Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ - ΑΥΞΗΣΕΙΣ



Σωτήριον έτος 2012. Δευτέρα 19 Νοεμβρίου. Το δημοτικό Συμβούλιο Λευκάδας συνεδριάζει σε μια ολονυχτία δίκην θρησκευτικής αγρυπνίας. Τριάντα οκτώ θέματα και τρία προ ημερησίας διάταξης, το σύνολον 41.
Θέμα 12ο : Τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού
Θέμα 13ο: Τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης.
Ο δήμαρχος αρνείται πεισματικά το αίτημα της αντιπολίτευσης να συζητηθούν πρώτα αυτά τα θέματα. Ευλόγως. Ήταν πολύς κόσμος στο ακροατήριο, η τηλεόραση και οι δημοσιογράφοι. Τυχαία τα έβαλε σε αυτή τη σειρά; Όχι βέβαια. Υπολόγισε, και σωστά, ότι θα συζητηθούν ξημερώματα και … όσοι αντέξουν!
Επιπλέον κάνει διαπιστώσεις. Κλέβουν το νερό, γυρίζουν ανάποδα τα ρολόγια, κάνουν μπάι πας κ.λ.π. Μπράβο. Ανακάλυψε την Αμερική! Του εύχομαι ολόψυχα και την Ανταρκτική!
Επιπλέον φέρνει ισολογισμούς. Τόσα εισπράττουμε από την ύδρευση, τόσα χαλάμε, το ισοζύγιο δεν βγαίνει, πρέπει να αυξήσουμε τους λογαριασμούς! Πέρυσι δεν κάναμε αυξήσεις άρα… Ύφος τεθλιμμένο, κάτι από Βενιζέλο και Στουρνάρα όταν ανακοινώνουν νέα μέτρα.
Γιατί δεν εισπράττουμε όμως; Γιατί δεν έρχονται οι λογαριασμοί; Γιατί δίνουμε άφεση στους μεγαλοοφειλέτες; Γιατί δεν αποκαλύπτουμε, με επιστημονικό τρόπο, τις παράνομες συνδέσεις; Γιατί ακόμη τα ρολόγια δεν είναι ασφαλείας; Γιατί ο κάθε υδραυλικός μπορεί να τοποθετεί ρολόγια του δήμου χωρίς στοιχειώδη έλεγχο; Δεν φταίει κανείς ή θα τα ρίξουμε όλα στη … θειά μου την Παγώνα που ποτίζει μια γλάστρα όλη κι όλη;
Οι αυξήσεις είναι μεγάλες και σε πολλές περιπτώσεις υπέρογκες. Εν μέσω κρίσης. Ακόμη ένα χαράτσι, δυσκολεύομαι να μιλήσω για ανταποδοτικότητα, ακόμη ένα μακρύ χέρι στην τσέπη μας.

Στα ποσοστά των αυξήσεων ανά πρώην δήμο, δεν θα αναφερθώ. Υπάρχουν αναλυτικά στην ανακοίνωση της κίνησης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ» στην οποία σας παραπέμπω.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται, πλην ελαχίστων κοινοτήτων, όπως στον παρακάτω πίνακα:

1. ΤΕΛΗ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ – ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
Στις οικίες από 20% - 105%
Στις επιχειρήσεις από 15% - 160%

2. ΤΕΛΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
Στις οικίες από 5% - 200%
Στις επιχειρήσεις από 17% - 300% (σε όσες θέλουν να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς)

3. ΤΕΛΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ
Στις οικίες από 10% - 200%
Στις επιχειρήσεις από 17% - 200%
(από την ανακοίνωση της κίνησης ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ)

Θα πω τούτο. Πριν προχωρήσεις σε αυξήσεις οφείλεις να εξαντλήσεις κάθε περιθώριο είσπραξης των οφειλομένων και πάταξης των παρανομιών. Αν κάνεις αισθητές προσπάθειες και πάλι δεν βγαίνεις, ο κόσμος θα σε δικαιολογήσει για κάποιες αυξήσεις. Αν η αύξηση είναι η μόνη και πρώτη σου λύση, τότε αρμενίζεις στραβά και θα αναποδογυρίσεις!
Όταν μάλιστα η μεγαλύτερη μάχη σου για το θέμα ήταν η προσπάθεια παραχώρησης της ύδρευσης στην ΕΥΔΑΠ, πάει να πει σε ιδιώτες, τότε … είσαι βεβαρυμμένος!
Αφήστε που θεωρώ πως ο δήμαρχος, μη αποδεχόμενος την ήττα του στο θέμα της ΕΥΔΑΠ, προσπαθεί να μας την ξαναφορτώσει εμμέσως πλην σαφώς!
Ψάχνοντας το αρχείο μου βρήκα άρθρο μου του 2007 που αναφέρεται σε αντίστοιχες αυξήσεις. Το αναδημοσιεύω εν μέρει. Έτσι κι αλλιώς… τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια Παντελή μου!
« ΤΡΕΙΣ  ΤΟ  ΛΑΔΙ, ΤΡΕΙΣ  ΤΟ  ΞΥΔΙ …

… Πέμπτη 5 Νοέμβρη 2007. Βράδυ. Το δημοτικό μας συμβούλιο συνεδριάζει. Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι η αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Ύδρευση, αποχέτευση, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, στο «κρεβάτι του Προκρούστη». Ο δήμαρχός μας, πιστός στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ορίστηκε να ασκήσει, έκανε την πρότασή του και «δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του». Πλειοψηφία έχω, ότι θέλω κάνω με άλλα λόγια. Παραλογισμός. Θέλω φράγκα, τα θέλω τώρα και με βάση αυτό αποφασίζω. Τιμοκατάλογος αύξησης νερού που προτάθηκε και, αλίμονο, αποφασίστηκε:

Από    0 – 50  κυβικά νερού, αύξηση   7,3 %,    Από     51 – 100     αύξηση   7,0 %
«   101 - 150    «         «            «             2,2 %      Από   151 – 200          «        2,1 %                                                                                                     

Επιχείρημα 1. Τα έξοδα του δήμου μεγαλώνουν, πρέπει να καλυφθούν και οι μόνοι που μπορούν να τα καλύψουν είναι οι καταναλωτές.
Επιχείρημα 2. Το 2006 δεν δόθηκε καμία αύξηση, άρα εφέτος πρέπει να καλύψουμε αύξηση δύο ετών. 2Χ4% = 8 %. Κάνουμε και μια έκπτωση, καταλήγουμε στο 7,3% και να είστε ευχαριστημένοι κυρίες και κύριοι συνδημότες από τη μεγαλοσύνη μου!
Θαυμάσια επιχειρήματα έτσι; Απλή, απλούστατη μπακαλίστικη λογική. Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξυδο!
Τα τέλη ύδρευσης, αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού όμως είναι ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ. Πάει να πει σου προσφέρω υπηρεσίες ανάλογες με τα λεφτά που σε χρεώνω. Ωραία. Ας δούμε τώρα τι έχουμε.
 Νερό δεν έχουμε αρκετό, αποχέτευση άστα να πάνε στο διάβολο, καθαριότητα δεν το συζητώ, ηλεκτροφωτισμό όσο και στην … κόλαση. Το νερό το κλέβουν οι επιτήδειοι ή χάνετε στο δρόμο λόγω κάκιστων έργων. Τα ρολόγια δεν ξέρει κανένας που βρίσκονται άρα οι λογαριασμοί έρχονται «κουτουράδα». Τις συνδέσεις τις κάνει κάθε υδραυλικός όπου και όπως θέλει. Οι παράνομες συνδέσεις είναι στην ημερήσια διάταξη και οι υπηρεσίες που παρέχει ο δήμος είναι κάκιστες.
Αποχέτευση δεν έχουν ακόμη πολλά χωριά και κάποια τμήματα της πόλης,                           
Η καθαριότητα είναι ζητούμενο. Τα σκουπίδια είναι στην πόρτα μας και μπαζώνουν ακόμη τη θάλασσα, οι κάδοι έχουν να πλυθούν από την αγορά τους, τα οικόπεδα και οι αλάνες είναι μικρές χωματερές, τα τρωκτικά κάνουν σουλάτσο ανενόχλητα στην παλιά κυρίως πόλη. Η ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ είναι επίσης ζητούμενο, παρά τις μεγαλοστομίες.
Ο δημοτικός ηλεκτροφωτισμός είναι παλιά ιστορία. Στα στενά της πόλης, σκουντουφλάς, στους κοινοτικούς δρόμους δεν βλέπεις και γενικώς μόνο φωτισμένος δεν είναι τούτος ο δήμος. Τις αμαρτίες της αγοράς πανάκριβων φωτιστικών στην παραλία και την ασυδοσία της δημοτικής αρχής, οι πολίτες πρέπει να την πληρώσουν; 
            Κατά τα άλλα δεν έχει συσταθεί Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης -Αποχέτευσης, η αποθήκες του δήμου είναι «μπάτε σκύλοι αλέστε», μηχανοργάνωση δεν υπάρχει, η σπατάλη βρίσκει εδώ γόνιμο έδαφος.
Προτού λοιπόν σκεφτούν την αύξηση, έπρεπε να σκεφτούν τον περιορισμό της σπατάλης και της κλεψιάς. Το νερό που χάνεται από τις κακοτεχνίες του δικτύου. Την κακή διαχείριση στα υλικά. Τους κακοπληρωτές και μεγάλους χρεώστες. Το κακό και το δύσκολο θα μου πείτε είναι ότι… πρέπει να σκεφτούν…
Και καλά. Αύξηση θέλουν; Εντάξει, αύξηση. Πόσο τρέχει ο πληθωρισμός; Αυτό το 4% πόθεν τους προέκυψε;
ΓΙΑΤΙ  ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ  Η  ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ  ΚΑΙ  ΠΡΙΜΟΔΟΤΕΙΤΑΙ      Η ΜΕΓΑΛΗ  ΧΡΗΣΗ;
Κάθε λογικός πολίτης αντιλαμβάνεται πως παντού και πάντα υπάρχει ένα μέτρο. Αν το ξεπεράσεις πληρώνεις παραπάνω, όχι αν δεν το φτάσεις.
Αν δηλαδή εγώ, ποτίζω νόμιμα (γιατί είμαι έντιμος ίσως ή βλάκας, δυστυχώς σήμερα τείνει να κάνει το ίδιο) τον κήπο μου ή την όποια καλλιέργειά μου και κάνω υπερκατανάλωση, με ποια λογική θα μου αυξηθούν λιγότερο τα τέλη;
Αν εγώ έχω ξενοδοχείο ή ξενοδοχεία με γκαζόν και πισίνες και τις γεμίζω με το νερό της βρύσης, με ποια λογική δεν θα επιβαρυνθώ; Μια πισίνα χρειάζεται για να γεμίσει, όσο νερό καταναλώνει μια μέση οικογένεια το μισό σχεδόν χρόνο! Δίνει και εισόδημα επίσης.
Η απόφαση αυτή είναι ΠΑΡΑΛΟΓΗ πέρα ως πέρα. Είναι ΜΙΚΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ και κουτοπόνηρη! Οι μεγάλοι δεν πληρώνουν ( και τους κάνουμε χαριστικές ρυθμίσεις για να τους πάρουμε κάτι), οι μικροί – που είναι και οι περισσότεροι – δεν χρωστούν άρα… Μπράβο κύριοι της πλειοψηφίας. Εφαρμόζετε πιστά το «Αλογοσκούφειον θεώρημα». Θα σας ανταμείψουν οι από πάνω για τις υπηρεσίες σας.
Οι από κάτω είναι ζητούμενο το τι θα κάνουν. Μερικές φορές ρίχνουν κάτι ξεγυρισμένες σφαλιάρες στους κάθε μορφής «δικτατορίσκους», που είναι όλες δικές τους. Μόνο που θα έχουν περάσει τέσσερα χρόνια δυστυχώς και το χαμένο έδαφος δύσκολα καλύπτεται…16/11/2007» 

22/11/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: