσουν οι όροι, όπως κάποιος σύμβουλος άφησε να εννοηθεί. Δεν είναι του παρόντος όμως, μένω στη σθεναρή αντίθεσή τους στην παρούσα σύμβαση.

Ο κόσμος

Αποχαυνωμένος από την «κουλτούρα» των ΜΜΕ; Αδιάφορος; Φοβισμένος για το αύριο; Όλα μαζί; Ίσως. Υπογράφει εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, καταφέρεται εναντίον του δημοτικού συμβουλίου, αγανακτεί μα… Μα όταν του ζητηθεί να διαδηλώσει την αγανάκτησή του προτιμά τη ζεστασιά του σπιτιού του! Δεν θέλει να εκτεθεί με άλλα λόγια. Δεν θέλει να φανεί στο δρόμο. Ίσως γιατί, στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, έχει το αυριανό ρουσφετάκι που θα χρειαστεί, ίσως γιατί θέλει να τα έχει καλά με όλους, ίσως γιατί δεν είναι σωστά ενημερωμένος, ίσως…
Βεβαίως οι συγκεντρώσεις για το νερό είχαν αρκετό κόσμο. Όταν όμως έχεις συγκεντρώσει πάνω από 4000 υπογραφές, περιμένεις να παρευρίσκονται κοντά στα χίλια άτομα ή είμαι πολύ απαιτητικός;
Σε κάθε περίπτωση, όταν κατεδαφίζεται η ζωή όλων μας, η αδιαφορία δεν βοηθά. Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να έχουν ξεσηκωθεί και οι … πέτρες, αυτή η παραίτηση, γιατί παραίτηση είναι, του κόσμου, δεν εξηγείται με λογικούς όρους. Φορτώνει για να ξεσπάσει; Δεν βλέπει εναλλακτική λύση, πάει να πει φως στο βάθος του τούνελ; Αισθάνεται ότι όλοι τον έχουν προδώσει; Ανάθεμα με και αν καταλαβαίνω. Δεν είναι καλό σημάδι όμως!

17/10/2011

Υ.Γ. Δεν θέλω να τελειώσω με αισιοδοξία. Δεν είμαι αισιόδοξος, δεν παραιτούμαι όμως. Θα τους βγάλω το λάδι μέχρι να με… γδάρουν (αν προλάβουν τελικά)!

Δεν υπάρχουν σχόλια: