Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Χρόνος διατήρησης τροφίμων σε ψυγείο και καταψύκτη



Συντήρηση των τροφίμων στο ψυγείο

Οι καλές συνήθειες υγιεινής σε σχέση με την καθαριότητα και τη διατήρηση των τροφίμων αποτελούν σημαντικό μέρος της πρόληψης των μολύνσεων και των ασθενειών. Τα τρόφιμα στα οποία γίνεται σωστή συντήρηση και διατήρηση δε χάνουν σχεδόν κανένα από τα θρεπτικά συστατικά τους. Οι τεχνικές συντήρησης των τροφίμων, έχουν ως σκοπό να καταστρέψουν τους μικροοργανισμούς που χαλάνε τα τρόφιμα και να διατηρήσουν τα τρόφιμα σε καλή κατάσταση, για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Βέβαια, πρέπει πάντα να ακολουθούμε την ημερομηνία λήξης που υπάρχει στα περισσότερα συντηρημένα τρόφιμα.
Τα τρόφιμα έχουν ένα μικροβιακό φορτίο, που διακρίνεται σε δυο κατηγορίες:
Το θερμόφιλο, που αναπτύσσεται στη ζέστη και
Το ψυχρόφιλο, που αναπτύσσεται στο κρύο.
Όταν η κατάψυξη των τροφίμων γίνεται σε επαγγελματικά ψυγεία το τρόφιμο φτάνει στους -18 ή στους -20 οC, πιθανόν και στους -30 οC στο μικρότερο χρονικό διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι όλο το θερμόφιλο μικροβιακό φορτίο καταστρέφεται. Επίσης, το ψυχρόφιλο μικροβιακό φορτίο, που αναπτύσσεται σε θερμοκρασία από 0 έως -5 ή -10 οC, έχει πολύ λίγο χρόνο επώασης.
Για να συντηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο του σπιτιού, το μόνο που απαιτείται είναι κλειστά σκεύη, γυάλινα ή πλαστικά. Εάν το τρόφιμο είναι μαγειρεμένο, πρέπει πρώτα να κρυώσει και να τοποθετηθεί στη συντήρηση, κατά προτίμηση στη μέση του ψυγείου.
Ψωμιά, κέικ, ζύμες
Ψωμί, παξιμάδι, λάδι: Πρέπει να τοποθετούνται σε ένα καθαρό, χωρίς υγρασία ντουλάπι.
Δημητριακά (μακαρόνια, ρύζι, δημητριακά): Διατηρούνται για πολύ καιρό στο ντουλάπι, εφόσον έχουμε κλείσει καλά τη συσκευασία για να μην μπει υγρασία.
Ψημένα ψωμιά χωρίς συντηρητικά: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στον καταψύκτη 2-3 μήνες. Αποθηκεύονται στο ψυγείο για να ανακόψει την ανάπτυξη της μούχλας.
Αλεύρι άσπρο ή ολικής άλεσης: Στο ψυγείο 6-8 μήνες, στον καταψύκτη 12 μήνες.
Διατηρήστε το σε αεροστεγές δοχείο.
Ζύμη: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 3 μήνες.
Μπισκότα ψημένα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Κέικ: Όχι απαραίτητα στο ψυγείο εκτός αν καταναλωθεί μετά από 4-5 ημέρες. Στον καταψύκτη 2- 4 μήνες.
Πίτες με φρούτα: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στον καταψύκτη 2-4 μήνες.
Πίτες κολοκύθων: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες.

Γαλακτοκομικά προϊόντα
Βούτυρο: Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στο καταψύκτη 12 μήνες.
Καταψύξτε το στη συσκευασία του, τυλίγοντας το με πλαστική σακούλα κατάψυξης.
Γάλα υγρό, πλήρες ή χαμηλών λιπαρών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 1-3 μήνες.
Γάλα συμπυκνωμένο με ή χωρίς ζάχαρη, ανοιγμένο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 1-3 μήνες.
Γιαούρτι: Τα περισσότερα γιαούρτια μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 2-3 εβδομάδες στο ψυγείο. Το ανοιγμένο γιαούρτι πρέπει να καταναλώνεται το πολύ σε 2 μέρες.
Στον καταψύκτη δε συνιστάτε. Το γιαούρτι θα διαχωριστεί αν καταψυχθεί.
Τυρί παστεριωμένης επεξεργασίας: Στο ψυγείο 3-4 εβδομάδες, στον καταψύκτη 6-8 μήνες.
Τυρί φρέσκο(cottage, ricotta): Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνας.
Η κατάψυξη αλλάζει την υφή στα μαλακά τυριά.
Τυρί φυσικής ωρίμανσης μεγάλων κομματιών, πακεταρισμένων ή επικαλυμμένων με κερί (cheddar, Swiss, brick, gouda, mozzarella και άλλα): Στο ψυγείο 2-3 μήνες, στον καταψύκτη 6-8 μήνες.
Τα τυριά διατηρούνται στο ψυγείο, όταν είναι καλά σκεπασμένα.
Φυσικά και επεξεργασμένα τυριά μπορούν να καταψυχθούν.
Ξεπαγώστε στο ψυγείο, για να μειώσετε τις πιθανότητες να θρυμματιστεί.
Χρησιμοποιήστε το άμεσα.


Αυγά
Αυγά φρέσκα με κέλυφος: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες, στον καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Φρέσκοι κρόκοι ή ασπράδια αυγών: Στο ψυγείο 4 ημέρες, στον καταψύκτη 12 μήνες,
Ανακατέψτε καλά τους κρόκους και τα ασπράδια. Προσθέστε μία μικρή ποσότητα αλατιού, ζάχαρης ή σιροπιού καλαμποκιού, για να βελτιώσετε τη ποιότητα διατήρησης.
Αυγό βραστό, σφιχτό: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη δεν συνιστάτε.

Κρέατα
Τα νωπά κρέατα μπορούν να αφεθούν στη συσκευασία του χασάπικου ή του σούπερ μάρκετ για την αποθήκευση σε ψυγείο ή για πολύ σύντομη αποθήκευση στον καταψύκτη.
Για κατεψυγμένα προϊόντα πέραν των δύο εβδομάδων, περιτυλίξτε ξανά με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία ή με σακούλες κατάψυξης.
Τα χωρίζουμε σε μικρά πακετάκια ή μερίδες και τα βάζουμε σε ξεχωριστά, κλεισμένα σακουλάκια, στην κατάψυξη
Πρέπει να διατηρούνται πάντα απομονωμένο σε αεροστεγείς συσκευασίες (πλαστικά σκεύη/zipper bags) και ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η περίπτωση επιμόλυνσης από τα υγρά τους. 

Παιδάκια
Αρνιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-9 μήνες.
Χοιρινού, μοσχαρίσιου: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες .
Βοδινός κιμάς, κρέας για κατσαρόλα, χοιρινός κιμάς, γαλοπούλα, μοσχάρι, αρνί: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 3-4 μήνες.

Ψητά
Βοδινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Αρνί: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-9 μήνες.
Μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-8 μήνες.
Λουκάνικα από χοιρινό, μοσχάρι, γαλοπούλα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες.
Μπριζόλες βοδιού: Στο ψυγείο 2-4 ημέρες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Ποικιλία κρεάτων (γλώσσα, συκώτι, μυαλά, καρδιά, νεφρά): Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 3-4 μήνες.

Μαγειρεμένο κρέας
Τα περισσεύματα μαγειρεμένου φαγητού πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, μπορούν για περίπου τρεις με τέσσερις ημέρες, και, πριν σερβιριστούν ξανά, να ξαναζεσταίνονται αρκετά, ώστε να σκοτώνονται τα μικρόβια.

Κονσερβοποιημένο κρέας, το οποίο άνοιξε: Στο ψυγείο 2-3 ημέρες, στον καταψύκτη δε συνιστάτε.
Μαγειρεμένο κρέας και πιάτα με κρέας: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 2-3 μήνες.
Σάλτσα και ζωμός από κρέας: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 2-3 μήνες.

Θαλασσινά
Πρέπει να διατηρούνται πάντα απομονωμένο σε αεροστεγείς συσκευασίες (πλαστικά σκεύη/zipper bags) και ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η περίπτωση επιμόλυνσης από τα υγρά τους. 
Μπορούν να διατηρηθούν για 2-3 περίπου μέρες στο ψυγείο χαλαρά τυλιγμένα. Αν τοποθετηθούν στην κατάψυξη μπορεί να διατηρηθούν μέχρι και δύο μήνες χωρίς πρόβλημα. Αφού βγουν από την κατάψυξη, θα πρέπει να καταναλωθούν γρήγορα.
Κονσερβοποιημένα ψάρια, θαλασσινά, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 1 ημέρα, στον καταψύκτη δε συνιστάτε.
Μύδια, στρείδια (χωρίς κέλυφος) χτένια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 3-4 μήνες. Φυλάσσονται στο πιο κρύο μέρος του ψυγείου. Μην τα χρησιμοποιήσετε εάν το υγρό είναι αφρισμένο.
Μαγειρεμένα ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνας.
Καβούρι: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 2 μήνες.
Λιπαρά φιλέτα, κέφαλος, πέρκα των ωκεανών, πέρκα θαλάσσια, θαλάσσια πέστροφα, ριγωτές πέρκες: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 2-3 μήνες.
Άπαχα φιλέτα, μπακαλιάρος, πλευρονήκτης, γάδος: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Φρέσκα ψάρια νερού, καθαρισμένα: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 6-9 μήνες.
Αστακός, με κέλυφος ή χωρίς: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Σολομός μπριζόλες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 2 μήνες.
Γαρίδες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6-12 μήνες.
Καπνιστά ψάρια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στον καταψύκτη 4-5 εβδομάδες

 
 
Επεξεργασμένα και συντηρημένα
Μπέικον: Στο ψυγείο 5-7 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνας
Φρανκφούρτης: Στο ψυγείο 7 ημέρες μετά το άνοιγμα της αεροστεγής συσκευασίας. Τα κλειστά πακέτα μπορούν να κρατηθούν 2 εβδομάδες ή σύμφωνα με την ημερομηνία της συσκευασίας. Στον καταψύκτη 1-2 μήνες.
Καπνιστά λουκάνικα: Στο ψυγείο 7 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες.
Ξηρά και ημίξηρα λουκάνικα: Στο ψυγείο 2-3 εβδομάδες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες.

Πουλερικά

Πρέπει να διατηρούνται πάντα απομονωμένο σε αεροστεγείς συσκευασίες (πλαστικά σκεύη/zipper bags) και ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η περίπτωση επιμόλυνσης από τα υγρά τους. 

Νωπά
Κοτόπουλο και γαλοπούλα, ολόκληρα: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 12 μήνες.
Κοτόπουλο, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 9 μήνες.
Πάπιες και χήνες, ολόκληρες: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6 μήνες.
Εντόσθια: Στο ψυγείο 1-2 μέρες, στον καταψύκτη 3-4 μήνες.
Γαλοπούλα, κομμάτια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6 μήνες.



Μαγειρεμένα

Κονσέρβα πουλερικών, ανοιγμένη: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη δεν συνιστάτε.
Μαγειρεμένα πιάτα πουλερικών: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Κοτόπουλο πανέ: Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 4 μήνες.
Κομμάτια, που καλύπτονται με το ζωμό: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 6 μήνες.
Κομμάτια, που δεν καλύπτονται με το ζωμό:Στο ψυγείο 3-4 ημέρες, στον καταψύκτη 1 μήνας.

Λαχανικά

Καλό είναι να διατηρούμε χωριστά τα φρούτα και τα λαχανικά ανά είδος.

Καλύτερα να μην τα πλένουμε πριν τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο, καθώς η υγρασία μειώνει τον χρόνο ζωής τους. Τοποθετούμε τα φρούτα στο ψυγείο καλά κλεισμένα σε σακουλίτσες ή μεμβράνη, έως ότου καταναλωθούν. Πριν τη χρήση τα πλένουμε πολύ καλά. 

Εάν θέλουμε να επιμηκύνουμε το χρόνο ζωής κάποιων ευαίσθητων λαχανικών, όπως το μαρούλι ή το φρέσκο κρεμμυδάκι, τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα φυλάμε σκεπασμένα με χαρτί κουζίνας μέσα σε πλαστικό δοχείο ή σε σακούλα με αεροστεγές κλείσιμο zip. Το χαρτί απορροφά την υγρασία, ενώ το δοχείο ή σακούλα προστατεύει κατά του στεγνώματος. 
Ζεματίστε τα φρέσκα λαχανικά και καταψύξτε με αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασία.
Φασόλια, πράσινα, σέλινο: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα 8-12 μήνες.
Παντζάρια, λάχανο, καρότα, γογγύλια: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κουνουπίδι: 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Αγγούρια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα.
Μαρούλια, και άλλες πράσινες σαλάτες: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη δε συνιστάτε. Αποθηκεύονται σε σακούλα.
Μανιτάρια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες. Μη τα πλένεται πριν την αποθήκευση στη κατάψυξη
Μπάμιες: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κρεμμύδια φρέσκα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη δε συνιστάτε.
Κρεμμύδια ξερά: Στο ψυγείο 1-2 εβδομάδες, στον καταψύκτη 3-6 μήνες.
Μπιζέλια, φασόλια lima, χωρίς λοβό: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Πιπεριές: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Ραπάνια: 2 εβδομάδες, στον καταψύκτη δε συνιστάτε.
Ντομάτες κονσέρβα, ανοιγμένες: Στο ψυγείο 1- 4 ημέρες.
Ντομάτες φρέσκες, ώριμες: Στο ψυγείο 5-6 ημέρες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.

Φρούτα
Ώριμα Φρούτα: Τοποθετούνται στο ψυγείο στο  ειδικό  συρτάρι για τα  φρούτα  μόλις αγοραστούν και αφού πλυθούν προσεκτικά.
Μήλα, βερίκοκα, ροδάκινα, πεπόνια, αχλάδια: Τα αφήνουμε στο δωμάτιο μέχρι να ωριμάσουν και μετά μπορούμε να τα τοποθετούμε με ασφάλεια στο ψυγείο.
Μήλα: Στο ψυγείο 1-3 εβδομάδες, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Βερίκοκα: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα, στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Αβοκάντο: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Μπανάνες: Στο ψυγείο αποφλοιωμένες 1-2 ημέρες, στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Ξεφλουδίστε και βουτήξτε τες σε χυμό λεμονιού. Αποθηκεύστε σε σακούλες κατάψυξης.
Μούρα, κεράσια: Στο ψυγείο 1-2 ημέρες , στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Κονσερβοποιημένα φρούτα, ανοιγμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες, στον καταψύκτη 1-2 μήνες. Η υφή θα είναι πιο μαλακιά μετά την κατάψυξη. Βάζετε στο ψυγείο σε γυάλινο ή πλαστικό για να αποφευχθεί η μεταλλική γεύση.
Εσπεριδοειδή: Στο ψυγείο 3 εβδομάδες , στον καταψύκτη 4-6 μήνες. Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C.
Ξεραμένα φρούτα, μαγειρεμένα: Στο ψυγείο 3-5 ημέρες , στον καταψύκτη 4-6 μήνες.
Ξεραμένα φρούτα, αμαγείρευτα: Στο ψυγείο 6 μήνες, στον καταψύκτη 12 μήνες.
Σταφύλια, ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα και ραβέντι: Στο ψυγείο 3-5 μέρες , στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Χυμοί κονσερβοποιημένοι, εμφιαλωμένοι, συμπυκνωμένοι κατεψυγμένοι: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στον καταψύκτη 12 μήνες. Μεταφέρεται το χυμό σε γυάλινο δοχείο ή πλαστικό μετά το άνοιγμα.
Πεπόνια: Στο ψυγείο 1 εβδομάδα , στον καταψύκτη 8-12 μήνες.
Τυλίξτε τις κομμένες επιφάνειες, για να αποτρέψτε την απώλειας της βιταμίνης C και για να ελέγξετε το άρωμα.

Καταψύξτε όλα τα φρούτα σε αδιαπέραστη από υγρασία και ατμούς συσκευασίες.

Ελέγξτε το ψυγείο να είναι ρυθμισμένο στους 2-5 C και ο καταψύκτης στους -18 C και κάτω.

Φαγητά που μπαίνουν στην κατάψυξη

Παστίτσιο/Μουσακάς (πριν ψηθεί, χωρίς τη μπεσαμέλ)
Πίτσα (πριν ψηθεί)
Πίτες (ωμές ή ψημένες)
Ογκρατέν (ωμά ή ψημένα, χωρίς τη μπεσαμέλ)
Κρέπες γεμισμένες ή σκέτες
Σουφλέ με ταλιατέλες (πριν ψηθεί)
Μπιφτέκια (ωμά, ζυμωμένα)
Τάρτες και Κις (ψημένα ή πριν ψηθούν)
Ψωμί (φτάνει να μπει φρεσκοψημένο και όχι 2ης μέρας)
Ψωμί για τοστ
Κέικ/Τσουρέκι (ισχύει το ίδιο με το ψωμί)
Ψημένο παντεσπάνι ή κέικ σε τρίμματα (για άλλη χρήση)
Κοτόπουλο/Ψάρι φιλέτο/Κροκέτες/Γαρίδες πανέ (παναρισμένα, πριν τα ψήσουμε, για λίγες ημέρες)
Φαγητά με σάλτσα ντομάτας σε πυρέξ (πριν ή αφού τα ψήσουμε)
Τηγανίτες (pancakes, ψημένες)
Ζωμός (κότας, κρέατος, ψαριού)
Σάλτσες φρούτων

Φαγητά που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη

Φαγητά με μπεσαμέλ (ωμή ή ψημένη)
Μους και πουτίγκες,
Κρέμες ψυγείου
Τηγανητά φαγητά ψημένα (πατάτες, κοτόπουλο πανέ, κροκέτες, λαχανικά, αυγά)
Σούπες
Σιροπιαστά γλυκά
Λαδερά φαγητά ψημένα
Φαγητά ψημένα με πατάτα/Πουρές

Τρόφιμα που μπαίνουν στην κατάψυξη

Κρέας
Ψάρια
Πουλερικά
Ανακατεμένο, βρασμένο και στραγγισμένο σπανάκι σκέτο ή με τυρί και άλλα υλικά για πίτα, έτοιμο σε σακουλάκι
Γέμιση για σουφλέ (ψιλοκομμένα τυριά, ζαμπόν)
Αυγά χωρισμένα (τα ασπράδια σε σακούλα ή πλαστικό μπολ, οι κρόκοι χτυπημένοι με ζάχαρη)
Μπρόκολο/Κουνουπίδι σε ροζέτες
Φύλλο ζύμης
Μαργαρίνη/Βούτυρο
Σάλτσα ντομάτας (σε σακούλα)
Ξηροί καρποί
Μπέικον/Ζαμπόν/Καπνιστή γαλοπούλα
Καπνιστός σολομός
Καπνιστή/Ψητή μελιτζάνα ή πιπεριά καθαρισμένη από τη φλούδα

Τρόφιμα που δεν μπαίνουν στην κατάψυξη

Ωμά λαχανικά, Γάλα και κρέμες
Τυρί φέτα (εκτός αν είναι τριμμένο) Τυρί κίτρινο (εκτός αν είναι τριμμένο)
Τυριά σε κρέμα ή λευκά φρέσκα τυριά
Σάλτσα πέστο
Βινεγκρέτ
Ψωμί με προζύμι
Φρούτα (ολόκληρα, φρέσκα)
Φρέσκες σαλάτες

Τι δεν πρέπει να ξαναμπεί στην κατάψυξη αφού αποψυχθεί

Κρέας που έχει ξαπαγώσει
Κοτόπουλο που έχει ξεπαγώσει
Ψάρι που έχει ψηθεί
Φαγητά φούρνου με πατάτες που ψήθηκαν
Ψημένα ή βραστά λαχανικά
Παγωτό που έχει λιώσει

Πηγές:
http://www.greekmasa.gr

http://www.sanitas.com.gr/



Δεν υπάρχουν σχόλια: