Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Να καταργηθούν οι πλαστικές σακούλες 1

Περισσότερες πλαστικές σακούλες σημαίνει περισσότερα σκουπίδια

Στη χώρα μας σημειώνεται μεγάλη αύξηση των αστικών απορριμμάτων. Αυτό σημαίνει ότι, εάν δεν ληφθούν μέτρα, θα βρεθούμε σε δεινή θέση, όσον αφορά τη μόλυνση του περιβάλλοντος. Εκείνο που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος. Η εμπέδωση οικολογικής συνείδησης είναι ένα ζήτημα που δεν αφορά περισσότερο ή λιγότερο κάποιες πόλεις ή κάποια κράτη, αλλά αφορά όλες τις πόλεις, όλα τα κράτη και όλους τους πολίτες τους. Αφορά την κάθε κοινωνία ως σύνολο και τον καθένα μας ξεχωριστά.

Η αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας, από φιλικότερες προς το περιβάλλον συσκευασίες, συνεπάγεται κυρίως την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος, αποτελεί πράξη φροντίδας του περιβάλλοντος, είναι δηλαδή ένα θέμα που κυριολεκτικά επηρεάζει τον καθένα από μας।


Υπάρχουν Λύσεις

Τα προηγούμενα χρόνια, η επιλογή των καταναλωτών ήταν μεταξύ πλαστικής και χάρτινης σακούλας. Πλέον οι εναλλακτικές λύσεις έχουν αυξηθεί, με κάποιες από αυτές να προσλαμβάνουν κατά καιρούς χαρακτήρα... μόδας, μιας μόδας που ωφελεί το περιβάλλον.
Η επαναχρησιμοποιούμενη τσάντα που πρώτη προβλήθηκε ως πιο οικολογική εναλλακτική, ήταν η υφασμάτινη, από συμβατικό και οργανικό βαμβάκι ή ακόμη και από κάνναβη. Η καλλιέργεια του βαμβακιού απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού, όμως μακροπρόθεσμα, αυτές οι τσάντες επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, καθώς μπορούν να αντέξουν σε βαριά χρήση για πολλά χρόνια.
Η πιο απλή λύση είναι οι χάρτινες σακούλες, που το κόστος να μην ενσωματωθεί στο γενικό κοστολόγιο των προϊόντων του καταστήματος και να πωλούνται χωριστά στο ταμείο, γεγονός που θα συμβάλει τελικά στον περιορισμό της χρήσης γενικά σακούλας. Φτάσαμε σήμερα να ψωνίζουμε 10 είδη στο σούπερ μάρκετ και να γεμίζουμε 4 σακούλες!
Οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα διαθέτουν επίσης προς αγορά μεγάλες πλαστικές τσάντες που κοστίζουν ελάχιστα, δεν σκίζονται και μπορούν να χρησιμοποιηθούν εκατοντάδες φορές. Μάλιστα κάποιες αλυσίδες τις αντικαθιστούν δωρεάν εάν καταστραφούν.
Ποια είναι η πιο «πράσινη» λύση; Οι υφασμάτινες τσάντες απαιτούν σίγουρα τη χρήση περισσότερων φυσικών πόρων για να φτιαχτούν, όμως αυτό το μειονέκτημά τους «παραγράφεται» μπροστά στις επιπτώσεις που έχει για το περιβάλλον η κατασκευή δισεκατομμυρίων πλαστικών τσαντών κάθε χρόνο.

Πλαστική ή υφασμάτινη, το σημαντικό είναι η τσάντα που θα επιλέξετε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά και ξανά.

Υπάρχουν όμως ακόμη φθηνότερες και οικολογικές λύσεις αρκεί να αλλάξουμε κάποιες συνήθειες και «αυτονόητες» ευκολίες που μας έχει φορέσει ο καταναλωτισμός. Παράδειγμα το παλιό καλό δίχτυ, που χρησιμοποιούσαν οι μανάδες και οι πατεράδες μας στα καθημερινά τους ψώνια!

Ενδιαφέρουσα πρόταση είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες από μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, οι οποίες έχουν λάβει το Ευρωπαϊκό βραβείο της καλύτερης εφεύρεσης। Έχουν περάσει αυστηρότατους ευρωπαϊκούς ελέγχους ( EN 14342 ), πληρούν τα τεχνικά και μηχανικά κριτήρια των αντίστοιχων πλαστικών σακουλών. Η αποθήκευση λαχανικών σε αυτές τις σακούλες τα διατηρεί φρέσκα για περισσότερες ημέρες, από ότι μια συμβατική πλαστική σακούλα, αφού το υλικό mater-bi επιτρέπει τον αερισμό των περιεχομένων, αποκλείοντας τη δίοδο σε βακτήρια και μικρόβια. Για τον ίδιο λόγο, οργανικά απορρίμματα αλλοιώνονται με πιο αργούς ρυθμούς, και προκαλούν λιγότερη δυσοσμία μέσα σε σακούλες από mater-bi. Ιδανικές για κομποστοποίηση βιολογικών τροφίμων υπολειμμάτων. Είναι πιστοποιημένα κατάλληλες για ζωοτροφή, άδειες ή γεμάτες με οργανικά υπολείμματα! Μέσα σε 90 μέρες από την τοποθέτηση τους στη χωματερή ή στον κήπο μας μετατρέπονται σε θρεπτικό λίπασμα επιτρέποντας και στα περιεχόμενα τους να αποδομηθούν, δεν είναι φωτοδιασπώμενες, διατίθενται σε πολλά μεγέθη και κατασκευάζονται από εταιρίες με πιστοποιημένα οικολογικό κοινωνικό προφίλ καθ’ όλη τη διαδικασία παραγωγής. Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν βιοδιασπώμενες σακούλες από πατάτα, κατασκευασμένες με τις ίδιες προδιαγραφές με αυτές από καλαμπόκι.

Διεθνή παραδείγματα
Λονδίνο:
Χρεώνεται η πλαστική σακούλα από την 1η Ιανουαρίου 2009 ενώ εξετάζεται η πλήρης απαγόρευση της.
Παρίσι: Ολοκληρωτική απαγόρευση πλαστικών σακουλών ισχύει από την αρχή του 2010 στο Παρίσι και θα ισχύσει σταδιακά σε όλη τη χώρα έως και το 2010.
Δανία: Φορολογεί τη χρήση της πλαστικής σακούλας. Ο φόρος αποδίδεται στο κράτος από τους εμπόρους και όχι από τους καταναλωτές.
Βέλγιο: Η πλαστική σακούλα δεν διανέμεται δωρεάν, αλλά πωλείται από τα εμπορικά καταστήματα.
Γερμανία: Χρεώνει τη χρήση πλαστικής σακούλας στο σούπερ- μάρκετ .
Ιρλανδία: Στην Ιρλανδία καταναλώνονταν 1,2 δις πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο πριν εφαρμοστεί ο φόρος με την ονομασία Plas Tax .Ο φόρος των 15 περίπου ευρώ για κάθε σακούλα επιβάλλεται από τον Μάρτιο του 2002 και η κατανάλωση έχει μειωθεί κατά 90%
Σκωτία: Η πλαστική σακούλα φορολογείται 10 πέννες.
Ελβετία: Τα σούπερ-μάρκετ χρεώνουν 12-15 λεπτά του ευρώ τη χάρτινη σακούλα, ενώ δεν διατίθεται πλαστική.
Ζανζιβάρη ( νησί της Τανζανίας ):Στον τροπικό τουριστικό παράδεισο, έχουν απαγορευθεί πλήρως οι πλαστικές σακούλες, γιατί λειτουργούν ως μικροκαταφύγια για κουνούπια, φράζουν αποχετεύσεις, πνίγουν ζώα κ.λ.π. Όποιος συλληφθεί να παράγει, να εισάγει, να χρησιμοποιεί ή να πουλάει πλαστική σακούλα αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 2.000 ευρώ και φυλάκιση έως 12 μηνών.
Μπαγκλαντές
, Ρουάντα: Έχουν απαγορευθεί οι πλαστικές σακούλες .
Ινδία: Απαγορεύεται η χρήση της λεπτής πλαστικής σακούλας στη Βομβάη και στο Δελχί.
Ταιβάν: Έχει απαγορευτεί η διακίνηση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
Ουγκάντα: Στην Ουγκάντα τα χρήματα που εξοικονομούνται από αυτήν την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, μπαίνουν σε ένα ταμείο για την ενίσχυση της εκπαίδευσης των απόρων παιδιών.

Κίνα: Η Κίνα ενεργοποίησε απαγορεύσεις κατά των δωρεάν πλαστικών σακουλών από 9 Ιανουαρίου του 2008.Οι καταναλωτές ενθαρρύνονται να έχουν μαζί τους υφασμάτινες τσάντες ή καλάθια. Διεθνείς περιβαλλοντικοί οργανισμοί, όπως η Greenpeace και το Worldwatch , επαίνεσαν την πρωτοβουλία αυτή της Κίνας, η οποία σημειωτέον ότι καταναλώνει περίπου 3 δις πλαστικές σακούλες την ημέρα.
Πίσω από αυτά τα μέτρα βρίσκεται ο αναπληρωτής διευθυντής της κρατικής Αρχής Προστασίας του Περιβάλλοντος Παν Γιουέ ο οποίος δηλώνει: «Στην προσπάθεια μας να καλυτερέψουμε τη ζωή μας, να διορθώσουμε τα εγκλήματα που έχουμε κάνει στον πλανήτη και να συμπεριφερθούμε στη φύση με την αξιοπρέπεια που της αρμόζει, η συμμετοχή των πολιτών είναι αναγκαία. Χωρίς αυτήν, όποια μέτρα και αν πάρει η κυβέρνηση, θα οδηγηθούμε στη σίγουρη καταστροφή» .
Το Ισραήλ , ο Καναδάς, η Μποτσουάνα , η Κένυα , η Τανζανία , η Δυτική Αφρική και η Σιγκαπούρη έχουν επίσης απαγορεύσει τις πλαστικές σακούλες ή κινούνται προς την απαγόρευσή τους.

Εμείς;

Πηγές:

http://philothei.ichscommunication.gr

Ναυτεμπορική.

1 σχόλιο:

Anonymous είπε...

Αυτά που γράφετε σας τα έχουν πει κάποιοι;;; ή έτσι έχετε ακούσει και παπαγαλίζετε;;; διότι ένας γνώστης του οποίου αντικείμενου, είτε του κάποιου θέματος πρέπει να ξέρει τι γράφει. Και σε ποιους απευθύνεται. Εκτός και απευθύνεστε σε ΑΔΑΕΙΣ ανθρώπους. Η σε Μπαμπουίνους που τους μαθαίνουν πώς να περπατάνε. Εσείς Κύριοι τι έχετε κάνει για την εξάλειψη τον Μαϊμούδων πλαστικών σακουλών «ΤΙΣ ΔΙΑΣΠΩΜΕΝΕΣ» ;;;; Αν μας απαντήσετε θα μάθετε πολλά και αληθινά και όχι φούμαρα για μεταξωτές κορδέλες. Εκτός και δείξετε ανωτερότητα, προκειμένου να μην φανεί περισσότερο η αμάθεια ΣΑΣ.