Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό κατάρρευση!



Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ένας θεσμός που, όντας πιο κοντά στον πολίτη, έχει προσπαθήσει να λειτουργήσει ως «ανάχωμα» για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες της κρίσης, βαδίζει το 2014
φτωχότερη, αποδυναμωμένη και απαξιωμένη.
Οικονομικά και θεσμικά, ως λαϊκός θεσμός καταρρέει. Δεν την μετέτρεψαν σε μια καχεκτική Αυτοδιοίκηση, αλλά σε μια Αυτοδιοίκηση κλινικά νεκρή, που υποστηρίζεται μηχανικά.

ΚΕΔΕ και «Καλλικράτης»
Η εφαρμογή του «Καλλικράτη» και των μνημονίων υπήρξε για την Αυτοδιοίκηση ισοπεδωτική, με ευθύνη και της πλειοψηφίας των αιρετών και των οργάνων της, ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ.  Το ανώτατο συλλογικό όργανο των δημάρχων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας - η διοίκηση της οποίας πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και η μείζων αντιπολίτευση στη Ν.Δ.- παρακολούθησε και παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις, δεν αντιστέκεται ούτε θέτει «κόκκινες γραμμές» και εν τέλει προσφέρει με την αμυντική της στάση παθητική συναίνεση.
Ο «Καλλικράτης» είναι μια αντιδημοκρατική, συγκεντρωτική μεταρρύθμιση και η πρώτη δοκιμασία της μνημονιακής πολιτικής, με την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων κατευθύνσεων για «λιγότερο κράτος» - ιδιωτικοποιήσεις.
Απέτυχε στο σύνολό του να αποδώσει καρπούς, όχι μόνο στην Αυτοδιοίκηση αλλά και στην κοινωνία, καθώς αποδείχθηκε ότι οδήγησε σε :
 Μείωση στο ελάχιστο της συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα.
 Μείωση της εκπροσώπησης λόγων υποχρεωτικών συνενώσεων τμημάτων των τοπικών κοινωνιών.
► Υποβάθμιση των Τοπικών Συμβουλίων σε διακοσμητικό το ρόλο.
► Ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού μοντέλου διοίκησης των δήμων με την ταυτόχρονη αφαίρεση των λαϊκών χαρακτηριστικών της αυτοδιοίκησης.

Κοινωνικό πρόσωπο και … ιδιώτες
Το 2014 βρίσκει την Τ.Α.:
Φτωχότερη σε πόρους, αφού οι άνευ προηγουμένου περικοπές στα οικονομικά της έχουν ξεπεράσει το 60% και έχουν οδηγήσει τους δήμους σε αδιέξοδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος της Λευκάδας από τα 2.400.000 € που πήρε το 2010, εφέτος θα πρέπει να λειτουργήσει με 660.000 €! Μια τεράστια περικοπή, όπως και σε όλους τους δήμους της χώρας, με αποτέλεσμα τα ταμεία να «στεγνώσουν» μόνο με τις ανελαστικές λειτουργικές δαπάνες!
Την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών για στήριξη είναι μεγάλες,  οι αιρετοί σε όλη τη χώρα καλούνται να διαχειριστούν τη ... φτώχεια τους.
Είναι φανερό ότι στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνει με τον τρόπο αυτό το κοινωνικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή οι δομές κοινωνικής πολιτικής, αθλητισμού και πολιτισμού, οι οποίες έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται σαν πολυτέλεια.
Αποδυναμωμένη από πολύτιμο προσωπικό, καθώς αποτελεί τη βασική δεξαμενή της διαθεσιμότητας - απολύσεων εργαζομένων, για να καλυφθούν οι μνημονιακές υποχρεώσεις. Ήδη μέσα σε μια νύχτα καταργήθηκαν ολόκληροι τομείς της, όπως η Δημοτική Αστυνομία και οι σχολικοί φύλακες, ενώ μπαίνει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση η λεγόμενη «εθελοντική διαδημοτική κινητικότητα», που έχει ως μόνο στόχο να βρεθούν άμεσα περίπου 4.000 «διαθέσιμοι». Αν μάλιστα δεν εντοπιστούν αρκετοί υποψήφιοι προς απόλυση, παραμένει πάντα ο «μπαμπούλας» των οριζόντιων περικοπών.
Απαξιωμένη από την κυβέρνηση, η οποία, με συνεχείς επιθέσεις σε βάρος της και θέτοντάς τη υπό «επιτήρηση» με το «Παρατηρητήριο», πλήττει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια του θεσμού. Θυμίζω ότι το «Παρατηρητήριο» προβλέπει υποχρεωτική αύξηση δημοτικών τελών και φόρων, στους δήμους με αποκλίσεις άνω του 10% στην υλοποίηση των προϋπολογισμών τους, για δύο συνεχόμενα τρίμηνα. Υποχρεωτικό πρόγραμμα «εξυγίανσης» πάει να πει και … όποιος αντέξει το λουκέτο!

Είναι φανερό ότι σκοπός είναι ο υποβιβασμός της Αυτοδιοίκησης σε απλή διοίκηση και σε έναν ακόμη φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Ο κύριος, κατά πως φαίνεται, στόχος της μνημονιακής συγκυβέρνησης είναι,  
να την αναγκάσει να εκχωρήσει στο ιδιωτικό κεφάλαιο βασικές της αρμοδιότητες, όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια, οι κοινωνικές δομές. Έτσι θα μετατραπεί σε διαχειριστή των χρημάτων του κρατικού προϋπολογισμού, που θα εισπράττει και θα αποδίδει στους ιδιώτες. Ότι έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια και δεν μπορεί δηλαδή πλέον να κάνει, το κεντρικό κράτος.
Αγώνας
Η Αυτοδιοίκηση είναι ο μοναδικός θεσμός που στέκεται δίπλα στον πολίτη στην καθημερινότητα και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει. Θα πρέπει με συντονισμένες και προγραμματισμένες πολιτικές να αποκτήσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών, να αποτελέσει φορέα κοινωνικής πολιτικής και αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου, πρωταγωνιστή στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και βασικό στήριγμα του τοπικού και περιφερειακού σχεδιασμού σε όλα τα επίπεδα.
Η υπεράσπιση της συνδέεται με την υπεράσπιση της ίδιας της κοινωνίας και της δημοκρατίας, γι' αυτό και πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις και οι αιρετοί να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί.
Πάνω απ' όλα βεβαίως είναι κρίσιμο να πάρουν οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες τις τύχες τους στα χέρια τους, προσδίδοντας στην Αυτοδιοίκηση το ουσιαστικό της περιεχόμενο.
Οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για να σταθεί η κοινωνία ξανά στα πόδια της και η Αυτοδιοίκηση, ανεξάρτητη, να μπορέσει να δώσει πάλι τον τόνο της ελπίδας και της αισιοδοξίας σε όλες τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες.
Επομένως ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι αγώνας για την επιβίωσή της.
Από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου θα εξαρτηθεί το αν θα αναδειχθεί σε θεσμό δημοκρατικής λαϊκής εξουσίας.
Τα αποτελέσματά των εκλογών θα κρίνουν αν θα συνεχιστεί η μνημονιακή υποταγή και η παράδοση των κοινωνικών υπηρεσιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο, για την οποία εργάζονται ο Φούχτελ και η Γερμανική Συνέλευση, ή αν, αντιθέτως, η αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει βασικό παράγοντα στήριξης του κοινωνικού κράτους και φορέα παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης.
Απεγκλωβίζοντας την αυτοδιοίκηση από την κομματικοποίηση, τον κυβερνητικό εναγκαλισμό και τις πρακτικές πελατειακού κράτους, δίνουμε νέο στίγμα στον θεσμό, επιτρέπουμε στους πολίτες να εμπλακούν στη συλλογική διαχείριση των κοινών, να παρέμβουν πολιτικά στην τοπική διακυβέρνηση και να καθορίσουν επιλογές και αποφάσεις.
Κατά τούτο, είναι αδιανόητο να εμπιστευτούμε ανθρώπους, που στήριξαν και με τα δύο τους χέρια τα μνημόνια, φέρνοντας την Αυτοδιοίκηση και όλη την κοινωνία στη δεινή θέση που είναι σήμερα. Αποτελεί, το λιγότερο, θράσος, να παριστάνουν τους σωτήρες και χωρίς τύψεις, δίχως αιδώ, χωρίς έστω μια συγνώμη, να ζητούν την στήριξή μας!  
Θαρρώ πως η κοινωνία ξέρει να κρίνει και, κυρίως, έχει μνήμη!

31/1/2014


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ


Κύριε διευθυντά

Συνεργάζομαι 15 χρόνια με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ», από τα οποία περίπου 10 με μόνιμη στήλη.
Η συνεργασία μου αυτή δεν αποσκοπεί σε προσωπικά οφέλη (συνεργάζομαι ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ  και, μέχρι τον Νοέμβριο του 2013, αγόραζα την εφημερίδα) μα στη διάθεσή μου για ενημέρωση των αναγνωστών σε θέματα που δεν είναι απαραιτήτως στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και δεν περιορίζονται σε συγκεκριμένο είδος αρθρογραφίας.  Αν το κάνω επιτυχημένα ή όχι, ας το κρίνουν οι αναγνώστες.
Όταν η εφημερίδα πέρασε στο σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς σταμάτησα για λίγο την αρθρογραφία. Μου ζητήθηκε από τη διεύθυνση να συνεχίσω και δέχτηκα υπό ένα και μοναδικό όρο: Να μη λογοκρίνονται τα κείμενά μου! Το αίτημά μου έγινε δεκτό υπό την, αυτονόητη για εμένα, προϋπόθεση της μη έκθεσης της διεύθυνσης σε δικαστικές περιπέτειες! (Στα 22 χρόνια της αρθρογραφίας μου στη Λευκάδα, δημοσίευσα, στις περισσότερες εφημερίδες, πολλά και «σκληρά» άρθρα, ιδίως για τους τοπικούς άρχοντες. Ουδέποτε αντιμετώπισα έστω και απειλή για οποιασδήποτε μορφής δικαστική παρέμβαση)! 
Ομολογώ ότι έως το τέλος του 2013 η συνεργασία μας δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα. Όμως:
Στις 1/2/2014 έστειλα, ως συνήθως, άρθρο μου με τίτλο «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό κατάρρευση!», στο οποίο αφού περιγράφω τη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται και προτείνω λύσεις, καταλήγω ως εξής:

«Κατά τούτο, είναι αδιανόητο να εμπιστευτούμε ανθρώπους, που στήριξαν και με τα δύο τους χέρια τα μνημόνια, φέρνοντας την Αυτοδιοίκηση και όλη την κοινωνία στη δεινή θέση που είναι σήμερα. Αποτελεί, το λιγότερο, θράσος, να παριστάνουν τους σωτήρες και χωρίς τύψεις, δίχως αιδώ, χωρίς έστω μια συγνώμη, να ζητούν την στήριξή μας!
Θαρρώ πως η κοινωνία ξέρει να κρίνει και, κυρίως, έχει μνήμη!»

Στις 5/2/2013 ενημερώθηκα τηλεφωνικώς για την πρόθεσή σας να δημοσιεύσετε το άρθρο, δίχως την πιο πάνω παράγραφο. Αρνήθηκα, όπως ήταν φυσικό, τη λογοκρισία και το άρθρο δεν δημοσιεύτηκε, χωρίς καμιά εξήγηση στο χώρο της στήλης. (Το ίδιο είχε συμβεί και το Δεκέμβριο, με άρθρο μου για το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο δεν δημοσιεύατε για τρεις εβδομάδες, ζητώντας μου άλλο άρθρο, με τη μόνιμη εξήγηση ότι θα δημοσιευτεί στο επόμενο φύλλο. Το απέσυρα τον Ιανουάριο δημοσιεύοντάς το σε ηλεκτρονική εφημερίδα, με την οποία επίσης συνεργάζομαι πάντοτε αφιλοκερδώς!).

Κύριε διευθυντά
Ως ενεργός πολίτης στον τόπο, δεν έκρυψα ποτέ τις πολιτικές απόψεις μου. Ήταν και είναι γνωστές. Είναι γνωστή επίσης η συμμετοχή μου στην ανεξάρτητη δημοτική κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», με την οποία έχω εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος. Κατά τούτο δεν αντιλαμβάνομαι την ξαφνική σας ευαισθησία σε ότι αφορά σε αυτές μου τις δράσεις.
Δεν αντιλαμβάνομαι επίσης τις ενστάσεις, αν μου μεταφέρθηκαν σωστά, κάποιων (ποιών;), στο γεγονός ότι κρατώ μια στήλη της εφημερίδας ενώ θα είμαι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος,  με τη δημοτική κίνηση «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», 
στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές!
Θεωρώ αναφαίρετο δικαίωμα σας, να καθορίζετε την πολιτική της εφημερίδας και να επιλέγετε τους συνεργάτες σας. Δεν θέλετε τη διαφορετική άποψη, καμιά αντίρρηση.
Αν θέλετε να σταματήσω την αρθρογραφία, μπορείτε απλώς να μου το ζητήσετε. Θα σεβαστώ την επιθυμία σας, χωρίς να ζητήσω εξηγήσεις. Καταλαβαίνω …
Θεωρώ απαράδεχτη όμως την προσπάθειά σας να με εξωθήσετε σε παραίτηση.
Δείχνει τουλάχιστον έλλειψη σεβασμού στο πρόσωπό μου για όσα έχω προσφέρει και μια «πολιτική» από μέρους σας που θυμίζει τη λαϊκή ρήση «και η πίττα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος».
Δεν θα σας βοηθήσω σε αυτό.
Διακόπτω την αρθρογραφία στην εφημερίδα σας προσωρινώς.
Αν θέλετε να συνεχίσω ζητήστε το. Δεν προτίθεμαι να υποστώ βεβαίως κανενός είδους «λοβοτομή».
Αν όχι, πείτε το ευθαρσώς και δημοσίως.
Είναι θαρρώ δείγμα σεβασμού στους αναγνώστες της εφημερίδας.
Σε κάθε περίπτωση οφείλω ένα ευχαριστώ, για τα χρόνια της φιλοξενίας!

7/2/2014

Υ.Γ.  Σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή στη σελίδα της εφημερίδας που φιλοξενούσε τη στήλη μου. 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ 
ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΜΑΡΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΚΗ

Σε απάντηση της επιστολής που λάβαμε από τον επι σειρά ετών συνεργάτη μας κ. Μάρκο Νικητάκη αναφέρουμε τα εξής:

Τα "ΝΕΑ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ", ως μια από τις έγκριτες τοπικές εφημερίδες, από την πρώτη μέρα έκδοσής της φιλοξενεί επώνυμα απόψεις, γνώμες και άρθρα, δεχόμενη πάντα την καλόπιστη κριτική των συνεργατών της. Με έκπληξη γίναμε αποδέκτες της επιστολής του κ. Νικητάκη περί "λογοκρισίας και άλλων τινών". Μια επιστολή που διακρίνεται από ιδιαίτερα επιθετικό ύφος προς τη διεύθυνση της εφημερίδας, η οποία, όπως και ο ίδιος παραδέχεται, φιλοξενεί τα άρθρα του  και τον αποδέχεται ως ένα αξιόπιστο συνεργάτη.

Αναφορικά με το άρθρο του κ. Νικητάκη που εστάλη στην εφημερίδα την 1/2/2014 με τίτλο " Η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπό κατάρρευση", η Διεύθυνση υπέβαλε την παράκληση ( ως έχει το δικαίωμα) να αναδιατυπώσει το δεύτερο μέρος της συγκεκριμένης παραγράφου του κειμένου " Κατά τούτο είναι αδιανόητο να εμπιστευτούμε ανθρώπους, που στήριξαν και με τα δύο τους χέρια τα μνημόνια, φέρνοντας την Αυτοδιοίκηση και όλη την κοινωνία στη δεινή θέση που είναι σήμερα. Αποτελεί, το λιγότερο, θράσος, να παριστάνουν τους σωτήρες και χωρίς τύψεις, δίχως αιδώ, χωρίς έστω μια συγνώμη, να ζητούν την στήριξή μας!" χωρίς καμία άλλη αναδιατύπωση στον τίτλο ή στο άρθρο, κρίνοντας ότι "αγγίζει" θεσμούς και υπερβαίνει την καλόπιστη κριτική.

Σε επικοινωνία που είχε συνεργάτης της εφημερίδας με τον κ. Νικητάκη, ο ίδιος ζήτησε να μη δημοσιευτεί το εν λόγω άρθρο και παράλληλα προέβη στην επιστολή - σχόλιο, με την παράκληση να δημοσιευτεί στην σελίδα  που φιλοξενούσε την στήλη του. Η εφημερίδα έκανε δεκτή τη θέση του κ. Νικητάκη. 

Η Διεύθυνση της εφημερίδας επαναλαμβάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία του "λόγου κια της έκφρασης", σεβόμενη το αναγνωστικό κοινό της.

Για το λόγο αυτό δημοσιεύουμε το ενυπόγραφο άρθρο και την επιστολή του κ. Νικητάκη, υπογραμμίζοντας ότι, κάθε συντάκτης φέρει την προσωπική ευθύνη τως όσων διατυπώνει δημόσια, ως ο νόμος ορίζει.

Από τη Διεύθυνση  
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: