Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΧΕΙΜΩΝΑ


 Επιασε κρύο απότομα. Καιρός για ένα φασκόμηλο, ένα τσάι του βουνού, ένα χαμομήλι. Βότανα του χειμώνα. Για το κρύωμα το λαιμό και το βήχα. Όχι τα μόνα, όμως τα πλέον διαδεδομένα. Ας δούμε και κάποιες άλλες ιδιότητές τους όμως, γιατί τα … αδικούμε, αν θεωρούμε πως είναι μόνο για το κρύωμα.


Τσάι του βουνού
Το γνωστό τσάι του βουνού απαντάται σε όλα τα ελληνικά βουνά αλλά και σε χέρσους τόπους. Είναι πολύ διαδομένο και δημοφιλές ρόφημα στην Ελλάδα και απαντά σε αρκετά τοπικά είδη, όπως το τσάι του Παρνασσού ή τσάι του Βελουχιού, της Πελοποννήσου, του Αγίου Όρους και του Αιγαίου.
Ήδη από την αρχαιότητα ο Διοσκουρίδης το χρησιμοποιούσε ως θεραπευτικό των πληγών και πιστεύεται ότι είναι ευεργετικό για τα αιμοφόρα αγγεία της καρδιάς.
Το τσάι του βουνού έχει πεπτικές , θερμαντικές, τονωτικές και απομονωτικές ιδιότητες. Συνιστάται κατά των κρυολογημάτων, των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες βοηθούν ακόμη στην καταπολέμηση των παθήσεων των τριχοειδών αγγείων και της καρδιάς, χάρη στις λεγόμενες φλαβονοειδείς ουσίες που περιέχει. Τέλος, το αφέψημα με λεμόνι και μέλι είναι αντισηπτικό και μαλακώνει το λαιμό.
Το ελληνικό τσάι του βουνού αποδείχτηκε ότι περιέχει θαυματουργές ιδιότητες και συμβάλλει σημαντικά στη μάχη κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ, η οποία οδηγεί στον εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο καθηγητής Jens Pahnke του Πανεπιστήμιο Νευρολογίας στο Μαγδεμβούργο και διευθυντής του ομώνυμου Ερευνητικού Κέντρου για τις νευρολογικές ασθένειες, μαζί με την ομάδα του από μια έρευνα που έκαναν στο διαδίκτυο έμαθαν για τις ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού και αποφάσισαν να το αναλύσουν. “Είχαμε τα καλύτερα αποτελέσματα” δήλωσε ο καθηγητής. Συγκεκριμμένα όταν το ελληνικό τσάι του βουνού χορηγήθηκε σε ποντικούς για 25 ημέρες μείωσε την εγκεφαλική βλάβη κατά 80% περίπου. Ο καθηγητής ο οποίο κούραρε 1.500 ασθενείς από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο, δοκίμασε τις ιδιότητες του τσαγιού στους ασθενείς του με σημαντικά αποτελέσματα. “Πίνοντας κάθε μέρα τσάι του βουνού για έξι μήνες, η ασθένεια υπαναχωρεί στο επίπεδο που ήταν εννέα μήνες πριν και μετά σταθεροποιείται σημαντικά” εξηγεί. “Είχα έναν ασθενή ο οποίος είχε προβλήματα μνήμης και προσανατολισμού και είχε φτάσει στο σημείο όπου δεν μπορούσε να πάει μόνος του στην τουαλέτα. Πίνοντας τσάι καθημερινά για δυο μήνες βελτιωθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι έτοιμος να πάει για διακοπές με έναν φίλο του στις Άλπεις” είπε.


Φασκόμηλο (salvia officinalis)

Ως αφέψημα η χρήση του είναι πάρα πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας
Έχει εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες. Είναι κατά του κρυολογήματος, των ρευματισμών και των πυρετών. Χαρακτηριστική και η ρήση των Αράβων, σχετικά με το πολύτιμο αυτό φυτό: «Πώς μπορεί να πεθάνει κανείς, όταν έχει στον κήπο του φασκόμηλο;». Λόγω των διεγερτικών του ιδιοτήτων, το φασκόμηλο πιστεύεται ότι θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα υπερτασικά. Το αιθέριο του έλαιο, έχει εξαιρετικά δυναμωτικές ιδιότητες. Βοηθά σε αμυγδαλίτιδα, ουλίτιδα, άλλες στοματικές και λαρυγγικές μολύνσεις Κατά της ατονίας του στομάχου. Έχει επίσης απολυμαντική , αποχρεμπτική και χωνευτική δράση. Βοηθά στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσης ενώ είναι κατά τόσο της αμηνόρροιας όσο και της δυσμηνόρροιας. Πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και ότι καταπολεμά τη νωθρότητα. Το φασκόμηλο είναι ευεργετικό στα μαλλιά.
Πολύτιμο για όσους ιδρώνουν τα χέρια τους και οι μασχάλες. Για κυκλοφορικά προβλήματα. Σταματάει το γάλα στις γυναίκες που θηλάζουν και την τριχόπτωση.

Χαμομήλι (Ματρικαρία το χαμαίμηλον
Matricaria chamomilla L)
 
Είναι φυτό μονοετές, ύψους μέχρι 35 εκατοστά. Τα άνθη είναι σε ακραία κεφάλια, ασπροκίτρινα. Αυτοφύεται σε χέρσα και καλλιεργημένα μέρη σε όλη σχεδόν την Ελλάδα. Η άνθηση αρχίζει τον Απρίλιο και διαρκεί μέχρι και τον Ιούνιο.
Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα και βέβαια ο Ιπποκράτης το θεωρούσε θαυματουργό για πολλές περιπτώσεις. Από το φυτό συλλέγονται τα άνθη, όταν ανοίξουν καλά.
Το τσάι από χαμομήλι μπορεί να έχει σημαντικές θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό και να βοηθά εναντίον διαφόρων παθήσεων.
Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται ευρέως, οι ερευνητές συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα στοιχεία σχετικά με τις ενεργές ουσίες που περιέχει.
Το χαμομήλι έχει αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις και είναι χαλαρωτικό. Καταπολεμά τους ιούς και βοηθά εναντίον του έλκους. Έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει το ουρικό οξύ στο αίμα γεγονός που πιθανόν να είναι ευεργετικό για ασθενείς με ποδάγρα.
Έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των κολικών, των αιμορροΐδων, της στοματίτιδας και για διάφορες άλλες παθήσεις του πεπτικού συστήματος συμπεριλαμβανομένου και του έλκους. Επίσης βοηθά στη μείωση των αερίων του στομάχου και του εντέρου.
Στο δέρμα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μολύνσεων και για τη φροντίδα ελκών. Επίσης βοηθά στη θεραπεία της μαστίτιδας.
Το τσάι από χαμομήλι έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Μειώνει τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων. Έχει συνεργιστική δράση με φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς με καρδιοπάθεια ή κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια και προσφέρει επιπρόσθετη αντιπηκτική δράση.
Επίσης δρα σε συνέργια με ηρεμιστικά ή υπνωτικά φάρμακα. Για τους λόγους αυτούς οι γιατροί των ασθενών που παίρνουν αντιπηκτικά, υπνωτικά ή ηρεμιστικά φάρμακα πρέπει να γνωρίζουν εάν οι ασθενείς τους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τσαγιού από χαμομήλι.
Πρόσφατα ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου, απομόνωσαν από τα ούρα εθελοντών που έπιναν τσάι χαμομήλι για δύο εβδομάδες, ουσίες που δείχνουν ότι το χαμομήλι είναι χρήσιμο κατά του κρυολογήματος και κατά των μυϊκών σπασμών που είναι υπεύθυνοι για τις κράμπες και τους πόνους της περιόδου.
Η πρώτη ουσία είναι το ιππουρικό οξύ που έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Η δεύτερη είναι η γλυκίνη που μειώνει τους μυϊκούς σπασμούς.
Η χρήση του είναι εσωτερική και εξωτερική.
Εσωτερική: εξαιρετικό καταπραϋντικό για το στομάχι και θαυμάσιο μαλακτικό, βοηθά στην αϋπνία, στον παροξυσμό άσθματος, στις νευραλγίες και στις ημικρανίες. Είναι αντιφλεγμονικό, αντισηπτικό, ήπιο αντισπασμωδικό και εφιδρωτικό.
Έγχυμα: Βάζουμε μία κουταλιά της σούπας χαμομήλι σε 150γρ. βραστό νερό και το αφήνουμε 15 λεπτά. Το σουρώνουμε και το πίνουμε με μέλι.
Στομαχικές διαταραχές, διάρροια, ναυτία: Βράζουμε σε μισό λίτρο νερό 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα άνθη και πίνουμε.
Μολύνσεις του στόματος και του λάρυγγα: Με το ίδιο αφέψημα κάνουμε γαργάρες.
Πληγές που αργούν να επουλωθούν, δερματικά εξανθήματα, εγκαύματα, έρπη, αιμορροΐδες, μολύνσεις των ματιών: Με το ίδιο αφέψημα κάνουμε κομπρέσες στην προβληματική περιοχή.
Εξωτερική: το έγχυμα (χωρίς μέλι) χρησιμοποιείται στο καθάρισμα μολυσμένων ματιών και πληγών του δέρματος.
Στο μπάνιο: βάζουμε 300γρ. χαμομήλι, ή διάφορα αρωματικά βότανα (δυόσμο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο κ.λπ.), σε μία κατσαρόλα με καυτό νερό και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και ρίχνουμε το έγχυμα στο νερό του μπάνιου. Ξεκουράζει και ηρεμεί από το στρες.
Προσοχή: η κατάχρηση της εσωτερικής χρήσης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες καταστάσεις, όπως ζαλάδες, αύξηση των καρδιακών παλμών, κεφαλαλγίες, αϋπνίες κ.λπ.
Επισημαίνεται ότι άτομα που είναι αλλεργικά στα φυτά γένους αμβροσία και στο χρυσάνθεμο, μπορεί να είναι αλλεργικά και στο χαμομήλι και για το λόγο αυτό πρέπει να το αποφεύγουν. Έχουν περιγραφεί περιπτώσεις έντονων αλλεργικών αντιδράσεων σε άτομα που έπιναν τσάι από χαμομήλι.
Επίσης το χαμομήλι μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση σιδήρου από το έντερο. Έτσι ασθενείς που πάσχουν από έλλειψη σιδήρου ή που παίρνουν σίδηρο πρέπει να ξέρουν για τη σχέση χαμομηλιού και απορρόφησης σιδήρου.
20/1/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: