Κυριακή 8 Ιουλίου 2012

ΤΟΠΙΚΑ

 Από καιρό μου έχουν γίνει  κάποιες καταγγελίες, λόγω των εκλογών όμως και της σχετικής θεματογραφίας μου, δεν τις προώθησα. Το κάνω τώρα με σχετική καθυστέρηση και ζητώ συγνώμη από τους φίλους. Κάλλιο αργά θα μου πείτε…

Στον κόλπο του Βλυχού


Τι γίνεται αλήθεια στον κόλπο του Βλυχού; Πως αράζουν τόσα σκάφη καταμεσής του κόλπου, πως πληρώνουν, αν πληρώνουν και ποιος τα ελέγχει;
Έχω δεχτεί αρκετές καταγγελίες και διαμαρτυρίες αγανακτισμένων κατοίκων της περιοχής.
Το υπολιμεναρχείο στο Νυδρί δίδει άδειες για άραγμα και αν όχι πόσες παραβάσεις έχει βεβαιώσει; Δεν θέλω να δεχτώ τις καταγγελίες ότι κάνει τα «στραβά μάτια». Θαρρώ πως οι δημόσιοι λειτουργοί κάνουν τη δουλειά τους με τον καλύτερο τρόπο.
Αλήθεια, το είχα γράψει και παλαιότερα, εξακολουθούν να πετούν κάποιοι από τα κότερα τα σκουπίδια τους στη θάλασσα, ποντίζοντάς τα με μια πέτρα μέσα (για βάρος); Θαρρώ πως οι ξένοι επισκέπτες μας στον τόπο τους είναι «Παναγίες» και εδώ βγάζουν τα απωθημένα τους! Βρίσκουν και τα κάνουν θα μου πείτε. Ως πότε όμως;

Αφόρητη πίεση
Μια και αναφέρομαι στο Νυδρί. Κάθεσαι ήσυχα – ήσυχα στην παραλία κάνοντας μπάνιο ή πίνοντας τον καφέ σου και σου πλακώνουν δυο τρεις αλλοδαποί οι οποίοι με φορτικό τρόπο σου ζητούν να πάρεις εισιτήρια για μια κρουαζιέρα! Το ίδιο γίνεται και σε άλλα μέρη (Κάθισμα, Πόρτο κατσίκι κ.α). Είναι ανυπόφορο πώς να το κάνουμε!
Εντάξει καταλαβαίνω, τη δουλειά που τους έβαλαν κάνουν, ξένοι είναι και οι περισσότεροι παράνομοι, όμως δεν πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο; Υπάρχει κάποιος να το ελέγξει ή…
Άραγμα
Μια και αναφέρθηκα στο Πόρτο Κατσίκι. Αλήθεια πόσο επικίνδυνο είναι να αράζει εκεί καΐκι που μεταφέρει λουομένους καταμεσής της παραλίας;
Είναι λογικό στην πλέον διαφημισμένη παραλία μας να υπάρχει αυτή η κατάσταση;
Πρέπει να σκοτωθεί κάποιος για να δεήσουμε να ορίσουμε ένα σωστό και κυρίως ακίνδυνο τόπο για την αποεπιβίβαση των επισκεπτών;

Πλωτές προβλήτες


Βρέθηκα τις προάλλες στα Σύβοτα. Πανέμορφο μέρος με προσεγμένα καταστήματα και καλή ποιότητα εξυπηρέτησης. Μια πλωτή προβλήτα ιδιώτη όμως μου κίνησε την προσοχή. Με αρκετά κότερα αραγμένα σε αυτήν και εμφανή την παροχή ρεύματος, πιθανότατα και νερού, μου φάνηκε ότι παίζει το ρόλο μίνι μαρίνας. Είναι νόμιμο αυτό;
Από όσα γνωρίζω για να στήσει πλωτή προβλήτα ιδιώτης, ζητά άδεια για να εξυπηρετήσει την έτσι κι αλλιώς σχετική επιχείρησή του (ενοικίαση πλωτών μέσων αναψυχής π.χ) και όχι άλλου είδους επιχείρηση (οποιοδήποτε κατάστημα π.χ). Είναι προφανές ότι για τη χρήση της εξέδρας δεν πληρώνει κανένας (ο νόμος προβλέπει και τη στιγμιαία χρήση της από οποιονδήποτε για αποεπιβίβαση επισκεπτών στην ξηρά).
Η απόσταση μεταξύ καραμοσαλιών και εξέδρας καθορίζεται αναλόγως του είδους και της άδειας και  θαρρώ για βάρκες είναι δέκα μέτρα.
Στον συγκεκριμένο κόλπο δεν ισχύει αυτό, είναι προφανές αφού δένουν κότερα, και το ερώτημα είναι πως δίνονται άδειες, αν δόθηκαν, για πρόσδεση τουριστικών μεγάλων σκαφών.
Και κάτι άλλο. Θαρρώ πως τα μπλόκια που πέσανε για να κρατήσουν τα καραμοσάλια, σε ένα τόσο αβαθές μέρος θα είναι κάποιου ύψους, άρα επικίνδυνα για τα διερχόμενα σκάφη. Το έχουν ελέγξει οι αρχές;
Παροχή νερού και ρεύματος δικαιούται να κάνει μόνο ο δήμος και το ερώτημα είναι πως επιτρέπεται, αν επιτρέπεται, σε ιδιώτη να αντικαθιστά την τοπική αρχή, προφανώς όχι αφιλοκερδώς.
Αλήθεια αυτό πέρα από παράνομο, δεν αγγίζει τα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού;
Παρόμοιες καταστάσεις δεν συμβαίνουν μόνο στα Σύβοτα. Στις περισσότερες των περιπτώσεων άλλα γράφει η άδεια και άλλα γίνονται.
Θαρρώ πως η αρμόδια για το θέμα λιμενική αρχή οφείλει και πρέπει να επέμβει άμεσα και δραστικά. Ας μη ρίχνει λάδι στη φωτιά των κακόβουλων και των κουτσομπόληδων…

Πειρατές
Το φαινόμενο των πειρατών των πεζοδρομίων και των πεζοδρόμων έχει πάρει ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο νησί. Η πολύπαθη Σικελιανού στη δυτική παραλία είναι, έχει γίνει μνημείο ασυδοσίας και ετσιθελισμού.
Κράτος εν κράτει λίγων επιτηδευματιών, δεν είναι όλοι «κατακτητές» και «κουρσάροι», κατειλημμένη ένθεν κακείθεν του δρόμου από τραπεζοκαθίσματα, γλάστρες, μηχανάκια και αυτοκίνητα, μόνο δρόμο δεν θυμίζει!
Οι ομπρέλες καταμεσής του δρόμου, θυμίζουν ιδιωτικό άβατο των όποιων καταστηματαρχών τις τοποθέτησαν, ετσιθελικά και με την … άδεια της αστυνομίας, για να θυμηθώ το γνωστό ανέκδοτο!
Η Γολέμη στην ανατολική παραλία το ίδιο. Δε κυκλοφορείς, στο έτσι κι αλλιώς μεγάλο, πεζοδρόμιο της παραλίας, κινδυνεύεις να πέσεις στη θάλασσα.
Πούλμαν εξακολουθούν να αράζουν μπροστά από το ηρώο, καθιστώντας επικίνδυνη την κυκλοφορία. Το parking απέναντι από τον Μαρινόπουλο το φτιάξαμε ( και το ακριβοπληρώσαμε) για τους Ρομά μάλλον, δεν εξηγείται αλλιώς.  
Ο πεζόδρομος της Μελά, μόνο πεζόδρομος δεν είναι. Οι εποχούμενοι δεν καταλαβαίνουν από ωράριο και περιορισμούς.
Δυο ξένες νταλίκες στον επαρχιακό δρόμο για Νυδρίμ στο ύψος των παλιών σφαγείων στο Καλιγώνι, κλείνουν την ορατότητα στους εποχούμενους και κανένας αρμόδιο όργανο δεν συγκινείται!
Σε κάθε δρόμο της πόλης και των τουριστικών τουλάχιστον χωριών κυριαρχεί ο ετσιθελισμός και η κατάληψη!
Οι παραλίες μας είναι άντρα παρανομίας και ασυδοσίας. Από τον Αη Γιάννη ίσαμε το Αθάνι, «μπάτε σκύλοι αλέστε»! Οφείλω να ομολογήσω ότι η Δημοτική Αρχή κάνει προσπάθειες προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα πενιχρά μέσα που, ελέω Καλλικράτη και μνημονίων, διαθέτει.. Η παθογένειά μας όμως δεν χωρά θεραπείας και οι περίεργοι νόμοι συμβάλουν στη διαιώνιση, μέσω χρονοβόρων δικαστηρίων, του προβλήματος.
Τα ελάχιστα άτομα που στελεχώνουν τη Δημοτική Αστυνομία δεν αρκούν, αυτό είναι πανθομολογούμενο, φοβούμαι όμως πως δεν βάζουν και το χέρι τους «επί τον τύπο των ήλων» ή το παραβάζουν, χωρίς τη θέλησή τους, ότι και να σημαίνει αυτό για όσους καταλαβαίνουν!
Όπου φτωχός και η μοίρα του ή… Ελλάς το μεγαλείο σου!
25/06/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: